PlayStation vs Xbox -cele mai bune console de gaming în 2021

Dacă sunteți interesați care sunt cele mai bune console de gaming în 2021 și mai exact ce să alegeți dintre PlayStation vs Xbox ați ajuns în locul potrivit. Vom arunca un ochi peste principalele modele de dispozitive, vom analiza plusurile și minusurile acestora și le vom organiza în ordinea preferințelor.

Ce sunt consolele de gaming?

Consolele de gaming sunt dispozitive hardware concepute pentru a rula jocuri de ultimă generație pe ecranul televizorului. De la legendarele Atari 2600 și NES-uri până la mai noile Playstation-uri și XBox-uri, aceste produse au devenit populare încă din anii ’70 iar ascensiunea lor a continuat până în ziua de astăzi cu sute de milioane de unități vândute la nivel global.

Atunci când vine vorba de jocuri, pe lângă flexibilitatea oferită de un pc de gaming sau de un notebook pentru gaming, consolele hardware vin cu propriile avantaje. Acestea sunt special construite doar pentru gaming și de aceea folosesc la maxim resursele pe care le au la dispoziție. De la procesoare dedicate rulării jocurilor la plăci video capabile de performanțe extraordinare și memorii RAM ultra-rapide , aceste produse vor oferi o experiență unică și fără nici un fel de întreruperi.

Dacă în cazul unui laptop sau unui PC putem avea jocuri care să nu poată fi jucate la anumite rezoluții sau nivel de detalii, la o consolă hardware această problemă dispare complet. Atât timp cât jocul există pentru platforma respectivă, putem fi siguri că acesta va rula la capacitate maximă în orice situație.

Cele mai bune console de gaming – nivel Pro

În această categorie avem parte de două produse aflate în competiție directă. Și chiar dacă este mai mult o alegere subiectivă pentru mulți dintre noi, trebuie să analizăm variantele cu un ochi critic. Trebuie să luați în calcul că prețurile sunt pe măsura performanțelor oferite. Acestea sunt de departe cele mai bune console de gaming pe care le puteți cumpăra.

Nota: folosește linkuri de afiliere pentru promovarea diverselor produse prezentate pe site. În momentul în care achiziționați un produs folosind un astfel de link, voi primi un foarte mic procent din valoarea tranzacției. Acest lucru nu va influența însă prețul de vânzare al produsului respectiv și nici nu îmi va afecta obiectivitatea în ceea ce privește dispozitivele promovate pe site. Folosind linkurile de pe site susțineți – Vă mulțumesc!

1. Microsoft Xbox One X

Microsoft Xbox One X este cea mai puternică consola de gaming 4K la momentul actual. Aceasta dispune de un procesor AMD Jaguar Evolved cu 8 nuclee, 12GB de memorie RAM DDR5, placă video Radeon cu 6 TFLOPS și un HDD de 1TB. Este totodată singura consolă care dispune de o unitate Blu-Ray 4K și poate suporta video streaming 4K si HDR. Este un produs mult mai silențios decât competitorul direct, mult mai puternic și cu un controller mai calitativ.

Jocurile exclusive pentru Xbox One sunt, printre altele, și Gears 5, Halo 5, Forza Horizon 4 sau Forza Motorsport 7.

2. Sony PlayStation 4 Pro

Sony PlayStation 4 Pro este o variantă îmbunătățită a faimoasei console PS4, concepută pentru a rula jocuri în 4K. Aceasta vine cu un procesor AMD Jaguar Evolved cu 8 nuclee, 8GB de memorie RAM DDR5, placă video Radeon cu 4.2 TFLOPS și un HDD de 1TB.

Este singura consolă care permite rularea de jocuri de tip VR, o dată cu achiziționarea ochelarilor special concepuți pentru acest lucru.

Jocurile exclusive pentru PlayStation 4 sunt, printre altele, și God of War, Horizon Zero Dawn, Marvel’s Spider-Man, Uncharted 4, Street Fighter 5, sau Ratchet and Clank.

Cele mai bune console pentru jocuri – nivel mediu

Aceste console pentru jocuri le considerăm de nivel mediu deoarece nu au suport pentru 4K. Chiar dacă le veți conecta la un astfel de televizor, rezoluția de rulare a jocurilor va fi cea standard de 1080P. Totuși dacă nu sunteți interesați de gaming în 4K și nu aveți pretenții la un nivel al detaliilor similar cu cel al produselor din categoria Pro, aceste console hardware nu vor dezamăgi nici pe cei mai critici dintre voi.

