▷ Cel mai bun videoproiector - Recenzii

Videoproiectoare – Opinii si Recenzii in 2022

Un videoproiector este un dispozitiv pe care multe persoane il folosesc in locuinte, pentru a face un mini cinema, un device utilizat adesea in mediul educational, pentru a proiecta imagini pentru elevi/studenti etc. Daca si tu ai nevoie de un astfel de aparat, poti alege din cele mai populare variante din mediul online, iar in acest sens ti-am pregatit o lista. BenQ MX560 e modelul care o deschide, un videoproiector neportabil, cu o putere a lampii de 4000 lumeni, rezolutie de 1024 x 768 pixeli si interfata bogata (audio In/Out, HDMI, USB tip A, USB Mini B etc.). Un alt device interesante, care ar putea fi o buna alternativa e Loosafe YG430.

Tabel comparativ

Pareri despre cele mai bune videoproiectoare

Am inclus, in randurile ce urmeaza, produsele pe care le consideram recomandabile, pentru toate gusturile si preferintele. Din acest motiv, le-am organizat pe diverse subcategorii, sperand astfel sa gasiti mai usor modelul potrivit de proiector:

Videoproiector Benq:

Daca vrei sa alegi un videoproiector de calitate, care sa-ti ofere o experienta video/audio placuta si posibilitatea de a conecta la el o multime de dispozitive, ia in calcul aceasta recomandare. Calitatea imaginii va fi asigurata de urmatoarele caracteristici: sistem de proiectie DLP, rezolutie 1024 x 768 pixeli, format 4:3, contrast dinamic 20.000:1, luminozitate 4000 lm, 1.07 miliarde de culori afisate, rata de refresh 15-102 kHz pe orizontala si 23-120 Hz pe verticala.

Acest videoproiector e un model care nu e foarte usor de luat mereu dupa tine. El are dimensiuni de 296 x 221 x 120 mm si o greutate de 2.3 kg. Se livreaza impreuna cu o telecomanda, dar si cu un cablu VGA. Are o interfata foarte bogata – 1 x Audio In, 1 x Audio Out, 2 x HDMI, 1 x RS232, 1 x USB Mini B, 1 x USB tip A, 1 x D-sub 15 pin.

Videoproiectorul are compatibilitate video SECAM, PAL, NTSC SDTV si o durata de viata a lampii de pana in 15.000 de ore. In timpul functionarii produce un zgomot de 34 dB.

De multe ori, continutul vizual ajuta la invatare si prezentare, asa incat proiectele realizate pe calculator au nevoie de un mediu de exprimare. In conditii profesionale sau scolare, acesta poate fi videoproiectorul, modelul acesta de la BenQ prezentand o optiune semi-profesionala de dimensiuni accesible transportarii, la nevoie.

Modelul prezinta o luminozitate buna, de 3500 lumeni, astfel incat sa se descurce atat in camere intunecate, cat si in cele iluminate sau cu lumina ambientala, contrastul dinamic fiind de 15000 la 1, ceea ce inseamna ca negrul afisat va fi intens iar culorile vibrante.

Rezolutia imaginii este full HD, la 1920 x 1080 pixeli, pentru claritate si detaliere, in timp ce in ce priveste interfata sta foarte bine, insumand porturi jack, HDMI, mini USB, avand si difuzoare integrate pentru redarea sunetului. Pentru mentinerea aspectului vizual corect, are functie Keystone, care corecteaza inclinarea, sistemul Eco Cycle eliminand risipa de energie prin reducerea perioadelor necesare aprinderii si modificarii setarilor aparatului.

Videoproiector portabil:

Acest videoproiector e cumparat adesea de catre cei care vor sa prezinte cu usurinta diverse materiale in cadrul unor conferinte, de oamenii care vor sa isi faca acasa un cinema sau de catre cei care sunt pasionati de gaming. El e usor de luat mereu cu tine acolo unde ai nevoie, deoarece cantareste numai 1.7 kg si masoara 325 x 220 x 120 mm.

Puterea lampii in cazul acestui aparat este de 90W, iar durata de lucru e de 50.000 h. Produce un zgomot foarte redus in timpul functionarii, de numai 10 dB si are o interfata foarte bogata – USB, HDMI, AV, VGA, Jack 3.5 mm si card SD. Are si difuzoare integrate, de 3 W.

Sistemul de proiectare in cazul acestui device e unul LED, cu o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli, Full HD, format 16:9. Luminozitatea imaginii in acest caz e de 8000 lm, diagonala maxima e de 457 cm, cea minima de 106 cm, iar distanta maxima de proiectare e de 5 metri.

La 800 de lumeni, o rezolutie maxima de standard HD (1280 x 800 pixeli), o durata de viata a lampii de pana in 30 de mii de ore si o diagonala maxima a imaginii de pana in 2,3 metri, acest videoproiector portabil se afla printre cele mai bune din categoria sa.

Include si player multimedia incorporat, daca ii veti atasa un card sau un stick de memorie, are interfata wireless integrata, USB, doi conectori HDMI si difuzor propriu de 2 Wati ca putere. In plus, de dragul portabilitatii sporite, in pachetul de livrare primiti si o geanta speciala de transport, alaturi de cablul HMDI-MHL si telecomanda.

Genereaza maximum 34 de decibeli, ca zgomot, iar designul elegant, cu nuante de negru si argintiu, il face atractiv in orice interior. In plus, la circa 470 de grame, este si extrem de usor. Ca dezavantaje, putem cita pretul, care nu este printre cele mai scazute, mai ales pentru un aparat cu o rezolutie atat de mica.

