În mod tradiţional, camerele au fost create pentru a surprinde imagini statice sau pentru video, însă nu pentru a le putea face pe amândouă, cel puțin nu la aceeași calitate. Însă, de câţiva ani încoace, camerele foto DSLR (Digital Single Lens Reflex) sunt capabile să înregistreze şi imagini video, iar mai recent foarte multe camere foto (fie DSLR sau Mirorrless) au început să aibă dotări precum autofocus pentru video.
Datorită acestui lucru, mulţi pasionaţi de video au început să utilizeze camere foto pentru a realiza și producţii video. Sunt mai eficiente camerele foto sau camerele video pentru cei interesaţi de creare de conţinut video? La ce trebuie să se uite cei care vor să realizeze materiale video atunci când trebuie să decidă ce fel de cameră să achiziţioneze?
Există mai multe diferenţe între cele două produse de care trebuie să ţinem cont atunci când vrem să facem o alegere: Mărimea senzorului . Cea mai mare diferenţă dintre DLSR-uri şi camerele video este faptul că DSLR-urile au senzori mult mai mari. Putem achiziţiona camere video cu senzori mari, dar aceste modele high-end costă mult comparativ cu preţul unui DSLR.
Mărimea senzorului se află în strânsă legătură cu adâncimea câmpului de fotografiere şi cu fotografierea în situaţii de luminozitate scăzută. Adâncimea câmpului de fotografiere se referă la cât de mult din imagine este în focus. De exemplu, pentru un look cinematic este foarte important ca fundalul să fie înceţoşat, iar acest efect este mai uşor de realizat cu un DSLR, datorită senzorului mai mare, dar şi a lentilelor cu deschidere a diafragmei mai mare (ex. f/1.8, f/2.0).
De asemenea, în situaţii de luminozitate scăzută, un senzor mai mare colectează mai multă lumină decât unul mic, ceea ce face ca imaginile să arate mai bine atunci când utilizatorul filmează scene de noapte.
Timp de înregistrare . Procesorul camerei este limitat şi poate procesa doar un anumit nivel de date. Atunci când procesorul nu mai poate procesa informaţia, înregistrarea se opreşte. Camerele foto câştigă la acest capitol, deoarece sunt create cu acest obiectiv în minte, fiind capabile să înregistreze ore în şir sau până se consumă bateria. DSLR-urile suferă la acest capitol, fiind capabile să filmeze, în mod continuu, cel mult 30 de minute şi chiar mai puţin în cazul videourilor 4K. Dacă nu avem de gând să filmăm un eveniment de lungă durată, atunci ne putem descurca şi cu un DSLR, făcând pauză în momentele mai puţin interesante, apoi editând clipurile împreună.
Focus . La început, DSLR-urile nu aveau opţiunea de autofocus astfel încât să poată fi schimbat punctul de focus fără ca această operațiune să se deruleze manual. Chiar şi acum, nu toate DSLR-urile au această opţiune, mai ales cele cu prețuri reduse.
Filtre . Atunci când filmăm un clip video, viteza obturatorului este egală cu rata cadrelor efectuate. De aceea, atunci când filmăm cu 24 de cadre pe secundă, viteza obturatorului este setată la 1/30, ceea ce reprezintă o problemă de filmare în lumina puternică a soarelui. Camerele video au filtre de densitate neutră care ajută ca imaginea să fie expusă bine, indiferent de lumina de afară. DSLR-urile, de obicei, nu au această funcţie implementată, iar utilizatorii trebuie să cumpere filtrele de densitate neutră. Pe lângă faptul că este o achiziţie în plus, un filtru reprezintă încă un obiect pe care trebuie să-l avem la noi.
Audio. Acest element este unul foarte important pentru filmare, unde este necesar ca vocea personajului să se audă foarte bine. În general, un microfon din interiorul unei camere video este mai bun decât cel găsit în DSLR-uri. Totuşi, este recomandat ca pentru ambele produse să se achiziţioneze un microfon extern pentru o calitate audio superioară. Aşadar, diferenţa dintre cele două la acest capitol nu este foarte mare.
În concluzie, camerele video au filtre de densitate neutră incluse, sunt mai confortabil de utilizat pentru filmare şi putem filma un timp mai îndelungat. Pe de altă parte, camerele foto au senzori mai mari şi sunt mai ieftine decât camerele video performante. Alegerea unui produs pentru filmat rămâne la latitudinea utilizatorului. DSLR-urile sunt preferate datorită senzorilor mai mari şi eficienței în cazul realizării de filmări scurte. Pe de altă parte, camerele video sunt mai uşor de utilizat şi mai eficiente în cazul unor filmări de lungă durată cum ar fi un concert de muzică.