Până de curând, proiectorul multimedia era un dispozitiv folosit doar pentru prezentări. A fost folosit mai ales în afaceri. În ultimii ani, însă, au apărut proiectoare și în casă. Înlocuiesc din ce în ce mai mult televizorul, permițându-vă să vizionați filme într-o atmosferă cinematografică. Cu toate acestea, dacă doriți ca proiectorul multimedia să fie utilizat ca unul dintre elementele home cinema, este necesar să selectați corect modelul și parametrii. Contrar aparențelor, nu este atât de dificil. Prin natura lor, proiectoarele sunt dispozitive ușor de construit și de utilizat. Nu numai cunoașterea tipurilor și parametrilor echipamentelor, dar și clasificarea proiectoarelor multimedia vă va ajuta la alegerea dispozitivului potrivit, care va indica cele mai populare modele disponibile în prezent pe piață.
PROIECTOARE MULTIMEDIA RECOMANDATE
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA PÂNĂ LA PLN 300
Dignitate DI1024 LED, HVGA (480 × 320), 60 lumeni
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA PÂNĂ LA PLN 500
ART PROART Z2001, LED, WVGA (800 × 480) 1000 lumeni
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA DE PÂNĂ LA 750 PLN
Overmax MULTIPIC 3.1 LED, WVGA (800 × 480), 2000 lumeni
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA DE PÂNĂ LA 1000 PLN
ART PROART Z3000, LED, WXGA, 2800 lumeni
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA PÂNĂ LA PLN 1250
BenQ MS527 DLP, SVGA, HDMI, 3300 ANSI (9H.JFA77.13E)
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA DE PÂNĂ LA 1.500 PLN
Epson EB-S41
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA PÂNĂ LA 2.000 PLN
BenQ MW533 DLP, WXGA, 3300 ANSI (9H.JG877.33E)
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA DE PÂNĂ LA 2.500 PLN
Epson EH-TW570 3D
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA DE PÂNĂ LA 3000 PLN
Epson EH-TW5300 3D
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA DE PÂNĂ LA 3500 PLN
Acer H6518BD DLP, 1080p, (MR.JM911.001)
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA DE PÂNĂ LA 4.000 PLN
BenQ W2000 DLP, Full HD, 2000 ANSI (9H.Y1J77.17E)
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA DE PÂNĂ LA 4.500 PLN
Dell 4320
CEL MAI BUN PROIECTOR MULTIMEDIA DE PÂNĂ LA 5000 PLN
Laser Casio XJ-A247 DLP LED, 1280 × 800 (WXGA), HDMI, Alb
Tipuri de proiectoare multimedia
Proiectoarele multimedia sunt dispozitive pe care le împărțim în funcție de tipul folosit în tehnologia lor. Producătorii oferă mai multe tipuri, cele de bază fiind:
Proiectoare DLP – în cazul lor imaginea este captată de un procesor și apoi, cu ajutorul oglinzilor mobile microscopice și independente ajunge la obiectiv; în plus, proiectorul DLP folosește un filtru RGB care transmite lumină și permite o culoare saturată; Proiectoarele multimedia de acest tip oferă un contrast mai mare, o reproducere neagră mai bună și pixeli individuali greu vizibili; avantajul lor este și dimensiunea și greutatea lor redusă; Cu toate acestea, trebuie menționat că aceste modele ating prețuri destul de mari; Proiectoarele DLP pot fi utilizate atât pentru home theater, cât și pentru afaceri;
– în cazul lor imaginea este captată de un procesor și apoi, cu ajutorul oglinzilor mobile microscopice și independente ajunge la obiectiv; în plus, folosește un filtru RGB care transmite lumină și permite o culoare saturată; Proiectoarele multimedia de acest tip oferă un contrast mai mare, o reproducere neagră mai bună și pixeli individuali greu vizibili; avantajul lor este și dimensiunea și greutatea lor redusă; Cu toate acestea, trebuie menționat că aceste modele ating prețuri destul de mari; pot fi utilizate atât pentru home theater, cât și pentru afaceri; Proiectoare LCD – acest tip de proiector este un dispozitiv mare și greu, care funcționează pe baza trecerii luminii de la lampă prin matricea cu cristale lichide; în ciuda prețului lor scăzut, o mai bună reflectare a culorilor și o imagine mai strălucitoare, acestea nu sunt foarte populare în clasamentul proiectoarelor ; rezultă din faptul că spectatorului i se oferă un contrast mai scăzut, o calitate slabă a negrului profund și pixeli slabi; datorită dimensiunilor mari și a sensibilității lor la daune, acestea sunt de obicei utilizate ca dispozitive staționare;
– acest tip de proiector este un dispozitiv mare și greu, care funcționează pe baza trecerii luminii de la lampă prin matricea cu cristale lichide; în ciuda prețului lor scăzut, o mai bună reflectare a culorilor și o imagine mai strălucitoare, acestea nu sunt foarte populare în ; rezultă din faptul că spectatorului i se oferă un contrast mai scăzut, o calitate slabă a negrului profund și pixeli slabi; datorită dimensiunilor mari și a sensibilității lor la daune, acestea sunt de obicei utilizate ca dispozitive staționare; Proiectoare LCOS – acest tip de proiector multimedia este un hibrid care combină cele mai bune caracteristici ale celor două modele menționate mai sus; dispozitivul folosește panouri cu cristale lichide și un capac de lumini de la suprafața oglinzilor, care este apoi direcționat către obiect; în prezent proiectoarele LCOS sunt cele mai scumpe modele de pe piață; își merită prețul; garantează o calitate bună a imaginii, reproducerea culorilor, imagine netedă, contrast ridicat, rezoluție și lipsa așa-numitelor efecte curcubeu.
