Astăzi, industria jocurilor video este considerată una dintre cele mai importante platforme (dacă nu chiar cele mai importante) din sectorul de agrement și divertisment. Jocurile video au blockbustere comparabile cu cele ale concurentului lor cel mai direct, cinematograful. Campaniile dvs. publicitare sunt peste tot. Mută milioane, atât din punct de vedere economic, cât și în adepți și adepți. Jucătorii care, conduși de jocurile de noroc online, au început să se organizeze în echipe, competiții și, în consecință, apariția turneelor de e-sport .
Dar, ca orice altceva, această lume are și un început și un vinovat. Ralph Baer, considerat „tatăl consolei de jocuri video”, nu a fost cel care a creat primul joc video, ci el a fost vinovatul că avem o consolă de jocuri conectată la un televizor.
Console de jocuri: Prima generație (1972 - 1977)
Magnavox Odyssey (1972)
Rudolph Heinrich Baer , cunoscut sub numele de Ralph Baer. Fiul unei familii evreiești care a evadat din regimul nazist (cu doar două luni înainte de noaptea sticlei sparte) a căutat să-și refacă viața în Statele Unite.
După absolvirea Institutului Național de Radio ca tehnician al serviciului radio , în 1943 a fost înrolat în armată pentru a participa la al doilea război mondial. A fost trimis la departamentul de informații militare din Londra, departe de câmpul de luptă. Datorită acestui fapt, Baer a revenit sănătos și sănătos din război și a primit o diplomă de licență în inginerie de televiziune de la American Television Institute of Technology din Chicago.
A început să lucreze pentru departamentul de apărare într-o companie mică, unde și-a câștigat reputația, iar în 1955 a fost angajat de Sanders Associates , punându-l la conducerea unei echipe de 200 de oameni. În doar cinci ani a avut la rândul său 500 de persoane.
Datorită sănătosului obicei al lui Baer de a documenta totul, știm că în 1955 a început să apară ideea de a folosi televizoarele pentru mai mult decât simpla vizionare a canalelor prin cablu. Ideea a fost de a interacționa cu televizoarele, a juca jocuri și astfel a obține un avantaj față de concurența din industrie. După o primă încercare eșuată în care a încercat să obțină sprijinul financiar necesar pentru realizarea proiectului său (el chiar a sugerat integrarea consolei în televizorul în sine), în 1966, împreună cu inginerii Sanders, a început să fabrice prototipul. a ceea ce ar deveni prima consolă de jocuri din istorie. El a numit-o „Cutie maro”.
În 1971 Magnavox (o filială Philips în America) a achiziționat licența pentru mașină și un an mai târziu, în 1972, a comercializat ceea ce este cunoscut sub numele de prima consolă de jocuri video sub numele de Magnavox Odyssey. Astfel, 1972 poate fi considerat punctul de plecare al industriei jocurilor video, de asemenea, data de începere a ceea ce este cunoscută sub numele de prima generație de console de jocuri video.
În ciuda faptului că Magnavox a luat decizia de a distribui mașina exclusiv din propriile depozite, implicând chiar și cu reclama că consola de jocuri funcționa doar la televizoarele cu marca proprie (nu a negat-o niciodată), a venit să recolteze unele vanzari bune.
Când vorbim despre caracteristicile tehnice ale Magnavox Odyssey , aspectul remarcabil este că mașina consta doar dintr-o placă formată din tranzistoare, condensatori și rezistențe. Adică nu avea niciun microprocesor și acest lucru se rezuma la limitări mari la nivel hardware. De exemplu, nu a putut reda audio .
Odiseea a folosit cartușe interschimbabile pentru a juca diferite jocuri. Un total de doisprezece, dintre care șase au fost achiziționate la cumpărarea consolei. Ca o curiozitate, comentați că, împreună cu mașina, au fost distribuite foi de plastic semitransparente, care, când au fost aderate la ecranul televizorului, au servit ca imagine de fundal și au ajutat la crearea contextului jocului. Pentru această mașină a fost creată și prima pușcă ușoară.
Atari / Sears Telegames Pong (1975)
Nolan Bushnell , în timp ce studia ingineria electrică la Universitatea din Utah, a fost unul dintre cei care au încercat jocul Spacewar! Acest joc s-a născut ca urmare a unui proiect de cercetare universitară și a fost găzduit pe un computer care ocupa o fabrică.
