Introducere: Explicaţia caracteristicilor camerei video
Cu o cameră video digitală puteţi realiza propriile filme, puteţi documenta momentele importante din viaţă cum ar fi primii paşii ai unui bebeluş şi puteţi crea amintiri dragi din fiecare vacanţă.
Dar pentru a alege camera corectă şi a obţine performanţe optime, trebuie să înţelegeţi funcţiile acesteia. Ghidul de faţă explică câteva dintre ideile principale.
Alegerea rezoluţiei corecte
Zoom digital sau optic?
Explicaţia formatelor de compresie HD
Opţiuni pentru înregistrarea şi stocarea filmelor
Redarea filmelor pe televizor
Alte caracteristici importante pentru alegerea unei camere
Alegerea rezoluţiei corecte
Camerele video diferite pot filma cu o calitate sau rezoluţie a imaginii diferite.
Numărul liniilor orizontale este cel care determină rezoluţia unei imagini. Numărul mai mare de linii creează o imagine mai clară. De exemplu, Full HD are 1.080 de linii orizontale.
Definiţie standard (SD): SD oferă 720 x 576 pixeli şi este cel mai adesea o dotare a camerelor nu foarte scumpe. Definiţia standard nu oferă claritatea şi detaliile HD.
Înaltă definiţie (HD): Camerele video Full HD creează imagini superioare comparativ cu modelele SD. Full HD este o caracteristică standard pentru modelele de televizoare actuale, deoarece multe canale şi programe sunt transmise cu înaltă definiţie. Un cadru conţine mult mai multe detalii datorită rezoluţiei de 1920 x 1080 pixeli.
4K: 4K oferă o rezoluţie de patru ori mai mare decât Full HD. Veţi beneficia de culori, saturaţie şi contrast îmbunătăţite datorită celor 3840 x 2160 pixeli. Filmările realizate în modul 4K trebuie redate pe un televizor 4K.
Zoom digital sau optic?
Zoom – abilitatea de a modifica câmpul vizual fără nicio mişcare a camerei – este o caracteristică importantă atunci când cumpăraţi o cameră video. Atunci când faceţi zoom pentru mărire sau micşorare, modificaţi cât de aproape apare subiectul, fie prin mişcarea elementelor obiectivului, fie cu funcţia de zoom de mărire pe imaginea digitală.
Zoom optic: Atunci când folosiţi zoomul optic, modificaţi de fapt configuraţia elementelor optice din obiectiv pentru a obţine o distanţă focală diferită. Zoomul optic standard este de 10x, ceea ce înseamnă că cea mai mare distanţă focală este 10x distanţa minimă dar există şi camere video cu interval de zoom de până la 60x.
Zoom digital: Face zoom de mărire pe imaginea preluată de senzorul camerei fără a modifica distanţa focală a obiectivului. Deoarece imaginea originală nu este modificată, pe măsură ce creşte raportul de zoom, calitatea imaginii va fi sacrificată.
Explicaţia formatelor de compresie HD
Când înregistraţi cu o cameră video, filmul este comprimat pentru a dimensiunea fişierului să poată fi gestionată. Calitatea filmului înregistrat este determinată în general de rata de biţi, măsurată în megabiţi pe secundă (Mbps). Dacă rata este mai mare, calitatea imaginii este mai bună iar dimensiunea fişierului rezultat va fi şi ea mai mare.
Există mai multe formate de compresie disponibile.
HDV: Formatul HD original pentru camere video digitale – compatibil cu formatul DV tradiţional pentru casete. Înregistrează cu rezoluţie full HD dar foloseşte compresia MPEG-2. În zilele noastre nu se produc prea multe camere HDV de larg consum; acestea sunt folosite în mare parte de profesionişti.
