Share
Informare afiliere Sper ca iti plac produsele recomandate de noi! Shopniac foloseste linkuri de afiliere in paginile sale si primeste un comision ori de cate ori cumperi din magazinele online afiliate partenere. Acest lucru nu afecteaza in niciun fel pretul platit de tine. Mai multe detalii Informare afiliere
Pasionatii de filme, cei care merg des la cinema, stiu cat de enervant poate fi uneori publicul din sala, in special la filmele serioase, cand anumite remarci nu fac decat sa ruineze atmosfera creata de proiectia pe un ecran de cativa metri si de sistemul de sunet surround profesional. De multe ori ajungi sa te intrebi daca merita sa mai mergi la cinema.
Pentru acestia exista optiunea de a cumpara un videoproiector pentru acasa cu care isi pot crea un mini cinema in propria locuinta. Adaugi un sistem home theater, un media player si mai ai nevoie doar de popcorn pentru a urmari filmele si serialele preferate pe un ecran de dimensiuni impresionante. Ah, si sa nu uitam de filmele pe Blu-ray, a caror calitate se ridica de multe ori la nivelul proiectiei digitale dintr-o sala de cinema adevarata, fie ea si 3D. Pentru IMAX insa nu cred ca exista o solutie de apartament similara, cel putin nu in clipa de fata.
In articolul de fata vom vorbi deci despre videoproiectoare, o alternativa foarte buna pentru amatorii de filme si jocuri pe un ecran mare.
Vom analiza impreuna alternativa, reprezentata de televizoarele mari, vom trece prin tehnologiile de proiectie cele mai raspandite si prin caracteristicile cele mai importante pe care trebuie sa le intelegi atunci cand incepi sa-ti faci calculele.
Videoproiector sau televizor cu diagonala mare?
Cred ca una dintre cele mai importante intrebari pe care si le pune cineva interesat de un videoproiector este daca merita investitia fata de un televizor cu diagonala mare, smart sau nu. In primul si in primul rand trebuie spus ca cea mai mare diagonala disponibila in comert pentru un televizor este de aproximativ 2.5 metri.
Pare un ecran imens la prima vedere, si chiar este, insa tine cont ca un proiector care costa de 10 ori mai putin este capabil sa afiseze imagini pe un ecran virtual de 3-4 metri fara probleme, existand si proiectoare profesionale care se apropie fara probleme de 30 metri diagonala(!), suficient pentru a proiecta o imagine la care se poate uita intreg cartierul.
Lasand la o parte insa gluma, pretul per centimetru de diagonala este in favoarea proiectorului, acesta fiind principalul avantaj al acestei tehnologii. In continuare am trecut rapid prin avantajele si dezavantajele principale cand comparam proiectoarele cu televizoarele moderne:
Pro si Contra
+ imagine de dimensiuni extrem de generoase, mult peste ce ofera un televizor clasic si totul la o fractiune de pret. Proiectoarele sunt ideale pentru experiente cinematice ce rivalizeaza cu salile de proiectie din cinematografe;
+ portabilitate superioara unui televizor, proiectorul putand fi montat, conectat, pornit si reglat in cateva minute in orice camera din locuinta. Modelele portabile sunt mai usoare ca un laptop de gaming, putand fi carate fara probleme intr-un rucsac cand pleci in vacanta;
+ poate folosi pentru proiectie practic orice suprafata plana de culoare deschisa neutra;
– tehnologia nu permite functionarea (aproape) non-stop, lucru posibil in cazul unui televizor. Exista si proiectoare profesionale cu doua lampi ce pot functiona alternativ neintrerupt, dar aceste modele nu fac obiectul acestui articol;
– consum de curent mai mare, de ordinul 150-250 Watti pentru un model tipic, deci mai mare decat cel al unui televizor cu diagonala de 100-150cm, care consuma cativa zeci de Watti;
– zgomot ridicat produs in timpul functionarii din cauza ventilatorului care trebuie sa raceasca zona lampii proiectorului;
– contrast, luminozitate si o reproducere mai slaba a culorilor, problema care se agraveaza cu cat este mai multa lumina ambientala in camera si cu cat modelul de videoproiector este mai ieftin;
– costuri mari de achizitie pentru un model cu adevarat bun;
– lampa trebuie inlocuita la cateva mii de ore (exceptie modelele cu iluminare LED), plus ca se poate arde in timpul functionarii, iar cea mai ieftina lampa costa cateva sute de lei, existand si modele care trec de cateva mii de lei.