Conectori în proiectoarele multimedia
Una dintre cele mai importante probleme atunci când alegeți un proiector multimedia este să verificați conectorii pe care acesta îi are. Proiectoarele de bună calitate au un set bogat care permite transmiterea unei varietăți de semnale. În proiectoarele multimedia de bază, se găsesc, de obicei, conectori cum ar fi:
HDMI – acesta este conectorul de bază, a cărui sarcină este de a permite transmisia audio și video de înaltă calitate;
D-Sub – acest conector este utilizat pentru a transfera semnal analogic până la rezoluție XGA; în noua generație de proiectoare multimedia se întâlnește din ce în ce mai puțin;
S-Video – interfața este utilizată în computerele Apple mai vechi pentru a trimite un semnal analogic;
DVI – acest conector permite transmiterea semnalului video de înaltă calitate, fără audio;
USB – conectorul este utilizat pentru a conecta un computer sau un suport de stocare (pendrive).
Durată de viață a lămpii proiectorului
Următorul parametru de bază al proiectorului pe care trebuie să îl verificați este lampa, și tocmai durata ei de viață. Lampa este elementul de bază al acestui dispozitiv. Calitatea imaginii afișate va depinde de aceasta și de cât timp va funcționa. În proiectoarele multimedia de calitate medie, lampa alimentară are 2000 de ore cu utilizare standard. Dacă dispozitivul este utilizat în modul economic, acest timp este prelungit de la 1000 de ore. Pentru modelele cu un parametru mai mic, investițiile par nefondate, acestea sunt de calitate slabă și s-ar putea să nu îndeplinească cerințele chiar și ale celor mai puțin exigenti utilizatori. Când verificați acest parametru, vă rugăm să rețineți că lampa din proiector trebuie modificat după ora specificată, deci este bine să știți cât costă piesele de schimb.
Modul de funcționare pentru proiectoare multimedia
Proiectoarele multimedia, în special cele mai ieftine și mai vechi, pot emite parole destul de iritante și deranjante. Este incomod când vizionați filme sau prezentări lungi. O caracteristică importantă a unui proiector multimedia bun este, așadar, problema funcționării liniștite. Dacă doriți ca proiectorul să fie utilizat pentru home cinema, cel mai bine este să vă concentrați pe modele cu intensitate sonoră scăzută.
Luminozitatea proiectorului multimedia
Atunci când alegeți un proiector multimedia bun, nu puteți uita de parametrul de luminozitate. Este exprimat și măsurat în ANSI. De regulă, cu cât valoarea lumenilor ANSI este mai mare, cu atât imaginea este mai luminoasă. Înălțimea acestui parametru vă va spune, de asemenea, pentru ce aplicații este mai potrivit proiectorul și pentru ce diagonale de imagine sunt utilizate. Luminozitatea scăzută presupune ca imaginea să nu poată fi afișată în interioare luminoase, cu umbră. Clasamentele proiectoarelor cu parametri de la 1000 la 2000 ANSI sunt populare, cele cu luminozitate foarte mică de 100 sau 200 ANSI sunt de asemenea foarte populare. Oamenii care doresc să joace filme în interioare luminoase sau să folosească proiectoare în clădiri publice, de exemplu săli de conferințe, ar trebui să investească în modele care strălucesc cu peste 12.000 de puteri ANSI.