1. Sony PlayStation 4

PlayStation 4 este probabil cea mai populară consolă la nivel global. Deși nu vine cu specificații peste rivalii direcți acest dispozitiv este ideal pentru mainstream gaming indiferent de titlu sau vârstă. În funcție de tipul de promoție, PS4 vine cu unul sau două controllere, unul sau mai multe jocuri incluse și diverse accesorii.

Produsul dispune de un procesor AMD Jaguar cu 8 nuclee, 8GB memorie RAM DDR5, placă video Radeon cu 1.84 TFLOPS și HDD de 1TB.

2. Microsoft Xbox One S

Atunci când vine vorba de cele mai bune console de gaming, Microsoft este prezentă și în această categorie cu Xbox One S. Modelul vine cu un procesor AMD Jaguar cu 8 nuclee, 8GB memorie RAM DDR5 + 32MB eSRAM ff rapid, placă video cu 1.4 TFLOPS și HDD de 1TB. Este un competitor direct pentru PS4, însă nu are la fel de multe unități vândute la nivel mondial. Dacă însă vă plac mai mult titlurile exclusive Xbox, nu veți fi dezamăgiți de modelul One S.

3. Sony PlayStation 4 Slim

Sony PlayStation 4 Slim este în esență o versiune mai mică a consolei PS4. Din punct de vedere hardware dispune de aceleași specificații ca și fratele sau mai mare, respectiv procesor AMD Jaguar cu 8 nuclee, 8GB memorie RAM DDR5, placă video Radeon cu 1.84 TFLOPS și HDD de 1TB. Singurul loc unde vom găsi variații la acest model este capacitatea de stocare.

4. Nintendo Switch

Cei de la Nintendo sunt recunoscuți la nivel mondial pentru inovațiile aduse în domeniul consolelor iar noul Switch nu se dezminte. Este singura consola hibridă de pe această listă, ea putând fi folosită atât pe un televizor, cât și separat – pe stand sau handheld. Are un ecran propriu de 6.2 inch și astfel veți putea continua să jucați titlul preferat chiar și în deplasare.

Specificațiile hardware nu sunt impresionante în comparație cu celelalte console (CPU/GPU NVidia Tegra, 4GB memorie RAM și 32 GB Spațiu de stocare) însă chiar și așa reușește să fie un produs distractiv, ideal pentru familii.

Titlurile exclusive precum Super Mario Odyssey, Arms, Super Mario Party, Pokémon Sword and Shield, The Legend of Zelda: Link’s Awakening, Pokémon: Let’s Go – fac din această consolă un must-have dacă sunteți fani ai acestor genuri.

Nota: vă recomand să căutați modelul 2019 al acestei console ( HAC-001(-01) ) care oferă o autonomie de 4.5 – 9 ore în comparație cu prima versiune (3 ore autonomie).

Cele mai bune console portabile

Dacă în trecut competiția era destul de acerbă pe acest segment, momentan un singur producător s-a concentrat pe oferirea unei experiențe portabile cât mai plăcute.

1 Nintendo Switch Lite

Nintendo Switch Lite reprezintă versiunea portabilă a variantei hibride prezentate la categoria anterioară. Acest model vine cu aceleași specificații – respectiv CPU/GPU NVidia Tegra, 4GB memorie RAM și 32 GB Spațiu de stocare . De această dată avem de-a face cu un ecran HD (1280 x 720) de 5.5 inch iar bateria are o capacitate de 3570mAh. Autonomia este între 3 și 7 ore depinzând foarte mult de tipul jocului.

Pe lângă multitudinea de jocuri Nintendo (Mario, Zelda, Pokemon) veți fi surprinși că această consolă oferă și posibilități de multiplayer local sau online.

Cum alegem consola de jocuri potrivită?

Când vine vorba de console de gaming, lucrurile nu sunt mereu simple. Chiar dacă unele produse au specificații tehnice mai bune, este posibil ca acestea să nu ruleze jocurile care vă fac cu ochiul datorită exclusivităților. Sau este posibil să alegeți o consolă foarte puternică dar să nu dispuneți de un televizor cu capacități 4K pentru a vă putea bucura la maxim de detaliile oferite. Totodată puteți avea surprize neașteptate precum faptul ca majoritatea acestor produse vin cu un singur controller în cutie, nu cu două cum ar putea fi considerat firesc.