Nu cred ca aceasta intrebare trebuie vazuta ca “ce e mai bun, un proiector sau un televizor” ci mai degraba trebuie intelese avantajele si dezavantajele celor doua tehnologii. Alegerea va trebui s-o faci pana la urma in functie de buget si cazul tau particular de utilizare. In mod normal cred ca un videoproiector pentru acasa este un gadget pe care il cumperi dupa ce ai luat deja un televizor bun, pe care urmaresti emisiuni TV, te joci, navighezi pe Internet, proiectorul fiind rezervat ocaziilor speciale, cand te reunesti cu familia sau cu prietenii.
In cazul celor care fac prezentari partenerilor de afaceri un model portabil reprezinta cea mai buna alegere, in special daca esti genul care calatoreste mult in interes de serviciu. Pentru utilizarea stricta in sali de conferinta exista modele speciale, care pun accentul pe compatibilitatea cu sursa video, integrarea cu sisteme de video conferinta, cu departamentul IT si alte aspecte legate de nevoile unui business. Si sa nu uiti sa iei si un presenter wireless pentru a putea tine prezentari care sa impresioneze.
Este necesar ecranul de proiectie pentru o imagine de calitate?
O a doua problema care cred ca trebuie adresata este cea a ecranului de proiectie, un accesoriu special care are menirea de a maximiza performanta vizuala a proiectorului. Ecranele de proiectie folosesc un trepied/montare pe perete si un fundal plat (exista si modele usor curbate, in functie de geometria dorita a imaginii) de culoare alba sau gri deschis.
Uniformitatea fundalului de proiectie si tratamentul reflexiv special al acestuia fac ca imaginea unui proiector sa arate cel mai bine pe un astfel de ecran. Poti proiecta fara probleme si pe un perete alb, dar nu vei obtine acelasi contrast, luminozitate si acuratele cromatica ca pe un ecran de proiectie. Modelele mai avansate de proiectoare dispun de un mod de corectie a culorii pentru suprafata pe care este afisata imaginea, un aspect care atunci cand functioneaza corect reuseste sa inlature nevoia unui ecran de proiectie dedicat.
Din pacate vorbim de un accesoriu suplimentar, care costa cateva sute de lei pentru un model tipic cu diagonala de pana in 2 metri, adica aproximativ aceleasi dimensiuni cu un televizor mai scump. Pentru imagini de dimensiuni mari fie nu vei gasi ecrane de proiectie, fie nu vei considera ca merita investitia. Daca vrei sa afli mai multe despre aceste accesorii iti recomand sa arunci un ochi pe acest articol.
Tehnologia de proiectie: DLP, LCD, LED
In clipa de fata exista doua tehnologii principale concurente: LCD (cu varianta sa 3LCD), ce utilizeaza o lampa puternica, un sistem de prisme, filtre RGB (pentru culorile rosu, galben si albastru) si un ecran cu cristale lichide pentru proiectarea imaginilor si DLP, o tehnologie alternativa, ce foloseste un sistem de micro-lentile controlat mecanic pentru redarea imaginilor, deci discutam despre un tip de proiector electronic si mecanic in acelasi timp.
Tehnologia DLP (Digital Light Processing) este folosita cu precadere in proiectoarele profesionale din salile de cinema, dar exista bineinteles si modele pentru piata consumer. In general modelele LCD sunt ceva mai ieftine, in special modelele de top, insa nu vei gasi modele foarte ieftine, sub 1000 de lei, ceea ce este si bine (calitate mai buna) si rau in acelasi timp (prag de acces la tehnologie mai ridicat).
Vei mai gasi si mentiuni despre tehnologia LED. Aceasta se refera si de data aceasta la tehnologia de iluminare, nu la cea de formare a imaginii, care are la baza tot tehnologia cu cristale lichide (LCD) sau tehnologia DLP. Un proiector adevarat cu tehnologie LED inlocuieste lampa clasica cu LED-uri care ofera o durata de viata de cateva zeci de mii de ore versus cateva mii. Mai multe detalii despre tehnologiile de proiectie actuale gasesti in acest articol.