Mini videoproiector:

Pentru distractie nemarginita, in diferite circumstante, si obtinerea unui ecran pe orice perete sau zid, acest miniproiector devine o jucarie impresionanta, la un pret pe masura. Are un acumulator de 5200 mAh, care va prezenta o autonomie suficient de buna pentru a te uita la filme sau seriale in timpul liber. Totusi, din start iti spunem ca ai nevoie de o camera mai intunecata, deoarece dispozitivul are doar 1400 lumeni si imaginile proiectate nu se vor vedea la lumina zilei sau sub incidenta becului.

Se poate conecta la laptop sau PC folosind un cablu HDMI, putandu-se lega la boxe, avand una incorporata, pentru a nu vedea continut multimedia “pe mut”, daca nu dispui de un sistem audio. Se poate intrebuinta pentru proiecte prezentate la birou, la scoala sau universitate ori pentru acasa, avand o lungime de 5 cm si o latime de 12.6 cm, cantarind mai putin de 300 de grame.

Lampa are o durata de viata de 30000 de ore, dupa cum declara distribuitorul, astfel ca nu va trebui sa te ingrijoreze faptul ca e necesar sa o schimbi prea des. Rezolutia imaginii nu este punctul sau forte (854 x 480 pixeli), dar suporta continut Full HD (1980 x 1080 pixeli), astfel incat acesta sa fie clar, contrastul fiind de 1000 la 1, deci culorile nu vor fi foarte intense, dar suficient de bine reprezentate.

Iata un mic videoproiector pe care il poti tine in buzunar cand il iei cu tine. Iti poti prezenta proiectele mai usor, fara a fi necesar un model mare, putandu-te ajuta de cel propriu, daca doresti sa investesti intr-un astfel de model, bineinteles, deoarece este mai costisitor. Are 250 lumeni, ceea ce inseamna ca ai nevoie de o camera intunecata aproape complet pentru a te bucura pe deplin de calitatea imaginilor.

Poate afisa o imagine cu diagonala de pana la 150 de inci, potrivindu-se incaperilor mici si mijlocii, actionand pana la o distanta de patru metri, folosind tehnologie LED DLP pentru a prezenta imagini luminoase, contrastul de 1000 la 1 fiind suficient de bun pentru a definitiva umbre si a da intensitate negrului. Exista multiple moduri de setare, pentru diferite utilizari (prezentare, cinema, jocuri, camping).

Sustine diferite tipuri de fisiere, astfel incat sa poti partaja tot felul de continuturi fara probleme, avand porturi HDMI, USB si functionand si cu WiFi, putandu-se conecta la tableta, telefon, PC, laptop, boxe sau playere si console. Are o baterie de 4300 mAh si lampa prezinta o durata de viata de pana la 30000 ore, asa ca nu va necesita schimbare repede.

Videoproiector LED:

Daca aveti nevoie de un videoproiector LED cu o putere ridicata a lampii, modelul de aici de la Flysight Electronics ofera o intensitate de pana la 6000 de lumeni – de aproape trei ori mai mult decat la cele mai multe proiectoare de pe piata.

Doua dezavantaje a unei asemenea puteri este consumul (circa 200 de Wati) si zgomotul generat de ventilator (circa 50 de decibeli). Include player media incorporat, are doua difuzoare de cate 5 Wati fiecare, iar durata de viata a lampii este de 30 de mii de ore. Rezolutia sa nativa este de 1280 x 800 pixeli, insa suporta, ca sursa, si rezolutii de pana la 4K.

Distanta recomandata de proiectie este de pana la 5 metri, rezultand o diagonala de pana in 2,5 metri, pentru ecran. Ca elemente de computer, are procesor AMR A7, 1 Gigabit de DDRAM 3 si 8 GB de memorie. Permite conectare prin wi-fi si prin Bluetooth, iar ca dezavantaj, putem spune ca este destul de scump, date fiind performantele sale si puterea lampii.

Aceasta mica jucarie tehnologica poate actiona drept sistem home cinema sau modul de prezentare, avand multiple oportunitati de functionare, fiind portabila, dispunand de ample optiuni de conectare, printre care HDMI, VGA si USB. Se conecteaza si prin Wi-Fi, avand TV tuner incorporat.

Cu o lampa potenta, care are o durata de viata de pana la 50000 ore, nu vei avea grija mentenantei, luminozitatea fiind de 2800 lumeni, astfel incat sa nu necesite neaparat o camera intunecata. In consecinta, si culorile reprezentate vor fi puternice si fidele, contrastul fiind de 1500 la 1, rezultand in intensitatea umbrelor si a negrului.

Incorporeaza un speaker Hi-Fi, pentru calitate buna a sunetului. Rezolutia nativa este HD (1200 x 800 pixeli), putand suporta pana la Full HD (1920 x 1080 pixeli) pentru confort ocular. Are slot pentru card SD pentru continut portabil si include un panou LCD cu tehnologie LED, diagonala imaginilor fiind pana la 100 inch.

Videoproiector Epson:

Firma Epson s-a straduit cu acest model de videoproiector, la un pret bun, sa ofere produsul optim atat pentru divertisment, cat si pentru afaceri si educatie. Lampa de 3300 de lumeni genereaza flori foarte vibrante precum si nuante de alb profund, dar si de negru intunecat, mai ales daca luam în calcul contrastul de 15.000:1. Lampa si filtrul sunt garantate pana la 6000 de ore, o durata destul de buna pentru genul acesta de produse.

