Cum alegi consola de jocuri next gen potrivită pentru tine: topul celor mai bune console de gaming

Play Station sau Xbox? Aceasta este întrebarea. Dacă vrei să investești într-o consolă de gaming next gen, e important să știi ce îți oferă și care sunt avantajele fiecărui model. Cu siguranță, serile tale cu băieții și zilele caniculare de weekend vor deveni mai plăcute și mai relaxante când ai un astfel de gadget la îndemână. O altă problemă pe care ar trebui să ți-o pui, mai ales dacă ai un buget limitat, este dacă are sens să faci efortul pentru noua generație sau să te mulțumești cu modelele anterioare, mai accesibile. Din fericire, nu există răspunsuri corecte sau greșite. Indiferent de bugetul pe care îl ai, cu siguranță nu îți vor lipsi opțiunile. Insă, pentru a te ajuta să alegi în concordanță cu nevoile tale, am conceput un ghid și un top al celor mai bune console de gaming în 2021:

Microsoft sau Sony?

Atunci când ești deja obișnuit cu o consolă portabilă sau dacă preferi, de exemplu, să te joci pe Xbox Live și să te bucuri de interacțiunea în chat, s-ar putea să îți dorești să menții această zonă de confort. Socializarea, fie ea și online sau acumularea unei galerii de jocuri pe care să îți dorești să o păstrezi pentru hardware-ul de ultimă generație sunt lucruri care joacă un rol important în decizia de cumpărare a unei noi console. De altfel, poate că ai ales anterior una dintre variante și acum vrei să îți schimbi opțiunea și să treci de la Microsoft la Sony sau invers. Sau poate că îți dorești anumite jocuri video, care sunt disponibile în exclusivitate doar pe una dintre platforme, precum sunt God of War sau Ghost of Tsushima, pentru al căror software doar Sony deține drepturile. Ia în calcul toate aceste considerente atunci când îți alegi noua consolă. Fără îndoială, de calitatea premium beneficiază atât Microsoft, cât și Sony.

Sony PlayStation

În prezent, Sony este considerat regele consolelor de gaming. Compania a vândut peste 110 milioane de console PlayStation 4s, aproape dublu față de vânzările Nintendo Switch și mai mult chiar și decât estimările de vânzări ale Xbox One. De altfel, Sony deține numeroase studiouri de dezvoltare de jocuri video, care se bucură de o serie de hituri în rândul gamerilor, precum The Last of Us Part II sau God of War. Doar câteva dintre aceste titluri sunt disponibile și pe PC, așa cum sunt Horizon Zero Dawn sau DetroitȘ Become Human. Dar, în general, hardware-ul PlayStation este solicitat pentru accesarea unora dintre cele mai bune jocuri ale acestei generații de console.

PlayStation 5

Next-gen: da

Preț PlayStation 5:2.799,99 lei, disponibil în pănă la 40 de rate fără dobândă pe cardurile de credit sau în 3 sau 4 rate doar cu cardul de debit (de salariu), în rețeaua de magazine Flanco și online

Data lansării: 12 noiembrie 2020

Avantaje:

Redarea graficii în rezoluție reală 4k

Permite accesarea jocurilor pentru care are exclusivitate PS5, precum Demon’s Souls Remake

Permite accesarea celor mai bune versiuni ale jocurilor cross-gen disponibile în exclusivitate pe PlayStation, precum Spider-Man: Miles Morales sau Sackboy: A Big Adventure

Poate rula cele mai multe jocuri PS4, datorită compatibilității cu modelul anterior

Suportă atât jocuri fizice, cât și media

Dezavantaje:

Nu este la fel de compact precum PS5 Digital Edition sau PS4 Pro, dar compensează dezavantajul dimensiunilor prin designul futurist;

Nu poate reda jocurile disponibile în exclusivitate pe Xbox

PS5 oferă o serie de alte beneficii, Sony întrecând așteptările din orice punct de vedere:

SSD ultra-rapid, CPU și GPU personalizate, calități care conferă utilizatorilor o viteză uimitoare și promptitudine de răspuns;

Funcții noi, grafică impecabilă și jocuri disponibile în exclusivitate pe PS5;

Suport pentru feedback haptic, tehnologie de sunet 3D și declanșatoare adaptive;

Timp de încărcare optim, datorită noului SSD performant;

Transfer de date rapid prin SSD, datorită performanței I/O – lucru apreciat îndeosebi de către creatorii de conținut;

Ray tracing – o funcție care redă luminozitatea și reflexiile într-un mod foarte realist;

Compatibilitate cu televizoarele 4k;

Redarea graficii cu până la 120 cadre pe secunde și o rată de refresh de 120Hz;

Tehnologie HDR – culori vibrante, naturale, realiste;

Output 8k, lucru care îți permite gamingul pe displayuri cu o rezoluție de 4320p;

Tempest 3D, o nouă tehnologie audio, care transformă redarea sunetului și îi conferă noi dimensiuni;

Controler wireless DualSense, cu feedback senzorial dinamic, care face ca fiecare acțiune de gaming să fie simțită fizic;

Declanșatoare adaptive imersive, care stimulează, de asemenea, impactul activităților din jocuri.