Tipul proiectorului Tipul proiectiei Sursa de lumina DLP Reflexie LED sau lampa standard LCD Refractie LED sau lampa standard LED Reflexie sau refractie LED
Deci daca gasesti in specificatiile proiectorului o lampa cu durata de viata estimata de 20.000 de ore in modul normal aproape sigur discutam despre iluminare LED, deci nu de o lampa propriu-zisa. Pe langa avantajul longevitatii, proiectoarele LED nu au nevoie de timp de incalzire (pana cand imaginea ajunge la calitatea maxima) sau timp de racire (proiectorul trebuie lasat in priza cateva minute dupa ce a fost oprit, pentru a permite ventilatorului sa raceasca corespunzator componentele). Din acest motiv proiectoarele LED sunt mai silentioase si mai eficiente din punct de vedere energetic.
Proiectoarele profesionale folosesc in continuare lampi clasice, care permit afisarea unei imagini mai luminoase, cu contrast mai bun si o cromatica superioara.
Specificatii tehnice si caracteristici importante pentru un proiector digital
Acum ca stim ce avantaje si dezavantaje au proiectoarele si care sunt tehnologiile momentului a venit timpul sa discutam despre lucrurile care conteaza cel mai mult si anume specificatiile tehnice, cele dupa care trebuie sa te ghidezi cand mergi la cumparaturi.
Dimensiuni si greutate – daca intentionezi sa plasezi proiectorul intr-un singur loc si nu crezi ca-l vei muta prea des atunci nu cred ca trebuie sa iti faci griji de greutatea si dimensiunile acestuia. Daca portabilitatea este cel mai important lucru pentru tine atunci cred ca va trebui sa te orientezi catre un model portabil, insa trebuie sa tii cont ca nu te poti astepta la aceeasi calitate a imaginii si optiuni complexe de configurare.
Tehnologia de proiectie – am vorbit pe larg despre LCD, DLP si iluminarea LED mai devreme, deci concluzionand cred ca putem spune ca tehnologia LED merita din punctul de vedere al costurilor ulterioare scazute (lampa nu mai trebuie inlocuita), in rest trebuie sa te ghidezi dupa parametrii care definesc calitatea imaginii mai mult decat orice altceva.
Dimensiune minima si maxima a imaginii – poate una din cele mai importante caracteristici este dimensiunea imaginii, care este oferita ca o plaja de valori, de la minim la maxim. Destul de multi producatori nu o specifica, deci va trebui sa cauti cu atentie pe forumuri. Dimensiunea minima nu este asa de importanta, dar sunt sigur ca cea maxima te va interesa. In mod normal ar trebui sa cauti un videoproiector care poate proiecta o imagine de minim 2 metri diagonala, dar exista foarte multe modele care urca pana la 5-6 metri sau si mai mult. Important este insa sa ai un perete liber suficient de mare.
Distanta de proiectie – un alt factor de care trebuie sa fii constient il reprezinta distanta de proiectie, adica la ce distanta trebuie sa se gaseasca proiectorul de suprafata peretelui pentru a afisa o imagine focalizata clar. Aici discutam de categoria normala, adica 2-3 metri distanta, insa pentru camerele mici sau pentru situatiile in care nu ai suficient spatiu la dispozitie exista modelele mai scumpe short throw si ultra short throw care pot proiecta de foarte aproape, de la doar cativa zeci de centimetri, o imagine de cativa metri diametru.
Rezolutia nativa – nu cred ca exista caracteristica care influenteaza mai mult pretul ca rezolutia nativa. Nu te lasa pacalit de rezolutia maxima, pentru ca aceea se refera la semnalul video de intrare acceptat de electronica proiectorului, o valoare mai mare decat cea nativa, adica numarul maxim de pixeli afisat fizic pe perete.
La acest capitol videoproiectoarele sunt in urma din punct de vedere tehnologic fata de televizoarele care au ajuns la rezolutie UHD 4K. Cele mai raspandite rezolutii native sunt XGA (1024 x 768), HD Ready (1280 x 800) si Full HD (1920 x 1080). Cu cat mai mare rezolutia cu atat imaginea va fi mai detaliata, bineinteles.