Distanta pana la imagine trebuie sa fie între 177 si 240 de centimetri, in mod optim. Diagonala maxima a ecranului poate sa atinga 8,89 metri, una din cele mai mari dimensiuni de pe piata, iar cea minima e de doar 76 centimetri. Zoom-ul digital este util in obtinerea maririi dorite, iar in materie de posibilitati de conectare, lista de slot-uri este urmatoarea: 1 x USB, 1 x VGA, o intrare audio, o intrare video Composite, un slot USB tip B pentru comenzi si un slot HDMI.

Se poate si conecta, optional (adica exista o varianta a acestui model), la o retea wireless, pentru streaming direct, iar difuzorul propriu este prezent, ca la cam toate videoproiectoarele. O problema, sau mai bine zis un dezavantaj, este rezolutia de 800 x 600, scazuta, mai ales daca luam in calcul ca exista produse ce ofera standardul Full HD (1920 x 1080) pe piata.

Avantaje:

Ofera si posibilitate de conectare la reteaua de Internet prin Wi-Fi, daca optati pentru varianta respectiva a modelului.

Diagonala maxima de imagine merge pana la 8,89 metri, una din cele mai mari valori de pe piata.

Modurile de control al culorii si contrastului rezulta intr-o vizionare confortabila chiar si in incintele unde nu este un intuneric puternic.

Data fiind abundenta de intrari, se pot incorpora mai multe intrari de imagine deodata (HDMI, VGA, video Composite).

Dezavantaje:

Are rezolutia mica (800 x 600 pixeli), iar nivelul de zgomot este relativ ridicat, de circa 37 de decibeli.

Un model de la Epson, videoproiectorul acesta este destinat atat divertismentului acasa, cat si prezentarilor in mediul de business sau educational. Lampa sa este printre cele mai puternice de pe piata, la 3.300 de lumeni, iar rezolutia este medie, oferind un maximum de 1280 x 800 pixeli. Distanta pana la imagine ar trebuie sa fie intre 128 si 400 de centimetri, iar diagonala minima si maxima variaza intre 83 de centimetri si 8,12 metri.

Rata de refresh verticala este de 100 de Hz, iar cea orizontala merge pana la 120 kHz. In materie de conectori, include cate unul de tip USB si VGA, o intrare audio de 3.5 milimetri, o intrare video Composite, un USB de tip B pentru comenzi si unul de tip HDMI. Inclus este si difuzorul propriu, de 2 Wati, iar contrastul are o valoare de 15,000:1, nici extrem de mare, dar nici mica, pentru un produs din gama sa de preturi.

Consuma 282 de Wati si ventilatorul genereaza 37 de decibeli cu ventilatorul turat la maximum, ceea ce s-ar putea sa deranjeze atunci cand vizionati filme la un volum relativ redus. Include telecomanda, insa posibilitatea de vizionare 3D nu este prezenta. Un eventual dezavantaj este durata de viata limitata pe care o are lampa, producatorul garantandu-o pana in 6000 de ore, pe cand alte modele sunt echipate cu lampi ce pot functiona chiar si peste 10000 de ore inainte sa fie schimbate.

Avantaje:

Are o lampa puternica, de 3.300 de lumeni, prin urmare poate functiona eficient si in incaperi luminate.

Include multiple surse de intrare, prin urmare puteti conecta, de exemplu, un televizor si un calculator deodata.

Contrastul oferit este destul de bun, cu o valoare de 15.000:1.

Include telecomanda usor de folosit, fapt care il face foarte potrivit pentru salile de business.

Dezavantaje:

Lampa sa este garantata la 6000 de ore de functionare, pe cand alte modele au lampi ce merg chiar si 10000 de ore inainte de ardere.

Videoproiector 4k:

Pentru un buzunar potent, un proiector pentru acasa poate duce la o experienta inedita in ce priveste vizionarea de filme si seriale sau a altui tip de continut multimedia. Aceasta optiune ofera acces la continut 4K, in mod nativ ruland la Full HD, astfel incat imaginile sa aiba o claritate superioara si sa fie reproduse fidel, contrastul fiind ridicat, de 1.200.000 la 1, pentru ca negrul sa fie intens si umbrele vizibile.

Luminozitatea imaginii este data de o lampa de 2600 lumeni, care activeaza la fel de bine si in camere intunecate, si in cele cu iluminare ambientala. Diagonala minima a imaginii va fi de 127 cm, diagonala maxima putand fi de 7.62 metri, o valoare mare, dar care asigura vizibilitate, claritate si intensitate. Distanta maxima la care se poate afla dispozitivul fata de suprafata de proiectie este de 6.3 metri, suficient pentru orice incapere de dimensiuni medii spre mari.

Interfata variata include porturi USB, HDMI si VGA, pentru a se lega de diferite dispozitive, existand si posibilitatea conectarii prin cablu de Internet (Ethernet). Totusi, lampa are o durata de viata scazuta, de 2500 ore.

Videoproiector laser:

Pentru un business de tip cinema sau in alte circumstante similare, unde pot fi efectuate adevarate investitii, aceasta varianta moderna, de actualitate, poate aduce calitatea vizuala pe care si-o doresc clientii iubitori de cinematografie. Este evident ca primul si cel mai vizibil dezavantaj va fi pretul foarte ridicat al produsului, dar trebuie sa ai in vedere ca nu e un dispozitiv destinat utilizatorului de rand.