Două jocuri incluse: Marvel`s Spider-Man: Miles Morales și Demon`s Soul Remake

PlayStation 4 Pro și PlayStation 4 Slim

Next-gen: nu

Preț PlayStation 4 Slim: 1.399,99 lei, disponibil în până la 40 de rate fără dobândă pe cardurile de credit sau în 3 sau 4 rate doar cu cardul de debit (de salariu), în rețeaua de magazine Flanco și online

Data lansării: 10 noiembrie 2016

Avantaje:

Preț redus considerabil odată cu lansarea consolei de nouă generație PS5;

Poate reda toate titlurile disponibile pentru PS4;

Redă inclusiv o parte dintre jocurile disponibile exclusiv la consolele Sony, precum Spider-Man: Miles Morales

Dezavantaje:

Nu poate reda titlurile disponibile exclusiv pe PS5, cum ar fi Demon’s Souls Remake;

Nu pune la dispoziție utilizatorilor cele mai bune versiuni ale jocurilor cross-gen, precum este Horizon Forbidden West

Pe măsură ce trece timpul, tot mai puține jocuri noi vor fi compatibile cu această consolă.

Pe scurt, este o consolă de jocuri de generație mai veche, dar care poate reda încă o serie bogată de jocuri de renume, cum ar fi Spider-Man, Horizon Zero Dawn, Final Fantasy VII Remake, Persona 5 Royal, Red Dead Redemption 2 sau The Last of Us Part II.

Xbox Series S și X, Digital Edition

Cele două console Xbox Series S și X sunt șansa companiei Microsoft de a începe un nou capitol în ceea ce privește gamingul. Ambele variante beneficiază de componente și tehnologii noi, care vor schimba modul de joc și chiar redarea pe televizor.

Next-gen: da

Preț Xbox Series S, Digital Edition: 1.549,99 lei, disponibil în până la 40 de rate fără dobândă pe cardurile de credit sau în 3 sau 4 rate doar cu cardul de debit (de salariu), în rețeaua de magazine Flanco și online.

Data lansării: 10 noiembrie 2020

Avantaje:

Preț mai mic decât al altor console de jocuri next-gen;

Dimensiuni compacte, în comparație cu modelul anterior, Xbox Series X;

Redă grafica jocurilor cu rate mari de cadre;

Suportă parolele Xbox Game;

Este compatibilă cu o mulțime de titluri disponibile pe Xbox One, Xbox 360 și Xbox original, datorită compatibilității cu generațiile anterioare.

Dezavantaje:

Nu redă jocurile la 4k în mod nativ;

Are o memorie SSD mai mică, în comparație cu alte sisteme de gaming next-gen;

Nu poate reda jocuri fizice și titluri pre-deținute;

Nu poate fi utilizată ca player DVD, Blu-ray sau 4k Blu-ray;

Nu poate reda jocuri disponibile în exclusivitate pe Sony, cum ar fi Spider-Man: Miles Morales.

Xbox Series S este cel mai mic Microsoft Xbox de până acum, iar faptul că e compact este, în sine, un avantaj, mai ales pentru cei care locuiesc în spații mici. Totodată, prețul accesibil este un argument în plus pentru cei mai mulți dintre cumpărători. Faptul că redă jocurile la o rezoluție de 1440p și o viteză de 60 până la 120 de cadre pe secundă reprezintă, de asemenea, avantaje, comparativ cu generația anterioară. Poate scala grafica jocurilor la 4k, iar acest lucru este important pentru cei care dețin monitoare sau televizoare de dimensiuni limitate. Xbox Series S este compatibil cu modelele anterioare de console de gaming Microsoft, însă va rula variantele One S ale acestora, în loc de One X, pentru o filtrare mai bună a texturii și pentru rate de cadre superioare.

În concluzie, consolele de gaming next-gen, indiferent dacă vin de la Sony sau Microsoft, schimbă în totalitate experiența jocurilor video, datorită noilor funcții pe care le pun la dispoziție utilizatorilor. Indiferent pentru care model vei opta, te vei putea bucura de o grafică de calitate superioară, de sunet realist, dar și de jocuri noi, care să îți pună în valoare calitățile de gamer.

Sursă foto: Pexels