Luminozitatea maxima (lumeni) – este valoarea maxima la intensitatii luminoase, masurata in lumeni dupa standardul ANSI de care este capabil ansamblul optic al proiectorului. O valoare de aproximativ 2000 de lumeni este potrivita pentru o incapere complet intunecata, dar altfel iti recomand minim 3000 de lumeni, ca vezi o imagina suficient de clara si pe inserat, cand nivelul de lumina ambientala este inca destul de ridicat.
Exista si modele mai puternice, de peste 4000 de lumeni, dar evident acestea sunt mai scumpe. Selectarea modului ECO sau reducerea luminozitatii vor scadea consumul de curent si prelungi viata lampii, dar vor scadea automat si calitatea imaginii.
Rata de contrast – ca si in cazul rezolutiei discutam de doua valori pentru contrast, cel standard (masurat in standard ANSI) si contrastul dinamic, care este mult mai mare, insa complet inutil in evaluarea capabilitatilor unui proiector. Iti recomand un proiector cu un contrast nativ de minim 1000:1, cam cat ofera si un monitor pentru PC bun.
Conectori (video, audio, date) – este vorba in principal de modalitatea de conectare a unei surse de semnal video la proiector (am mai scris aici despre conectorii cei mai raspanditi) si de iesirile audio pentru atasarea unui sistem de sunet mai puternic decat cel integrat in proiector.
Recomandata este o cat mai bogata posibilitate de conectare, inclusiv conectori legacy, mai vechi, ce sunt folositi de diverse dispozitive din mediul business. Recomand minim VGA, HDMI, DVI, S-video si RCA. Suportul MHL permite conectarea unui telefon sau tablete prin cablu USB si afisarea imaginii de pe ecranul acestora. Iesirea audio (intrare si iesire) cea mai comuna este cea pe jack de 3.5mm, dar exista si modele digitale cu conexiune optica S/PDIF.
Conexiune la Internet – pentru ca traim intr-o lume conectata, au inceput sa apara si proiectoare cu mufa de retea RJ-45, conexiune WiFi si chiar Wireless Display, standard Miracast de proiectie fara fire ce permite conectarea la proiector din aceeasi retea, fara a mai conecta un cablu video. Conexiunea de retea este in special utila departamentelor IT, care pot administra si diagnostica astfel de la distanta orice probleme apar cu produsul.
Durata de viata a lampii – daca esti ingrijorat de costuri atunci cred ca vei fi nevoit sa acorzi o atentie sporita duratei de viata a lampii, o estimare medie a producatorului. Inlocuirea acestia poate fi extrem de costisitoare.
Vei gasi de obicei doua valori, una pentru modul Normal, una pentru ECO, un mod menit a economisi atat energia cat si a prelungi durata de viata a lampii scazand puterea acesteia. Valori normale sunt 2000-3000 de ore in modul Normal si 5000-6000 in ECO, adica cativa ani buni de folosit proiectorul 3-4 ore in fiecare zi.
Nivelul de zgomot – proiectorul se incalzeste destul de tare in timpul functionarii, in special la luminozitate maxima, deci unul sau mai multe ventilatoare se vor face auzite constant in clipa in care este atinsa o anumita temperatura interna. Cauta deci un model cat mai silentios, care sa nu te enerveze in timp ce vizionezi filme, un carait puternic pe fundal putand foarte usor strica atmosfera. Ideal cred ca este un nivel acustic mai mic de 40 dBA, dar depinde cat de sensibile sunt urechile tale.
Ajustarea geometriei proiectiei – prima oara cand vei conecta proiectorul o sa descoperi probabil faptul ca peretii apartamentului nu sunt perfect drepti si ca nu poti pozitiona videoproiectorul perfect perpendicular pe suprafata peretelui pentru o imagine perfect dreptunghiulara.
In aceste momente devin importante functiile de ajustare a geometriei imagini, cele mai populare fiind zoom (marire si micsorare imagine), compensare distorsiuni (efecte trapez, perna, butoi), rotire, focalizare automata cu posibilitate de ajustare manuala. Modelele avansate dispun de posibilitati de control mai avansate, atat manuale cat si automate, care pot compensa diverse probleme cu imaginea sau suprafata de proiectie.
Difuzoare incluse – desi nu recomand nimanui sa asculte coloana sonora a unui film prin boxele integrate in proiector, vei aprecia prezenta acestora daca folosesti acest gadget intr-o sala de conferinta sau cand conectezi un telefon si vrei sa se auda suficient de tare sonorul de catre toata audienta. Din fericire majoritatea modelelor integreaza unul sau mai mult difuzoare, de obicei in zona 1-2W, adica foarte slab, atat ca putere cat si caracteristici acustice.