E promovat drept cel mai luminos proiector din lume, cu o luminozitate de 75000 lumeni si un contrast dinamic de 2800 la 1, astfel incat diferentele de culoare si luminozitate sa fie vizibile in cadrul materialului redat. Rezolutia imaginii este UHD 4K, la o calitate foarte buna, asadar, lampa avand o durata de viata de pana la 20000 ore, o valoare mediana, putem spune.

Poate reda continut 3D, fiind o optiune care nu se poate misca prea usor, avand in vedere dimensiunile si greutatea de 235 kg.

Accesorii

Suport videoproiector:

Prinderea proiectoarelor de tavan trebuie sa fie sigura si rezistenta, dar sa permita si rotatia ori modificarea pozitiei pe verticala a aparatului. La acest suport videoproiector de tavan, sarcina maxima specificata de producator este de 10 kilograme, elementul cu suruburi rotindu-se la 360 de grade si putand fi inclinat la 15 grade, unghi vertical.

Piciorul de prindere iese la 15 centimetri de tavan, asadar ar fi bine ca incaperea sa fie mai inalta de 2,6 metri, desi nu este obligatoriu. Include tije cu extindere, pentru prinderea proiectorului, iar in pachet primiti si mai multe seturi de suruburi, ca sa fie compatibile cu multiple tipuri de aparate.

In unele cazuri, mai precis in camere inalte (peste 2,5-3 metri), s-ar putea sa aveti nevoie de un suport care sa coboare proiectorul, ca sa puteti avea acces usor la conectori si la comenzile cu butoane de pe acesta. Produsul prezentat aici are picior telescopic, distanta dintre panoul de prindere si tavan osciland de la 545 la 900 de milimetri.

Ofera posibilitati de reglare pe verticala cu pana in 15 grade, rotatie la 360 de grade, iar limita de greutate este de maximum 10 kilograme. Include si cable management, pentru a aranja cat mai eficient firele.

Ecran videoproiector:

Ligra Orion este un ecran videoproiector usor de purtat dintr-o camera intr-alta, intreaga structura fiind pliabila si cantarind in jur de 7 kilograme. Ca latime si inaltime pentru suprafata pentru imagine, beneficiati de 150 centimetri in ambele sensuri. Materialul pe care se va proiecta este un vinil tratat cu substanta ignifuga, pentru a rezista la caldura cat mai bine, iar piciorul de sustinere este de tip trepied.

Ecranul nu poate fi coborat sau strans decat manual. Ca dezavantaje, putem doar sa ii mentionam dimensiunile, ceea ce inseamna ca nu veti putea proiecta imagini detaliate, care sa fie vizibile de la distante mai mari de 3 metri, in camere mari.

Modelul acesta de ecran videoproiector este destinat amplasarii pe pereti prin fixarea cu tinte, lipsindu-i un trepied care sa permita asezarea pe podea. Ca dimensiuni, masoara 200 x 200 centimetri, ceea ce il face potrivit si in sali mari (peste 30 de metri patrati, orientativ). Se coboara si se strange manual, tragand de sfori.

Materialul din care este produsa suprafata pentru proiectare este un amestec de fibra de sticla ce ofera opacitate, fiind in acelasi timp si usor de curatat, in caz de se pateaza. Permite un unghi de vizualizare de pana la 160 de grade in lateral, iar sistemul auto-blocare permite deschiderea lui exact la inaltimea dorita.

Lampa videoproiector:

Pentru ca lampile de proiector au o durata de viata finita, va veni, indubitabil, momentul in care acestea necesita schimbare. Pentru diferite proiectoare de la BenQ, aceasta optiune de inlocuire are un pret mai piperat, insa va face o treaba buna, dupa cum spune producatorul, bulbul fiind original, avand o durata de viata de 4500 ore, garantia fiind pentru 500 de ore sau pentru 180 de zile.

Piesa aceasta este compatibila cu proiectorul BenQ MS506, care este capabil sa redea continut 3D si clasic, unde consumul lampii va fi manageriat in mod inteligent prin folosirea modulului SmartEco, spre a oferi un contrast potrivit ochiului. In plus, ajustarea dinamica a consumului poate duce la o crestere a vietii acesteia cu pana la jumatate, astfel incat sa cheltui mai putin cand te asiguri de mentenanta dispozitivului.

Daca stii si doresti sa schimbi tu insuti lampa, ai acces la aceasta prin capacul de acces din partea de sus a dispozitivului.

Pentru inlocuirea lampii unui videoproiector Epson, prezentam produsul de aici, echipat cu bulb RTF OSRAM si fiind garantat la circa 3000 de ore de folosire, conform standardelor producatorului respectiv. Intensitatea pe care o genereaza este de 2600 de lumeni, iar aparatul a fost proiectat pentru distante scurte (potrivit specificatiilor modelului EB-470 de la Epson).

Dezavantajul, daca putem sa il numim asa, este ca nu se adreseaza unor modele multiple, intrucat instalarea pe alt tip de proiector decat cel specificat poate sa ii scurteze durata de viata, ori sa fie total incompatibila cu duza aparatului.

Ghid de cumparare

Aspectele pe baza carora veti evalua diversele videoproiectoare sunt diverse, iar cateva din acestea sunt asemanatoare cu cele pentru televizoare sau monitoare.

Am prezentat factorii principali care pot determina o achizitie in randurile care urmeaza, intr-o ordine cat de cat a importantei. Sa incepem cu:

Tipul de player: portabil sau ne-portabil. Acestea din urma sunt cele mai raspandite, iar prin designul lor, sunt destinate amplasarii fixe intr-o camera, cu un suport de videoproiector (living, birou, sala de conferinte, amfiteatru de universitate).

