Cum alegi un videoproiector de calitate? Alegerea unui videoproiector este o sarcina dificila mai ales daca iti doresti un produs de calitate si potrivit nevoilor tale.
Cum alegi cel mai bun videoproiector?
Exista o serie de intrebari pe care trebuie sa ti le pui iar in functie de raspuns si anumite specificatii tehnice, vei alege videoproiectorul care ti se potriveste.
Gandeste-te ce activitati vor prima. Vei folosi proiectorul pe post de TV, HTV, pentru diverse prezentari la birou, monitor pentru PC sau consola, uz didactic?
In functie de sarcinile pe care videoproiectorul urmeaza sa le indeplineasca, vom alege un aparat care sa-ti ofere o experienta vizuala maxima!
Spre exemplu, daca vei folosi proiectorul pentru redarea de filme ca activitate principala, contrastul este partea cea mai importanta. Intr-un sistem home cinema, incaperea in mod normal va fi cat mai intunecata, astfel accentuarea culorilor printr-un contrast de inalta calitate iti va oferi o experienta apropiata de cea traita in salile de cinema.
In schimb, pentru o prezentare la birou sau intr-o sala de curs, unde incaperea va fi destul de luminata, important este ca videoproiectorul sa aiba cat mai multi lumeni astfel incat sa compenseze prezenta luminii in incapere.
Numarul de lumeni al unui videoproiector Numarul de lumeni al unui videoproiector
Lumenii se refera la puterea luminii asa cum este ea perceputa de ochiul uman. Alta unitate de masura a acestui lucru ar fi foot-Lambert (fL).
Diferenta intre ANSI lumeni si foot-Lambert este ca cel de-al doilea sistem de masurare tine cont si de lumina proiectata din ecranul de proiectie inapoi spre cei care privesc.
Foot-Lambert este o unitate de masura pe care insa o veti gasi foarte rar spre deloc in specificatiile proiectoarelor, majoritatea producatorilor preferand sa masoare puterea luminii in ANSI lumeni.
Pentru cumparatorii ce achizitioneaza un proiector strict pentru uzul personal acasa, numarul lumenilor poate fi inselator. Daca iti doresti creearea unui sistem home cinema, numarul de lumeni nu este indicat sa fie foarte mare, camera fiind deja intunecata, culorile accentuate pot da dureri de ochi sau de cap, chiar daca initial o imagine foarte ”colorata” pare mai calitativa decat una cu culorile ”sterse”.
Un numar de 2000 sau 2500 lumeni ar fi ideal pentru un proiector montat acasa in spatiu inchis, menit sa proiecteze filme, meciuri etc. In schimb daca planuiesti sa folosesti proiectorul mai mult pe timp de zi fara a intuneca camera de vizionare, ia in calcul achizitia unui cu un numar ceva mai mare de lumeni, in jur de 3500-4000, pastrand latimea ecranului in jur de 2 metri. La o latime mai mare, lumenii se vor dispersa pe o suprafata mai mare, luminozitatea imaginii fiind astfel mai slaba, iar o luminozitate slaba inseamna o imagine de calitate proasta.
Pentru proiectie pe timp de zi in sali si pe ecrane de proiectie mari, precum cele de la prezentari office sau cele ale universitatilor/scolilor, numarul de lumeni ar trebui sa depaseasca 5000. Salile office sau de curs sunt in general foarte mari, cu multe surse de iluminare si cu ferestre de mari dimensiuni astfel incat este nevoie de o putere mare a luminii pentru a compensa aceste lucruri.
Un videoproiector cu o putere de 5000 lumeni are si un pret pe masura, astfel incat poti opta pentru unul mai accesibil, ceva mai slabut (ca si nr al lumenilor) cu conditia de a mai elimina din sursele de lumina in timpul prezentarii.
Contrastul de culori
Contrastul este dat de diferenta intre cea mai deschisa culoare prezenta pe ecran si cea mai inchisa. Contrastul poate fi de tip static sau nativ si dinamic.
Trebuie sa stii ca un contrast dinamic, chiar daca este impresionant ca si cifra, poate altera calitatea imaginii in multe situatii, astfel n-ar fi de mirare sa vezi aceasta functie dezactivata la cei care detin poriectoare sau televizoare cu o astfel de dotare. Optiunea mea personala este contrastul de tip static.
Contrastul videoproiectoarelor se incadreaza in general intre 2000/1 si 4000/1, tot ce este peste aceste cifre va avea si un pret pe masura. Tine totusi cont de faptul ca un contrast de 4000/1 nu va fi perceput de ochiul uman ca fiind de doua ori mai bun decat cel de 2000/1, ochiul uman il va percepe doar ca fiind putin mai bun, asadar o investitie intr-un constrast ridicat este inutila.
Cu cat incaperea va fi mai intunecata, cu atat schimbarile de contrast vor fi mai evidente si usor de sesizat. Deci daca ai acasa o sala de cinema unde poti creea bezna totala, achizitia unui proiector cu contrast mare poate avea sens, in caz contrar nu!