Rezoluția și diagonala imaginii afișate
Când selectați un proiector, nu puteți ignora rezoluția acestuia. Cu cât este mai mare, cu atât imaginea este mai detaliată și mai clară. Proiectoarele cu rezoluție joasă sunt cele cu 640 × 480, cele mai mari cu rezoluție Full HD. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că dispozitivele cu o rezoluție de 800 × 600 predomină în clasamentul proiectoarelor multimedia. Acest lucru se datorează faptului că în apartamentele mici este dificil să găsești un perete care să permită ecranizarea filmelor în Full HD.
Rezoluția imaginii proiectate este, de asemenea, asociată cu rezoluția proiectorului multimedia. Proiectoarele cu rezoluție scăzută vă permit să obțineți o imagine cu o diagonală de 80 până la 100 de celule. Acestea sunt foarte populare în rândul persoanelor care caută dispozitive de uz casnic. Proiectoarele cu astfel de diagonale costă aproximativ 2.000 PLN, ceea ce reprezintă mult mai puțin decât prețul unui televizor de aceeași dimensiune. Când selectați un proiector cu rezoluție Full HD diagonala maximă a ecranului este de până la 500 de centimetri. Trebuie amintit, însă, că pentru a putea vizualiza confortabil o astfel de imagine, este necesar să existe un perete cu dimensiunea de peste 12 metri. Când vine vorba de diagonale, este bine să verificați ce format de imagine are proiectorul. Când vorbim despre format, ne referim la lățimea și înălțimea imaginii. Cele mai populare modele au în raportul de aspect 4: 3 și 16: 9, ceea ce reprezintă o vedere panoramică. Proiectoarele multimedia de bună calitate acceptă două formate independente.
Lungimea și distanța focală a ecranului
Distanța minimă și maximă a ecranului de perete ar trebui să fie deasupra tuturor celor care au o cameră mică. Ei ar trebui să aleagă proiectoare cu distanță focală scurtă. Acest lucru vă va permite să afișați imagini ascuțite la o distanță scurtă. Cele mai scumpe proiectoare multimedia vă permit să proiectați imagini la o distanță de la ecran de la 1 la 15 metri. Trebuie menționat, totuși, că proiectoarele cu distanță focală scurtă sunt destul de costisitoare.
Funcționalitățile proiectoarelor multimedia
Pe lângă funcțiile de bază, producătorii de proiectoare multimedia oferă și funcții avansate. Ele fac vizualizarea imaginii afișate mai confortabil. În proiectoarele multimedia de bună calitate veți găsi facilități precum:
Autofocus – această caracteristică permite proiectorului să ajusteze automat focalizarea imaginii;
Sistem de potrivire a culorilor de fundal – această caracteristică vă permite să vizualizați imagini chiar dacă nu aveți un perete alb; un proiector echipat cu acesta selectează automat culorile astfel încât acestea să fie cât mai naturale, indiferent de culoarea de fundal pe care este afișată imaginea;
Corecția – această funcție vă permite să reglați fin imaginea afișată într-un unghi;
Difuzor – proiectoarele multimedia de bună calitate sunt echipate cu difuzoare suplimentare care vă permit să afișați sunete fără a conecta dispozitive externe;
sunt echipate cu difuzoare suplimentare care vă permit să afișați sunete fără a conecta dispozitive externe; Telecomanda – proiectoarele echipate cu o telecomandă vă permit să derulați liber diapozitivele și să controlați prezentarea indiferent de locul în care vă aflați; acest gadget este util în special pentru cei care folosesc dispozitivul în scopuri de afaceri;
Placă de rețea Wi-Fi – proiectoarele multimedia de nouă generație sunt echipate cu carduri care permit conectarea la un computer și la internet; este o soluție convenabilă când folosiți echipamentul în casă, cât și în afaceri;
de nouă generație sunt echipate cu carduri care permit conectarea la un computer și la internet; este o soluție convenabilă când folosiți echipamentul în casă, cât și în afaceri; Cititor de carduri SD – vă permite să vizualizați fotografii direct din media.
În cazul proiectoarelor multimedia, puteți găsi și accesorii suplimentare. Sarcina lor este de a facilita utilizarea echipamentelor. De obicei, accesoriile suplimentare pot fi găsite în dispozitivele de clasă superioară. În seturi, producătorii oferă, printre altele ecrane retractabile, plăci interactive, rame pentru montarea proiectorului pe tavan, mese, lămpi suplimentare, indicatoare telescopice și laser.
Clasificarea proiectoarelor multimedia indică faptul că aceste dispozitive sunt din ce în ce mai utilizate pentru uz casnic. Modelele de bună calitate sunt unul dintre elementele home cinema, care, datorită proiectorului, este mai ieftin decât atunci când doriți să cumpărați un televizor mare. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că pentru a face confortabilă vizionarea de filme și programe pe proiector, este necesar să-i ajustați parametrii la dimensiunea camerei pe care o aveți.