Unul dintre avantajele principale ale gamingului pe un monitor în loc de un televizor este latenţa de intrare îmbunătăţită, care este timpul necesar pentru ca semnalul primit să fie procesat şi afişat pe ecran. Televizoarele tind să se bazeze foarte mult pe filtrele care îmbunătăţesc calitatea imaginii, cum ar fi reducerea zgomotului şi scalarea superioară, dar acest lucru necesită timp suplimentar şi se traduce într-o latenţă de intrare. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste funcţii nu este necesară atunci când jucaţi jocuri pe consolă, întrucât calitatea imaginii este controlată în mare parte de consolă şi de motorul jocului. Orice procesare adăugată pe partea televizorului adaugă o latenţă superioară.
Latenţa încetineşte experienţa de joc cu o întârziere vizibilă între apăsările butoanelor şi acţiunile văzute pe ecran. Monitoarele, pe de altă parte, nu au latenţe de intrare semnificative. Acestea preiau semnalul digital de la consolă şi îl trimit direct pe ecran fără prea multă procesare, oferind un răspuns vizual rapid la apăsările butoanelor de pe controler. În timp ce unele televizoare au un mod de joc care poate reduce latenţa de la 60 de milisecunde la aproximativ 20, este totuşi foarte departe de valoarea de referinţă a unui monitor de 10 milisecunde.
Dacă sunteţi în jocuri competitive sau doriţi cea mai bună performanţă, un monitor oferă cea mai vizibilă îmbunătăţire faţă de televizoare. Regula este: cu cât este mai mică latenţa de intrare, cu atât mai bine, ceea ce este valabil mai ales pentru jocurile cu ritm rapid, precum shooter-ele. Asiguraţi-vă că parcurgeţi această recenzie a monitorului BenQ EL2870U cu latenţa de 9 milisecunde.