După testarea jocului, Nolan , împreună cu un alt partener, Ted Dabney , au creat o clonă a acestuia, ei l-au numit Computer Space. Prototipul se afla într-o cabină, dar, în ciuda faptului că a fost fabricat și distribuit, a fost un dezastru comercial. Motivul principal este că a fost un produs foarte avansat pentru vremuri și nu au reușit să ajungă la un public suficient de larg. În ciuda primei încercări frustrate, au reușit să primească jocuri distribuite astfel încât să poată fi jucate de toată lumea, așa că în 1972 Nolan Bushnell , împreună cu partenerul său Ted Dabney, au fondat Atari Inc.
1972 este un an controversat, Bushnell se afla în California în vizită la un târg unde a văzut pentru prima dată Odiseea Magnavox. Când a testat jocul de ping-pong, a realizat rapid că, făcând câteva ajustări minore la sistemul de joc, avea în față un produs cu mult potențial. Atunci l-a însărcinat pe Allan Alcorn, un inginer nou licențiat angajat de Atari, să creeze ceea ce avea să devină clasica mașină arcade Pong. Nolan a petrecut ani întregi negând totul.
Atari, care în acel moment era dedicat doar mașinilor arcade sau monedelor, a obținut un succes extraordinar cu PONG . Datorită acestui fapt, nu au durat mult să ia în considerare mutarea jocului într-un sistem de acasă, și așa au creat consola de jocuri Atari PONG.
Incursiunea în lumea consolelor de acasă nu a fost ușoară pentru Atari. Găsirea investitorilor care doreau să parieze pe produs într-o industrie atât de nouă nu a fost ușoară, în plus, trebuie să avem în vedere că existau deja concurență în acel moment, Magnavox și Odiseea sa.
În ciuda tuturor, negocierile cu Sears (lanțul american de centre comerciale) s-au concretizat. Ei bine ... depinde modul în care îl priviți: pentru un an, Sears ar avea vânzarea exclusivă și drepturile asupra produsului.
În ciuda tuturor acestor obstacole, la Crăciunul din 1975, Atari Pong a ieșit în vânzare sub numele de Sears Tele-Games. A fost un succes total de vânzări, oamenii stăteau la coadă pentru a rezerva mașina, ceea ce era de așteptat din succesul anterior pe care l-au avut cu mașina arcade Pong.
Coleco Telstar (1976)
Tot creditul pe care Nolan l-a avut în crearea lui Atari și în realizarea potențialului comercial al pongului contrastează puternic cu licențierea nefastă a produselor sale. În consecință, piața a început să se umple cu mașini bazate (ca să nu spunem copii) pe pong.
Dintre diferitele opțiuni apărute pe piață, se evidențiază cea dezvoltată de Coleco. Coleco Telstar este prima dintr-o serie întreagă de console marca Coleco care a apărut între 1976 și 1978, toate bazate pe Atari Pong . Succesul acestui producător s-a datorat prețului la care a fost comercializat: Telstar a fost vândut cu aproximativ 50 USD, jumătate din prețul concurenților săi, Magnavox Odyssey și Atari Pong ( Sears Telegames în primul său an de viață) . Datorită acestui fapt, Coleco a reușit să vândă aproape 1.000.000 de unități în primul an.
Un alt factor care a dus la succesul Telstar este că acesta a fost prima mașină pentru a integra cip AY-3-8500 de la Instruments General , cunoscut sub numele de Pong-on-a-chip. General Instruments nu a reușit să răspundă cererii tuturor producătorilor care, văzând succesul lui Atari cu Pong, și-au dorit partea lor de plăcintă. Deoarece Coleco a fost unul dintre primii care au solicitat cipul, ei au fost primii și singurii care au primit întreaga comandă a cipului, astfel încât este ușor de înțeles că au fost lideri de piață cu mașina lor.
Coleco Telstar a adus comenzile (potențiometrele) integrate în mașină, ceva obișnuit la acea vreme. A venit cu 3 jocuri înregistrate în memorie, tenis, hochei și handbal și chiar și cu un selector de dificultate care a mărit sau a scăzut viteza mingii sau a modificat dimensiunea „paletelor”.
După cum puteți vedea, decolarea industriei consolelor și a jocurilor video nu a fost ușoară. În acele vremuri nu era ușor să găsești sprijin (mai ales financiar) pentru realizarea acestor tipuri de proiecte, dar era datorită unor oameni precum Ralph Baer (creatorul Magnavox Odyssey ) sau Nolan Bushnell și Ted Dabney (fondatorii Atari și Pong ), care nu a renunțat niciodată în fața adversității, că astăzi ne putem bucura cu toții de această mare mașină de divertisment digital care au devenit console și jocuri video.
Avețiinstalat? Primiți cea mai bună postare din fiecare zi pe. Sau, dacă preferați, aflați totul de penoastră de