Telecomanda – desi caracteristicile generale ale imaginii pot fi ajustate prin intermediul butoanelor de pe carcasa proiectorului pentru lejeritate recomand o telecomanda, mai ales ca cea mai buna pozitie pentru a ajusta imaginea este cand stai drept in fata ecranului, nu aplecat peste birou apasand pe butoane.
Picioruse pentru ajustarea unghiului de inclinare – chiar daca geometria imaginii se poate compensa prin reglajele oferite de proiector, pentru usurinta si pentru posibilitatea de a extinde foarte usor inaltimea imaginii este recomandat un model cu picioruse ajustabile (o pereche pe spate si una pe fata).
Geanta pentru transport – la modelele portabile este un accesoriu foarte util, pentru ca permite protejarea pretiosului gadget de zgarieturi si socuri nedorite. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fii foarte atent, mai ales ca partea optica este deosebit de sensibila la lovituri.
Tehnologia proiectoarelor 3D – desi tehnologia 3D este deja pe moarte in spatiul televizoarelor, exista destul de multe proiectoare 3D compatibile cu aceasta. Cat timp 3D-ul ramane in cinematografe cred ca are sens achizitia unui astfel de videoproiector, care poate reda senzatia de spatialitate pe un ecran gigantic. Ramane insa problema continutului 3D, adica lipsa acestuia in spatiul filmelor pe disc Blu-ray si al emisiunilor TV.
Pentru a beneficia de tehnologia 3D ai nevoie bineinteles si de o pereche de ochelari (sau mai multe) si bineinteles continut nativ 3D, pentru ca cel recreat automat de multe modele din semnal 2D nu se ridica la nivelul de calitate al continutului original tridimensional. Verifica deci daca in pachetul proiectorului se gasesc toate accesoriile de care ai nevoie, altfel va trebui sa scoti in plus bani din buzunar. Bineinteles ca proiectorul poate functiona si in mod 2D, deci nu pierzi nimic daca optezi pentru un proiector 3D si decizi ca nu vrei sa mai folosesti aceasta functie.
Functii extra ale proiectoarelor profesionale – am zis sa mentionez si cateva din functiile si accesoriile prezente pe modelele profesionale de top, ca sa intelegi de unde vine diferenta de pret fata de proiectoarele “normale”.
Printre tehnologiile interesante, a se citi costisitoare, se numara lampa dubla, ce permite functionarea in regim 24/7, posibilitatea de schimbare a lentilei de proiectie pentru adaptarea la arhitectura spatiului unde se face proiectia, administrarea de la distanta de catre un administrator IT (direct dintr-o interfata web de unde acesta poate verifica toti parametrii importanti ai proiectorului), proiectie multipla folosind mai multe proiectoare pentru a crea imagini de dimensiuni mai mari prin “lipirea” proiectiilor individuale in zona de suprapunere de pe marginea imaginilor, totul in timp ce partea electronica compenseaza diferentele de contrast si luminozitate.
Modele recomandate: Seria BenQ 3D MS – rezolutie pana la 4K, functie afisare continut 3D, mod ECO, telecomanda, difuzoare incorporate;
Seria Epson EB – rezolutie pana la 1080p, functii business, conexiune HDMI, VGA, S-Video, Composite, audio si USB, telecomanda, difuzoare incorporate;
Seria Optoma – modele cu rezolutii de la 800 x 600 la UHD, 5000 lumeni, contrast 200.000:1, 3D Ready;
Seria Sony VPL – rezolutie pana la Full HD, 5000 lumeni luminozitate, contrast 500.000:1;
Seria Panasonic PT – rezolutie pana la Full HD, luminozitate 7500 lumeni, contrast 16.000:1;
Seria Acer Pico – micro proiector, rezolutie 1280 x 800, contrast 1000:1, tehnologie DLP, conexiune USB 3.0 Micro-B;
Precum usor poti observa subiectul proiectoarelor este unul foarte complex, de aici si lungimea destul de mare a articolului. Eu sper ca am reusit sa acopar cat mai bine aspectele cele mai importante, dar daca mai si tu ceva de adaugat iti astept observatiile si comentariile mai jos.
Share