Videoproiector filme, pentru acasă: sfaturi de achiziție

Visezi să-ți transformi sufrageria în sală de cinema, cu ajutorul unui videoproiector de filme pentru acasă, dar nu știi de unde să începi? Permite-ne să-ți oferim o mână de ajutor prin ghidul de față, în care-ți vom vorbi despre cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le bifeze un videoproiector de filme.

Cum alegi un videoproiector pentru filme?

De ce accesorii ai nevoie?

Cât costă un videoproiector pentru acasă?

Înainte de toate, probabil că te întrebi: este un videoproiector mai bun la redat filme decât un televizor? Da și nu. Televizoarele moderne au ajuns să ofere dimensiuni generoase și imagini clare, în rezoluție 4K, contra unor sume relativ accesibile. Un videoproiector LCD Home Cinema cu dotări similare poate ajunge la 10.000 RON, în timp ce unul la un preț accesibil nu va oferi conținut video de aceeași calitate ca un televizor 4K.

Totuși, principalul avantaj al proiectoarelor rămâne acela că pot livra imagini mult mai mari, poate chiar întinse pe întreaga suprafață a unui perete de apartament, iar vizionarea unui film în acest fel reproduce fidel experiența cinematografului. Pentru pasionații de filme, este un sentiment inegalabil.

Cum alegi un videoproiector de filme?

Răsfoind Internetul în căutarea unui videoproiector de filme pentru acasă, trebuie să acorzi mare atenție câtorva aspecte esențiale din lista specificațiilor.

LUMINOZITATEA

Măsurată în lumeni, intensitatea lămpii proiectorului trebuie aleasă în funcție de mărimea și întunecimea încăperii în care vei urmări filmele. Spre exemplu, 1.000 de lumeni sunt suficienți pentru o cameră micuță, cufundată în beznă, dar ai putea avea nevoie de 2.000 de lumeni într-una mai spațioasă, prin jaluzelele căreia se mai strecoară câteva raze de soare.

Pentru vizionat filme acasă, pe întuneric, 1.000 – 2.000 de lumeni este intervalul ideal de putere a lămpii videoproiectorului. Dacă optezi pentru ceva mai intens, este posibil ca imaginile să devină obositor de urmărit, solicitante pentru ochi.

REZOLUȚIA

Rezoluția este un alt aspect esențial în alegerea unui videoproiector. Cu cât imaginea are mai mulți pixeli, cu atât este mai clară, mai detaliată.

Cel mai des întâlnite rezoluții la proiectoarele din ziua de azi sunt: XGA (1024 x 768), WXGA (1280 x 800), HD (1920 x 1080) și 4K (4096 x 2160). Formatul 4K vine la pachet cu un preț exorbitant, astfel că majoritatea cumpărătorilor aleg HD, întâlnit și sub denumirea 1080p. Pentru redarea filmelor Blu-ray, este o decizie excelentă.

Mare atenție: aceste valori se referă la rezoluția nativă, adică la calitatea imaginii emise de videoproiector! Nu trebuie confundată cu rezoluția maximă suportată, care vizează calitatea imaginii „primite” de la sursă. Oricât de mare ar fi rezoluția maximă suportată, aceasta va fi întotdeauna comprimată la nivelul celei native, pentru a putea fi afișată de sistem.

CONTRASTUL

Cinefilii trebuie să se intereseze și de contrastul pe care îl poate genera un videoproiector pentru filme, adică diferența dintre cele mai luminoase și cele mai întunecate zone ale imaginii. Un contrast ridicat înseamnă o reproducere fidelă a peisajelor și o senzație de profunzime spațială. La polul opus, un contrast scăzut face cadrele să pară spălăcite și plate.

Pentru ca negrul să fie cât mai negru și albul – cât mai alb, recomandăm un contrast static de minimum 1.000:1. Asta înseamnă că negrul și albul sunt despărțite de o mie de nuanțe de gri.

Atenție: majoritatea producătorilor afișează pe etichetă contrastul dinamic, ce poate atinge valori precum 600.000:1, dar acesta se măsoară printr-o tehnică diferită, mai puțin relevantă pentru rezultatul final. Înainte de a cumpăra un videoproiector pentru acasă, află ce contrast static oferă!

Lampa unui videoproiector nu trăiește veșnic

Pe termen lung, trebuie să știi că lampa oricărui videoproiector va ceda, la un moment dat. Înlocuirea ei este costisitoare, deci trebuie aleasă de la bun început una longevivă.

Dacă durata de funcționare a unei lămpi este de 5.000 de ore, vei putea urmări în jur de 2.500 de filme înainte ca becul să necesite înlocuire.

Te sfătuim să optezi pentru un videoproiector dotat cu modul „Eco”, funcție care poate chiar tripla viața lămpii.

Accesoriile unui videoproiector

Deși videoproiectorul poate difuza fișierele video direct pe perete, folosirea unui ecran de proiecție aduce beneficii sesizabile. Aceste panouri sunt fabricate dintr-un material reflectorizant care transmite o parte din lumină înapoi înspre spectator, lucru ce amplifică luminozitatea, contrastul și claritatea imaginii. Pe scurt, vorbim despre calitate superioară.

Când alegi un ecran de proiecție, asigură-te că formatul său este același cu cel oferit de videoproiector.

Referindu-ne la filme, 16:9 este raportul ideal, astfel încât suprafața ecranului să fie acoperită într-o măsură cât mai mare. Prețul unui ecran de proiecție pornește de la 200 de lei și poate ajunge până la 1.000 de lei, în funcție de dimensiuni, de material și de sistemul de prindere.

În ceea ce privește sonorizarea, majoritatea proiectoarelor sunt dotate cu difuzoare capabile să emită audio decent. Totuși, pentru experiența supremă, poți conecta dispozitivul la un sistem audio surround sau la un soundbar performant. Așteaptă-te să cheltuiești mult peste 1.000 de lei pentru așa ceva, dacă îți dorești un sentiment asemănător cu cel din cinematograf.

Cât costă un videoproiector pentru acasă?

Lăsând deoparte accesoriile, poți cumpăra un videoproiector de filme bun cu un buget cuprins între 1.500 și 4.000 de lei. În acest interval găsești rezoluție HD, lampă puternică cu o durată de funcționare de minimum 4.000 de ore, contrast puternic și chiar compatibilitate 3D, pentru acele filme bogate în efecte spectaculoase.

– Un articol de Sebastian Vizan