Pentru ca nu sunt destinate mutarii sau transportului usor, vor fi relativ mari, dar si foarte performante, acomodand lampi puternice si permitand rezolutii ridicate, chiar si pana la 4K (cum este in cazul modelului Sony VPL-VW260ES).

Categoria de modele portabile include aparate mici, destinate transportului in geanta sau chiar si in buzunare, daca ne gandim la Pyramid S1, care este cam de marimea unei palme. Pentru ca, la aceste aparate, este prezenta cerinta de miniaturizare a componentelor, performantele lampii, rezolutiile si, implicit, distantele maxima la care pot proiecta, vor fi vizibil inferioare fata de modelele ne-portabile.

Puterea lampii: in loc sa observam o exprimare a acestui factor in Wati (asa cum este in cazul multor piese de echipament electric sau electronic), unitatea de masura utilizata pentru intensitatea luminii este lumenul.

Pe piata, puteti intalni lampi cu puteri de la sub 1000 de lumeni (cum este cazul multor videoproiectoare, ieftine si bune, in special de tip portabil), insa media se situeaza intre 2000 si 3000 de lumeni.

Produsele ce utilizeaza tehnologie LED sau laser vor fi mai puternice, unele dintre acestea fiind echipate cu lampi chiar si de 6000 de lumeni (Flysight Electronics F-H2-S). Fireste, o lampa mai puternica se va incinge mai tare si va necesita un ventilator mai galagios. Insa, la ce conteaza intensitatea luminii? E simplu: tine de mediul in care veti utiliza proiectorul.

Daca sala de conferinte unde veti viziona continut este luminata, atunci o lampa mai puternica este necesara, ca oamenii sa vada informatia de pe ecran. Daca, in schimb, sala este echipata cu jaluzele care blocheaza eficient lumina de la ferestre, va fi suficienta o lampa normala, de circa 2000 de lumeni.

Rezolutie nativa: acest factor se refera la rezolutia imaginii proiectate. De regula, media este de circa 1280 x 800 pixeli, pentru cele mai multe modele.

Exista si videoproiectoare, ieftine si bune, de tip portabil, care au valori mai mici (Pyramid S1 ofera 852 x 480 pixeli), iar daca chiar aveti fonduri pentru o investitie, veti putea gasi aparate ce emit imagini in Full HD (1920 x 1080), sau chiar 4K (4096 x 2160), cum este la modelul de varf Sony VPL-VW260S, care costa in jurul a cateva mii de Euro.

Ca regula, cu cat este rezolutia mai mare, cu atat vor putea sta mai aproape de imaginea proiectata persoanele ce vizioneaza, fara a le obosi vederea.

Rezolutie suportata: aceasta se refera la rezolutia trimisa prin cablu de la aparatul sursa. Cand aceasta depaseste capacitatea de convertire in rezolutia nativa a aparatului, imaginea nu va fi disponibila (de regula, pe ecran apare un mesaj de genul “out of range”).

In acest caz, va trebui sa intrati pe computerul sursa si sa coborati rezolutia pana la un prag suportabil, ceea ce necesita unul-doua minute. De dragul convenabilitatii, vom include si rezolutia maxima suportata de la sursa, pentru fiecare videoproiector. Player inclus: posibilitatea de a conecta un stick de memorie cu USB sau un card SD cu continut, fara a fi necesar un computer ca sursa de semnal, este foarte atractiva, mai ales daca aveti un mini videoproiector ieftin, pe care sa il luati cu dumneavoastra, de exemplu, intr-un camping.

Chiar si unele modele ne-portabile includ playere multimedia incluse, putand reda chiar si fisiere text. In unele cazuri, cum este Pyramid S1, vi se permite si conectarea la telefoane, laptopuri sau tablete prin interfata Bluetooth, ceea ce este chiar convenabil, eliminand necesitatea cablurilor.

Distanta maxima recomandata: toate modelele de aparate, indiferent daca vorbim despre cele high-end, ori diverse videoproiectoare la preturi bune, devin inutile daca distanta dintre lentila si peretele de proiectie depaseste un anumit prag.

Pur si simplu, lampa nu are putere suficienta pentru a arunca suficienta lumina pentru a rezulta o imagine clara. Producatorii specifica, asadar, o distanta maxima recomandata pentru toate produsele.

Pentru un model de mini videoproiector, cum este Pyramid S1, lampa sa nu permite distante mai mari de 3 metri, insa pentru Sony VPL-VW260ES, limita poate depasi 5-6 metri. Alaturi de acest factor, mai este inclusa si diagonala maxima a imaginii proiectate, insa aceasta poate fi reglata si prin functia de zoom, care poate sa fie digital sau optic, de la model la model.

Durata de viata a lampii: la orice videoproiector, la pret bun, pe care il veti gasi, va fi inclusa si durata estimata la care va rezista lampa, aceasta fiind un tip de bec. Pentru modelele avansate, cu tehnologie 4K, lampile vor rezista circa 6 – 10 mii de ore, insa de regula, cele mai multe modele vor avea o limita de circa 30 de mii de ore.

Aceasta durata de viata este estimata de catre producator in conditii in care luminozitatea este reglata destul de mult (peste 75 la suta din puterea totala a becului). Astfel, daca nu fortati lampa, aveti destule sanse ca aceasta sa reziste dincolo de durata estimata de producator. Pret: avand in vedere ca acest element poate oscila foarte mult, in functie de rezolutie si de tehnologia pe care o are lampa pentru videoproiector (conventionala, LED, laser), am simtit nevoia sa il includem.