Aspectul imaginii Aspectul imaginii
In ceea ce priveste aspectul imaginii, cele mai intalnite valori sunt 4:3, 16:9 si 21:9.
4:3 si 16:9 sunt foarte populare si le veti intalni in specificatiile tehnice a multor modele de videoproiectoare in timp ce 21:9 este un aspect al imaginii rar intalnit.
Sa explic in ce fel este influentat aspectul imaginii. Daca proiectorul ales va avea un aspect al imaginii nativ de 16:9 si sursa va transmite imagini de 4:3, atunci imaginile vor fi proiectate avand cate o bara neagra pe fiecare latarala a imaginii, in timp ce un proiector cu aspect al imaginii 4:3 care primeste transmisie format 16:9 va afisa imaginile cu cate o bara neagra in partea inferioara si superioara a imaginii.
Sfantul meu este sa optezi pentru un aspect al imaginii de 16:9, acesta fiind formatul standard de transmisie HD pentru care televiziunile opteaza, Blu-Ray-urile deasemenea si chiar si consolele de jocuri.
Rezolutia videoproiectorului
De regula aparatele de proiectie au o rezolutie nativa si mai multe rezolutii suportate. Rezolutiile pot fi 1024 × 720, 1280×720 sau 1920 x 1080, reprezentand numarul de pixeli ce for fi afisati pe orizontala si verticala. Cu cat numarul de pixeli este mai mare, cu atat imaginea va fi de calitate mai ridicata, asadar cu cat mai mare rezolutia nativa, cu atat mai bine.
Depinde totusi ce fel de continut planuiesti sa proiectezi. Pentru filme sau jocuri, rezolutiile de 720 sau 1080 pixeli sunt ideala, in schimb daca planuiesti sa folosesti videoproiectorul pentru a suplini monitorul unui laptop widescreen, atunci 1280 x 768 este rezolutia nativa ideala. Aceasta va permite rularea rezolutiilor XGA cat si a celor WXGA fara a pierde deloc din calitate.
Throw ratio Throw ratio
Throw ratio se refera la raportul dintre distanta de la lentila videoproiectorului pana la ecranul de proiectie si latimea imaginilor proiectate. Throw ratio iti va spune cam unde trebuie asezat videoproiectorul pentru a putea obtine dimensiunea dorita a imaginii.
Valoarea throw ratio data de producator, poate fi ignorata pentru a obtine imagini de alte dimensiuni, insa acestea vor avea calitate slaba. Fa asadar un calcul inainte de achizitie, astfel incat sa nu ai surpriza ca videoproiectorul sa nu poata fi amplasat in asa fel incat sa proiecteze imaginea perfecta.
Corectia trapezului
Atunci cand proiectorul nu este pozitionat exact in centrul ecranului de proiectie, din cauza ca imaginea este proiectata din unghi, va aparea efectul de trapez, unde o parte a imaginii este mai ingusta si alta mai lata decat in mod normal.
Videoproiectoarele dispune de setari care sa corecteze acest efect de trapez. Functia de corectie trapez poate fi manuala sau automata. In general corectia imaginii se face doar pe verticala, dar poti gasi si aparate care ofera optiunea de a corecta trapezul pe orizontala.
Tine cont ca o asemenea corectie a trapezului, fie ea pe verticala sau orizontala, altereaza putin calitatea imaginii, pentru cei mai exigenti poate fi vizibil, pentru altii nu.
Deplasarea lentilei (lens shift)
Functia lens shift care deplaseaza lentila de proiectie, este o alternativa la corectia trapezului, alternativa de preferat deoarece nu altereaza absolut deloc imaginea sau calitatea acesteia. La fel ca la corectia trapezului, exista varianta pe orizontala sau verticala, unde lentila se misca pana imaginea obtinuta va fi perfecta. Functia de deplasare a lentilei poate fi manuala sau automatizata.
Tine cont ca dotarea cu o astfel de functie se va reflecta in pretul aparatului, astfel daca bugetul este unul restrans, multumeste-te cu corectia trapezului, daca bugetul iti permite insa, lens shift este bine sa nu lipseasca din dotarile unui videoproiector.
Lampa videoproiectorului
Lampa unui videoproiector este cel mai scump consumabil, si cel pe care il vei schimba cel mai des. Producatorii indica in general lampii o durata de viata de cateva mii de ore. Dupa numarul respectiv de ore, luminozitatea lampii scade la jumatate.
Este bine totusi sa te informezi inainte ce model de lampa integreaza fiecare model si care este pretul acesteia, calculand astfel costurile de intretinere.
Multe modele beneficiaza de o functie Eco care creste durata de viata a lampii.
Zoom-ul
Despre zoom cu totii stim ce face, insa cand vine vorba de functia de zoom a unui aparat de proiectare a imaginilor, functia nu se dovedeste a fi utila de prea multe ori din punctul meu de vedere.
Majoritatea videoproiectoarelor de pe piata dispun de o asemenea functie, pe care este improbabil sa o folosesti daca proiectorul este montat la distanta corecta.