În funcție de jocurile dorite

Primul și cel mai important criteriu îl reprezintă jocurile de care sunteți interesat. Dacă va atrag titlurile din seria Gears , Halo , Forza Horizon sau Forza Motorsport atunci automat va trebui să vă orientați către o consolă de tip Xbox.

Dacă sunteți mai degrabă atras de titluri precum God of War, Horizon Zero Dawn, Marvel’s Spider-Man, Uncharted 4, Street Fighter 5, sau Ratchet and Clank – atunci va trebui să vă orientați către o consolă PlayStation.

Pe de altă parte, jocurile realizate de Nintendo – Zelda, Mario, Pokemon le veți putea juca doar pe consolele Switch sau Switch Lite. Totodată e bine de știut că pe aceste 2 console veți putea găsi doar o foarte mică parte a titlurilor mainstream disponibile pe Playstation sau Xbox.

Dacă sunteți interesat doar de jocuri mainstream, non-exclusive, atunci oricare model de Xbox sau Playstation va oferi o experiență similară din punct de vedere al gameplay-ului.

În funcție de cerințele hardware

Dacă dispuneți de un televizor 4K și vă doriți să jucați jocuri la un nivel excepțional al detaliilor atunci singurele opțiuni sunt Xbox One X și PS4 Pro. Dintre cele două, clar Xbox-ul dispune de superioritate hardware pentru moment. Este de așteptat ca versiunea Playstation 5 preconizată pentru 2020 să aibă specificații și mai impresionante.

Pentru 1080P, jocurile vor arata și se vor mișca la fel de bine indiferent de alegere. Bineînțeles că produsele din gama Pro vor avea un plus de performanță, dar acesta este nesemnificativ pentru majoritatea gamerilor.

Dacă vă interesează să jucați jocuri de tip VR (virtual reality) atunci veți putea face acest lucru doar pe o consola de tip PlayStation 4.

Dacă aveți nevoie de două controllere și nu doriți să achiziționați unul separat atunci puteți găsi diverse astfel de pachete promoționale, în special în cazul Playstation-urilor.

Un alt lucru pe care e bine să îl aveți în vedere este ca în cazul Microsoft veți putea juca pe Xbox One și titluri mai vechi aparținând consolelor Xbox 360. În cazul Playstation 4 nu veți putea juca jocurile pentru PS3 sau PS2.

În funcție de de abonamentele lunare și alte oferte

Atât variantele Xbox cât și cele Playstation oferă diverse abonamente lunare pentru șansa de a avea acces exclusiv la DLC-uri, variante beta și jocuri gratuite. Aici veți găsi oferte relativ similare și magazine de jocuri pentru ambele variante de console. De obicei primiți 2 jocuri gratuite în fiecare lună, dar care însă le veți putea juca doar atât timp cât aveți abonamentul activ.

Totuși PS4 oferă și un serviciu de game streaming pe care puteți juca chiar și titluri mai vechi fără a fi nevoiți să le descărcați pe dispozitiv. Acesta nu este disponibil momentan la noi în țară dar se poate folosi cu un cont de UK.

Pentru toate platformele veți găsi carduri pre-paid la majoritatea retailerilor din țară.

Se pot moda aceste console și merită să facem acest lucru?

Majoritatea consolelor pot fi modate, lucru care înseamnă că veți putea rula jocuri descărcate de pe torrente fără să mai fiți nevoiți să plătiți pentru ele. Și deși pare un lucru nemaipomenit, eu v-aș sfătui împotrivă.

În primul rând pentru a putea fi modate, se face o intervenție pe partea de hardware lucru care duce automat la pierderea garanției. Acest proces este de cele mai multe ori ireversibil și o dată cu el pierdeți multe facilitați precum accesul la multiplayer sau la diverse servicii online.

În al doilea rând atunci când ai la dispoziție zeci sau sute de titluri, determinarea de a investi mult timp într-un singur joc scade, și o data cu aceasta scade și plăcerea/satisfacția pe care un astfel de produs ar trebui să îl ofere. Veți ajunge să treceți de la un joc la altul foarte ușor și sa nu vă bucurați de realizările de pe parcursul acțiunii.

În al treilea rând este o lipsă de respect față de producătorii de jocuri și față de echipele de dezvoltatori din spatele fiecărui titlu. Știu că la noi această mentalitate încă dăinuie, dar încercați ușor să fiți voi schimbarea pe care vreți să o vedeți prin țară.