Puteti gasi, pe piata, aparate de la sub 1.000 de RON pana la peste 4.000 de Euro (circa 20.000 de RON, modelele 4K de regula). Este, asadar, fireste ca pretul sa incapa in analiza ofertei de piata.

Pentru mai multe informatii, in cazul in care mai aveti nelamuriri, va sta la dispozitie urmatoarea sectiune, in care oferim niste raspunsuri scurte pentru principalele intrebari pe care le-au pus cumparatorii pe web:

Intrebari frecvente

Ce dimensiuni ar trebui sa aiba un videoproiector de buzunar?

Teoretic, cat mai mici, insa tehnologia curenta nu poate miniaturiza extrem de mult elementele necesare proiectarii de imagini.

Cele mai mici modele de pe piata din Romania masoara circa 23 x 10 x 4 centimetri – (Pyramid S1), prin urmare este comparabil cu unele telefoane inteligente (mai putin in ceea ce priveste grosimea). Exista si modele mai mici, dar rare si fara performante impresionante, pe piata internationala.

Gasesc online de cumparat telecomanda pentru videoproiector?

Desigur, daca veti comanda o telecomanda universala. Acestea, in multe cazuri, necesita introducerea unui cod pentru a se putea cupla cu aparatul dorit. O problema ar fi ca telecomenzile respective nu vor oferi butoane pentru toate functiile de videoproiector.

O alta varianta ar fi sa incercati piata de obiecte second-hand. Unii vanzatori ar putea avea o telecomanda identica cu cea a modelului pe care il aveti.

Este rentabil un videoproiector cu tv tuner incorporat?

Avand in vedere ca, in zilele noastre, serviciile de televiziune utilizeaza aproape invariabil un tuner (aparatul din care ies cablurile ce duc la televizor, monitor sau proiector), exista destul de putine proiectoare cu TV tuner incorporat. Asadar, doar daca dispuneti de un cablu de antena in stil vechi, s-ar putea sa doriti sa optati pentru un astfel de produs.

Cat costa un pachet tip tabla interactiva, cu videoproiector incorporat?

Acest tip de produse pot fi gasite in diverse oferte, pornind de la sub 4.000 de RON pana la peste 20.000 de RON, in functie de diagonala tablei, de performantele videoproiectorului, ori de prezenta a diverse accesorii, precum aplicatii, sisteme soundbar, echipament pentru videoconferinte ori altele.

Este rentabil un videoproiector second hand?

Ca si in cazul aproape tuturor echipamentelor electronice, raspunsul la aceasta intrebare este “DA” – insa regula este sa verificati anumite aspecte legate de functionalitate, pentru a nu cumpara un produs defect sau prea uzat.

Este o idee buna, de exemplu, sa cumparati o lampa noua si sa o inlocuiti pe cea a proiectorului second hand. Cel mai bine este sa va orientati catre un model care arata cat de mult a fost uzata lampa – exista si astfel de aparate.

Un alt aspect la care trebuie sa va uitati este calitatea imaginii: daca aveti ocazia, testati toate rezolutiile, setarile de contrast, culori si luminozitate si functiile de zoom.

Cat sa investesc intr-un videoproiector wireless?

Cat va permite buzunarul. Depinde si de nevoi, de exemplu de marimea camerei in care doriti sa il amplasati, de luminozitate si de tehnologia utilizata.

Cititi toti factorii de alegere din ghidul nostru de cumparaturi, pentru a avea o idee mai clara fata de modul in care fiecare factor influenteaza pretul proiectoarelor de pe piata, wireless sau nu.

Videoproiector portabil mini sau videoproiector home cinema?

Acestea sunt doua optiuni destul de opuse. De la un model mini nu ar fi bine sa aveti pretentii la rezolutii mari, ori la o lampa puternica, ori la diagonale generoase pentru imaginea proiectata.

La produsele home cinema, este exact invers, insa acestea nu pot fi transportate cu dumneavoastra (sau, cel putin, nu sunt facute pentru transport).

Care sunt costurile de inchiriere videoproiector?

In functie de firma si de model, putem spune ca preturile pentru anul curent se invart in jurul a 80-120 de lei pe zi.

Merita sa luati contact cu firmele respective, pentru a afla de la ei daca se fac discount-uri pentru cei care doresc sa inchirieze un astfel de aparat pentru mai multe zile. Succes!

Instructiuni de conectare videoproiector la laptop

Conectarea unui laptop la videoproiector poate sa aiba loc fie prin cablu, fie fara, la fel ca in cazul oricarui computer. Mai jos, vom explora in mare aceste moduri, comentand asupra pasilor de care trebuie sa tineti cont, in cazul oricarei metode.

Conectarea prin cablu

Acest proces se poate face fie prin cablu HDMI (care poate transmite si sunet catre difuzoarele proiectorului), VGA (tipice pentru computere, au un cap albastru cu trei randuri a cate 5 gauri mici, in total 15 gauri) sau DVI (cu 24 de cauri mari si patru mici – la acest tip de cablu, rareori veti intalni laptopuri cu conectorul pentru ele).

Legati cele doua aparate, computerul si proiectorul, si porniti-le. La unele computere, va trebui sa apasati o comanda (butonul Fn + o tasta F3, F4, F6, pana la F9, in functie de model), pentru a permite transmiterea imaginii la alte periferice.