AVCHD: Standardul actual pentru înregistrarea şi redarea de filme în format Full HD pe camerele video de larg consum. AVCHD:
înregistrează în format Full HD dar are o rată de compresie mai mare decât HDV deoarece foloseşte o metodă de compresie numită MPEG-4/H.264
înregistrează în format HD fără a solicita prea mult memoria
foloseşte 1GB pentru a înregistra 30 de minute de film
XAVC: Acest format este conceput pentru camerele video 4K. Cu el, persoana care filmează poate controla dimensiunea şi calitatea fişierelor 4K. 4K poate atinge o rată de biţi de 960 Mbps – dar puteţi reduce această valoare la mai puţin de 100 Mbps cu XAVC.
XAVC nu este un format exclusiv pentru 4K. Poate fi folosit şi cu Full HD
Opţiuni pentru înregistrarea şi stocarea filmelor
Când filmaţi filme acasă acestea sunt înregistrate digital pe o unitate hard disk internă sau pe un card de memorie.
Hard disk: Înregistraţi filmul direct pe cameră selectând un model cu o unitate hard disk internă. Există două tipuri de stocare internă:
HDD: o unitate hard disk standard. Asigură un spaţiu mare de stocare dar este mai grea şi conţine piese mobile
Unitate flash: Mediu de stocare mai uşor, mai rapid care nu conţine piese mobile dar spaţiul de stocare este redus
Carduri de memorie: Înregistraţi filmele pe un card de memorie mic care se introduce într-un slot al camerei. Viteza cardului este importantă: pentru formatul Full HD cu sunet veţi avea nevoie de un card mai rapid comparativ cu formatul video SD fără sunet.
Performanţa unui card depinde de:
Stocarea de date: măsurată în giga-octeţi, capacitatea de stocare a unui card.
Viteza cardului: Viteza de scriere a datelor pe card. Aceasta este măsurată în MBps – mega-octeţi pe secundă (comparativ cu megabiţi pe secundă pentru rata de biţi originală a înregistrării). Cardurile sunt etichetate pe clase în felul următor:
Enlarge image
Crearea şi editarea unei biblioteci cu PlayMemories: Puteţi stoca filmele în siguranţă online cu aplicaţia PlayMemories de la Sony. Accesaţi cu uşurinţă amintirile valoroase şi organizaţi-le în propria bibliotecă personală. Vizualizaţi-le pe laptop, tabletă sau televizor prin intermediul sincronizării uşoare wireless.
Aflaţi cum puteţi transfera filmele SD de pe o cameră video DV sau Digital8 pe PC
Aflaţi cum puteţi transfera filmele SD de pe o cameră video DV sau Digital8 pe Mac
Redarea filmelor pe televizor
Puteţi conecta camera video digitală la televizor pentru a vizualiza filmele pe ecran mare cu ajutorul câtorva paşi simpli.
Conectaţi cablul HDMI la portul HDMI OUT al camerei video
Cuplaţi cealaltă extremitate a cablului la portul HDMI IN al televizorului. Redaţi filmul pe cameră iar acesta va fi afişat pe televizor
Aflaţi mai multe despre redarea filmelor pe televizor
Alte caracteristici importante pentru alegerea unei camere
Obiectiv superangular: Unele camere video sunt dotate cu un obiectiv superangular, ideal pentru înregistrarea de imagini panoramice cu dealuri şi munţi sau obiective istorice. Un obiectiv superangular este de asemenea ideal pentru filmarea de grupuri de persoane sau în spaţii înguste.
Enlarge image
Senzor: Senzorul este componenta camerei expusă la lumină în scopul capturării de imagini digitale. Cu cât este mai mare senzorul camerei video, cu atât veţi putea captura mai multe detalii. Un senzor de înaltă calitate, cum ar fi senzorul Exmor R CMOS cu care sunt dotate multe camere Sony, va captura imagini bogate, detaliate chiar şi în medii cu lumină scăzută sau în cazul filmărilor de interior.
Stabilizarea optică a imaginii: Mişcările chiar şi foarte slabe ale braţului sau mâinii pot cauza tremurul camerei. Dar stabilizarea optică vă va ajuta să realizaţi filmări stabile, fără neclaritate. Funcţia Sony Balanced Optical SteadyShot este menită să asigure înregistrări de o stabilitate remarcabilă.