Pretul unui videoproiector
Pretul si costurile de intretinere ale unui aparat de proiectare depind bineinteles de functiile si caracteristicile pe care aceste la va avea.
Cand te hotarasti sa faci o astfel de achizitie, fa un mic research online, majoritatea magazinelor au tot felul de filtre pe care le poti seta in functie de buget si preferinte, astfel incat sa ai o lista cu mai multe modele de proiectoare care sa se incadreze criteriilor tale.
Ia in considerare si eventualele accesorii ce trebuiesc achizitionate odata cu proiectorul, accesorii precum ecranul sau un sistem de prindere al proiectorului.
Daca acum ceva ani pretul unui proiector putea parea exorbitant pentru un om de rand, astazi poti gasi videoproiectoare cu caracteristici bune la preturi mai mult decat decente, sub 4000 lei.
Sfaturi si concluzii
Locul unde urmeaza a fi montat videoproiectorul joaca un rol important. Astfel iti poti da seama de functiile suplimentare pe care le doresti. Poate vei avea nevoie de zoom, corectie trapez sau lens shift, analizeaza acest aspect inainte de achizitie. Gandeste-te ce dimensiune iti doresti sa aiba imaginea proiectata, unde doresti sa montezi videoproiectorul, ecranul de proiectie si vezi daca detii spatiul necesar pentru ca aparatul sa functioneze in conditii optime fara a apala la functiile sale suplimentare.
Pentru o experienta cat mai placuta recomand achizitia unui ecran de calitate, nu te zgarci in aceasta privinta, de preferinta de culoare gri.
Oricare ar fi functiile sau specificatiile alese de tine pentru videoproiectorul achizitionat, este important ca acestea sa se potriveasca intocmai necesitatilor tale. Fa o achiztie inteligenta!
Combinand functiile de mai sus si alegand inteligent va putem recomanda cateva modele de videoproiectoare ce ofera un raport calitate/pret excelent.
1. Videoproiector BenQ HD 3D TW523p, Home Cinema, Alb
Economie mai mare a consumului de energie cu tehnologia SmartEco™ de la BenQ
Generand un CTP mai redus si oferind o proiectie optimizata prin economisirea dinamica a energiei, luminozitate fara compromisuri, calitate deosebita a imaginii si durata optimizata de viata a lampii.
Modul SmartEco ajusteaza puterea lampii pentru maximizarea economiei de energie si in acelasi timp ofera cel mai bun balans de contrast si luminozitate folosind lumina doar atat cat trebuie.
Suport complet Blu-ray Full HD 3D
Vezi detalii si pret
2. Videoproiector Business Portabil Epson EB-955W , XGA, 3LCD, Alb
EB-955W este cel mai nou proiector LCD Epson si are rezolutie WXGA si zoom optic de 1,6x. Acesta ofera profesorilor culori de trei ori mai luminoase decat proiectoarele DLP standard cu 1 cip, datorita unei luminozitati pe alb si pe culoare la acelasi nivel, 3.000 de lumeni.
Proiector wireless si Ethernet – Conectivitatea Ethernet va permite sa controlati proiectorul si sa afisati continutul dintr-o retea LAN, in timp ce conectivitatea wireless optionala permite afisarea continutului de pe dispozitive WiFi.
Usor de utilizat – Datorita cursorului manual de corectie a trapezului – unic pentru Epson – si corectiei automate a trapezului pe verticala, acest proiector este usor de instalat.
Vezi detalii si pret
3. Videoproiector Acer X1273, XGA, 3D, Negru
3D DLP® Pentru o experienta cinematica
Conectica extinsa. Permite conectare multor dispositive de semnal audio/video.
Lumeni: 3000 – Rezolutie nativa: 1024 x 768
Contrast: 17000:1 – Durata de viata lampa (ore): 5000
Diagonala maxima imagine (m): 7.62 – Diagonala minima imagine (m): 0.61
Distanta pana la imagine (m): 1 – 11
Tehnologie: OSRAM – Lentile (mm): F = 2.57 – F = 2.65
Vezi detalii si pret
4. Videoproiector BenQ 3D PX9600, Negru – amfiteatru
Capabilitate de inclinare la 360° a proiectiei – Flexibilitatea pentru setarea proiectoarelor cu inclinare la 360° in orice directie pe verticala deschide noi posibilitati de adaptare a proiectorului la orice forma de spatiu. Aceasta caracteristica face posibile aplicatiile audiovizuale inovatoare, cum ar fi crearea de proiectii interactive pe podea.
Raport de contrast ultra-ridicat – Expertiza combinata a metodelor de lucru ale proiectorului BenQ ofera un contrast uimitor de 50.000:1 la cresterea nivelului de negru pentru o superba definitie a imaginii.
Tehnologia de culoare 3D cu control independent a sase culori primare – Tehnologia de culoare 3D exclusiva a BenQ permite controlul 100% a sase niveluri de nuante, textura si saturare (R/G/B/C/M/Y).
Vezi detalii si pret