Din meniul proiectorului, va trebui sa selectati exact intrarea prin care este transmis semnalul (VGA, DVI, HDMI 1, 2 sau 3, depinde cate sloturi de acest tip are aparatul dumneavoastra).

Acum, va trebui sa vedeti daca rezolutiile celor doua aparate sunt compatibile. In ghidul nostru de cumparaturi, am mentionat ca videoproiectoarele au o rezolutie nativa (cea in care proiecteaza) si una maxima suportata (cea prin care trimite computerul-sursa).

Daca a doua este prea mare, pe ecranul proiectorului va aparea mesajul “out of range” si va trebui sa scadeti rezolutia din meniul de Display de la laptop.

Nota: la Windows 10, daca apasati butonul de Windows si tasta P, atunci vi se vor oferi cateva optiuni speciale: “PC screen only” inchide imaginea proiectorului, chiar daca cele doua aparate sunt conectate.

“Duplicate” va arata aceeasi imagine pe ambele ecrane, “Extend” va transforma proiectorul intr-un al doilea ecran, extensie a laptop-ului, prin urmare veti putea lucra pe mai multe ferestre, iar “Second screen only” inchide display-ul laptopului, lasand doar imaginea proiectata de videoproiector.

Conectarea wireless

Daca aveti un videoproiector Benq performant (ori de la alta firma renumita), atunci conexiunea prin interfata Bluetooth este o optiune. Prin acest mod, se elimina necesitatea firelor, iar distanta dintre aparate poate sa fie pana la circa 10 metri.

Va trebui sa setati proiectorul pentru modul de “pairing” (imperechere). Pe laptop, daca aveti Windows 10, meniul de proiectare este in bara din dreapta, in care vor aparea toate aparatele cu Bluetooth disponibile. Selectati proiectorul si introduceti parola, iar cele doua vor fi conectate.

Pentru aparatele Macbook, puteti sa le conectati prin gadget-ul Apple TV (el fiind legat prin HDMI la proiector, dar comunicand prin Bluetooth cu laptopul), apasand pe urma iconita AirPlay Mirroring de pe bara de meniu a laptopului Apple. De acolo, selectati Apple TV, care va trimite prin fir imaginea catre proiector.

Astia sunt, in mare, pasii de conectare pentru majoritatea computerelor de tip laptop cu un proiector. Pentru alte sisteme de operare si unele videoproiectoare de nisa, s-ar putea sa fie prezenta si optiunea de wi-fi, iar in astfel de cazuri recomandam cercetarea pe Internet, pentru indicatii.

Top 10 producatori de videoproiectoare

Cu cat stiti mai multe despre firmele ce produc aparatura dorita, cu atat veti intelege mai bine industria si veti face alegeri mai eficiente la modelele cumparate. Prezentam, pe scurt, zece din cei mai bine cotati producatori de videoproiectoare, in randurile care urmeaza, mentionand date despre istoricul lor si despre pozitia ocupata in piata, in momentul acesta.

In bucata care urmeaza, vom prezenta pe scurt 10 din principalii producatori de videoproiectoare din care puteti alege pe piata. Unele din aceste companii reprezinta giganti pe multiple domenii (gen Sony), insa altele sunt firme nisate pe device-uri video de tot felul (cum este Viewsonic). Familiarizati-va cu ele, pentru o alegere mai inspirata a aparatului dorit!

Viewsonic

Un producator american de nisa, Viewsonic fabrica display-uri digitale, de la monitoare curbate si televizoare la proiectoare 4K si table interactive pentru scoala si universitate. Compania a fost fondata in anul 2000, insa doar in ultimii ani a devenit un brand de renume in domeniu.

Videoproiectoarele lor au fost laudate pentru calitatea culorii, luminozitatea ridicata si tehnologia DLP ce ofera un contrast notabil – iar toate acestea la preturi medii. Expertii le mentioneaza frecvent ca fiind printre cele mai bune astfel de produse in ceea ce priveste gaming-ul.

Acest brand, premiat in mod repetat la targurile de tehnologie, merita luat in calcul, mai ales daca va intereseaza firmele emergente, care adesea ofera calitate ridicata la preturi convenabile.

Hitachi

O firma japoneza destul de cunoscuta, inclusiv in Romania, Hitachi era odinioara un producator important de echipamente audio si TV, insa astazi gigantica corporatie fabrica foarte multe aparate, atat pentru casa, cat si pentru industria de sanatate, constructii, transporturi, lansandu-se si in robotica avansata.

De fapt, este greu sa ne gandim la o corporatie cu o paleta mai vasta de domenii de activitate. In ceea ce priveste videoproiectoarele lor, ele au fost laudate pentru durata de viata exceptionala, sistemul de racire eficient si serviciile de garantie ireprosabile. Nu toate modelele lor ofera o calitate exceptionala a imaginii, cum e cazul aparatelor de la firmele de nisa.

LG

Inca din anii ‘90, firma coreeana LG a abordat cu mare succes piata de electronice si electrocasnice din Romania, alaturi de alti producatori din tara respectiva, precum Hyundai, Samsung si Daewoo. Desi ei produc o mare paleta de aparatura, numarul de modele de videoproiectoare lansate sub sigla LG pe piata ramane destul de restrans.

Insa, marele avantaj pe care il ofera este pretul, destul de accesibil, ceea ce face ca brandul respectiv sa fie o tinta atragatoare pentru amatorii de aparatura entry-level de acest gen. Printre alte aspecte laudabile la proiectoarele lor, putem mentiona longevitatea lampilor (uneori de peste 8 ani) si designul vizual al carcaselor, destul de frumos.

