Hardware
În contextul pandemiei se observă o creştere importantă a interesului pentru jocuri de orice fel. Conjunctura face ca noile generaţii de console Sony şi Microsoft să se lanseze în această perioadă tulbure, iar cererea foarte ridicată creează deja probleme de stoc în toată lumea (România nu face excepţie).
Cei de la au făcut o analiză pentru a vedea cât plăteşte fiecare gamer pentru cele două noi console, Sony PlayStation 5 şi Xbox Series X, în funcţie de ţară.
Cât de avantajos este să fii gamer în România vs altă ţară ?
Conform acestei analize România plăteşte un preţ mediu pentru noile console, adică 2499 lei pentru oricare din cele două (pentru Sony PlayStation 5 s-a luat în calcul versiunea cu disc Blu-ray).
Cele mai mici preţuri se plătesc în Canada (1979 lei pentru Sony PlayStation, respectiv 1885 lei pentru Xbox Series X), Japonia (2173 lei pentru oricare din cele două) şi Statele Unite ale Americii (2228 lei pentru Sony PlayStation, respectiv 2233 lei pentru Xbox Series X). La polul opus, ţări unde te costă scump să fii gamer, regăsim Ucraina (5686 lei pentru Sony PlayStation, respectiv 3134 lei pentru Xbox Series X), Argentina (5200lei pentru oricare dintre cele două) şi China (4979 lei pentru Sony PlayStation, respectiv 4233 lei pentru Xbox Series X).
Analiza merge mai departe şi face o comparaţie şi între costurile abonamentelor la nivel de an. Sony are PlayStation Plus, în timp ce Microsoft vine cu Xbox Live Gold. În acest caz preţurile plătite în România sunt peste medie (269 lei la PlayStation Plus, respectiv 412 lei la Xbox Live Gold). Există ţări unde utilizatorii plătesc foarte puţin (Turcia – 92 lei la PlayStation Plus, respectiv 154 lei la Xbox Live Gold sau Brazilia – 112 lei la PlayStation Plus, respectiv 258 lei la Xbox Live Gold) sau ceva mai mult (Elveţia – 316 lei la PlayStation Plus, respectiv 452 lei la Xbox Live Gold sau Suedia – 294 lei la PlayStation Plus, respectiv 415 lei la Xbox Live Gold).
Ca o concluzie simplă, pasiunea pentru jocuri pe consolă costă foarte mult în Argentina, China sau Ucraina şi foarte puţin în Canada şi Statele Unite ale Americii. România este undeva la mijloc la nivel de costuri (cum s-ar zice, nici prea, prea, nici foarte, foarte).