Vivitek

Vivitek, la fel ca alte branduri aflate de putini ani pe piata, s-ar putea sa nu fie un nume atat de cunoscut la noi in tara. Fondata in 2009, firma a abordat nisa de videoproiectoare cu un curaj deosebit, lansand un vast numar de modele, de la cele pentru incepatori, pana la aparate ce se vand la preturi de peste 15 mii de dolari!

De toate pentru toti, am putea spune, iar pasionatii au laudat produsele de nivel de mijloc, spunand ca sunt, probabil, cele mai bune aparate pe care le puteti lua in jurul pretului de 1000 de dolari. Sediul acestui brand este in Taiwan, el fiind un subsidiar al gigantului Delta Electronics.

JVC

JVC s-ar putea sa fie un nume destul de familiar pentru multi dintre dumneavoastra, multe televizoare si combine muzicale fiind prezente pe piata romaneasca inca din anii ‘90, purtand aceasta sigla.

Brandul este japonez, iar in domeniul videoproiectoarelor, din 2007 incoace el si-a stabilit un nume pe nisa respectiva. Segmentul de aparatura performanta, la preturi de la 3.000 pana la circa 30 de mii de dolari, ramane principalul pentru JVC.

Calitatea imaginii, designul estetic placut si nuantele de negru pronuntate sunt cateva din aspectele adesea laudate la aparatura produsa de aceasta companie. Profesionistii au laudat si tehnologia avansata ce a fost inclusa in proiectoarele respective, insa un domeniu ce lasa de dorit este durata de viata a lampilor echipate.

Canon

Canon este un brand foarte cunoscut la nivel mondial, datorita aparatelor de fotografiat si filmat, imprimantelor si, desigur, proiectoarelor. Daca doriti un videoproiector bun, cautati sigla acestei companii gigantice, cu baza in Tokyo.

Calitatea imaginii, a constructiei, durata de viata a lampii si garantia produsului vandut sunt toate elemente care consolideaza pozitia fruntasa a Canon. Expertii lauda tehnologia de proiectie, intensitatea luminii generate, rezolutiile ridicate si contrastul exceptional, la produsele lor.

Calitatea culorilor le face preferate indeosebi de catre cei care manipuleaza documente foto si video, dar si printre persoanele din domeniul medical, care au nevoie de o acuratete deosebita pentru a analiza fotografii de tomograf, de exemplu. In plus, unele modele ofera posibilitatea de a schimba intre ele lentila, un aspect rar intalnit in industria respectiva.

Epson

Epson fabrica proiectoare si imprimante, in principal. Nu este un brand axat pe tehnologie extraordinara ori pe un segment de cumparatori cu multi bani – videoproiectoarele lor sunt accesibile, de calitate si raspund cu brio cerintelor celor care cauta modele entry-level, dar si de nivel de mijloc. In Statele Unite, aparatele ce poarta sigla acestei firme japoneze sunt cele mai raspandite in salile de clasa.

Oferta de modele de proiectoare depaseste 100 ca numar, iar in ceea ce priveste raportul calitate-pret, ele sunt greu de egalat. Astfel, puteti intalni aparate ce ofera o calitate intalnita la produse de doua ori mai scumpe, fabricate de alti producatori. Nu este de mirare ca brandul ramane unul din cele mai cunoscute nume, pe aceasta nisa de electronice multimedia.

Optoma

Optoma se axeaza, in domeniul videoproiectoarelor, in special pe segmentul home theater, prin urmare compania Taiwaneza este un nume cunoscut printre amatorii de aparatura 4K si 3D. Calitate imaginii nu lasa de dorit, iar functiile de reglare a culorilor si contrastului permite rezultate greu de egalat.

Modelele lor de varf, din care putem mentiona UHD60, poti fi considerate puncte de referinta in domeniu, nu doar pentru functii si reglaje, dar si pentru durata de viata prelungita si pentru preturile relativ accesibile. Daca va pasioneaza domeniul de home-entertainment, Optoma este firma la care trebuie sa va duceti!

Sony

Sony nu prea are nevoie de introducere. Se ocupa cam cu toate echipamentele de entertainment, de la televizoare la echipamente audio de inalta fidelitate si de la camere video si foto la telefoane inteligente. In plus, este probabil cel mai vechi nume de pe aceasta lista, compania nipona fiind fondata in 7 Mai 1946.

In ceea ce priveste videoproiectoarele lansate sub acest brand, ele sunt relativ scumpe, insa fara niciun rabat la calitate. Data fiind expertiza exceptionala a Sony in domeniul foto, lentilele cu care proiectoarele lor sunt echipate isi merita laudele cu varf si indesat. Aparatura 4K, lansata de companie recent pe piata, ameninta sa domine nisa respectiva de produse.

Benq

Benq este, probabil, brandul cu echilibrul calitate-pret cel mai bun, iar nivelul de satisfactie prezentat in sondaje si recenzii de catre cumparatori ramane printre cele mai ridicate din industrie, chiar peste toate celelalte companii, dupa unele pareri. Toate videoproiectoarele lor au garantie de un an, suport tehnic 24/7, iar multe dintre ele au fost laureate cu eticheta “best selling” pe Amazon.

In plus, lista de premii acordate Benq impresioneaza, ele fiind primite atat pentru tehnologia utilizata, cat si pentru design. Indiferent daca cautati un model de buget, la 200 de Euro, sau altele de peste 5000 de Euro, Benq ar trebui sa fie printre primele nume de pe lista dumneavoastra de branduri!