Cele mai bune proiectoare

Până nu demult, proiectoarele erau folosite exclusiv în mediul business, la prezentări mai mult sau mai puţin plictisioare de PowerPoint-uri.

Treptat, aşa cum se întâmplă practic cu aproape toate produsele electronice, proiectoarele au migrat şi spre segmentul de divertisment şi, implicit, spre utilizatorul final, un element crucial în această direcţie fiind şi scăderea accelerată a preţurilor. O listă cu cele mai ieftine proiectoare găsești aici.

Totuşi, alegerea unui proiector este o sarcină semnificativ mai dificilă decât a altor produse electronice, întrucât există numeroase caracteristici specifice la care trebuie să fii atent pentru a alege un produs competitiv.

În acest articol îți explicăm care sunt principalele caracteristici pe care trebuie să le analizezi atunci când porneşti în căutarea proiectorului potrivit și îți arătăm cele mai bune proiectoare disponibile pe piață în prezent.

Cum să alegi un proiector video

Iată principalele carcteristici tehnice pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi un proiector:

Luminozitate: proiectoare cu peste 3.000 lumeni

Luminozitatea unui proiector se măsoară în lumeni, însă este foarte important să reţii că valoarea acesteia este relativă: un proiector de 1000 de lumeni al unui producător poate avea o luminozitate diferită de luminozitatea unui alt proiector de 1000 lumeni fabricat de un alt producător.

Esenţial de ştiut este că luminozitatea pe care o vezi când porneşti proiectorul fără să proiectezi nimic pe el este cel mai întunecat negru pe care îl poţi obţine de la proiectorul respectiv.

Valoarea optimă a luminozităţii depinde de mai mulţi factori:

Lumina ambientală – Cu cât camera în care proiectezi este mai luminoasă, cu atât vei avea nevoie de o luminozitate mai mare a proiectorului. Ia în calcul un proiector de minim 1800 de lumeni pentru camere întunecoase şi minim 3000 de lumeni pentru camere luminoase. De altfel, în prezent, cele mai multe proiectoare de pe piață oferă o luminozitate de peste 3.000 de lumeni, inclusiv proiectoarele ieftine. O astfel de listă găseşti aici.

Mărimea proiecţiei – Cu cât ecranul de proiecţie este mai mare, cu atât luminozitatea va fi mai puţin eficientă, întrucât trebuie “împrăştiată” pe o suprafaţă mai mare.

Conţinutul prezentării – Pentru prezentări business, cu multe texte şi grafice, valoarea luminozităţii este mai puţin importantă. Altfel stau însă lucrurile dacă trebuie să prezinţi elemente de detaliu.

Rezoluţie: proiectoare HD şi Full HD

Spre deosebire de smartphone-uri sau laptopuri, în cazul proiectoarelor rezoluția oferită este foarte diversificată. Totuși, cele mai multe dintre ele se încadrează în trei mari categorii. Pe de o parte, există proiectoare care afișează imagini 4:3 cu rezoluții de 1.024×768 pixeli sau variațiuni apropiate, potrivite în special pentru prezentări business cu imagini și grafice (o listă găsești aici).

Pe de altă parte, există dispozitive cu imagini 16:9 dedicate în special proiectării de filme sau posturi TV. În această categorie întâlnim proiectoare HD cu rezoluție 1.280×720 pixeli (câteva exemple aici) sau proiectoare Full HD cu rezoluție 1.920×1.080 pixeli (cum ar fi cele de aici). Pe piață au început să apară și proiectoare 4K, însă acestea au un preț prohibitiv, așa cum este și în cazul acestui proiector Sony.

Evident, cu cât rezoluţia este mai mare, cu atât imaginea proiectată va fi mai clară, întrucât ecranul va fi acoperit de un număr mai mare de pixeli. Recomandarea noastră este să optezi pentru un proiector Full HD, în special dacă vrei să proiectezi filme sau posturi TV, întrucât acesta este formatul care câştigă tot mai mult teren.

Teoretic, poţi opta pentru o rezoluţie mai mare decât cea nativă a proiectorului prin compresie, însă în practică acest lucru conduce la o deteriorare majoră a calităţii imaginii.

Contrast: static sau dinamic

Valoarea contrastului are o importanţă majoră în performanţele unui proiector, întrucât determină cât de bine poate bloca lumina provenită de la lampă. Practic, este un raport între elementele albe şi negre de pe ecran, iar cu cât raportul este mai mare, cu atât imaginile vor fi mai clare şi mai realiste şi, într-o exprimare plastică, albul va fi mai alb, iar negrul va fi mai negru.

Producătorii au “mirosit” însă importanţa contrastului şi au apelat la un artificiu care de multe ori produce confuzii printre utilizatori. De aceea, este important să reţii că:

Contrastul static nativ este valoarea reală a contrastului şi este numit frecvent contrast ANSI. Acesta se măsoară cu ajutorul unei grile de 16 pătrate alternative albe/negre, iar media luminii emise de pătrăţele albe este împărţită la media luminii emise de pătrăţele negre pentru a afla valoarea contrastului. Un proiector ieftin va avea un contrast ANSI de 200:1, poate chiar 400:1, în timp ce proiectoarele de top ajung la contrast 700:1, 1:000:1 sau chiar mai mult. Din păcate, producătorii nu prea mai afișează contrastul ANSI la vedere.

Contrastul dinamic măsoară raportul luminii dintre proiecţia unei imagini complet albe şi a uneia complet negre şi este mult mai puţin relevant pentru utilizarea obişnuită a unui proiector. În acest caz, valorile contrastului tind să devină ameţitoare şi depăşesc frecvent 10.000:1, însă acest lucru nu garantează o imagine mai bună.

Lampa: sfaturi utile

Una dintre cele mai sensibile componente ale unui proiector este lampa, a cărei durată de viaţă este limitată şi care la un moment dat va trebui schimbată.

Durata de viaţă a unei lămpi – Proiectoarele moderne au lămpi cu o durată medie de viaţă de peste 4.000 de ore, iar această valoare depinde invers proporţional de luminozitatea proiectorului. Totuşi, lampa nu se va strica complet la atingerea duratei maxime de viaţă, ci doar va afişa o imagine din ce în ce mai opacă, acesta fiind şi primul semnal că lampa trebuie înlocuită. Dacă foloseşti proiectorul doar două-trei ore zilnic, ai şanse mari ca lampa să reziste conform producătorului, însă dacă îl foloseşti intensiv aşteaptăte la o valoare mai mică.

Cum să prelungeşti durata de viaţă a lămpii – Pentru a prelungi cât mai mult durata de viaţă a lămpii este foarte important să nu laşi proiectorul să se supraîncălzească şi să îl utilizezi într-un mediu lipsit de praf, iar filtrele de aer trebuie curăţate cu regularitate. De asemenea, numeroşi producători au introdus sisteme de economisire a lămpii, printre care înnegrirea ecranului în momentele în care proiectorul nu este folosit sau ajustarea automată a puterii lămpii în funcţie de imaginile proiectate pe ecran.

Cum să înlocuieşti lampa – În momentul în care lampa nu mai funcţionează la parametri normali, iar cronometrul proiectorului îţi indică faptul că aceasta a atins sau depăşit numărul de ore alocat, înseamnă că a venit momentul să o înlocuieşti. Din fericire, procedura este una destul de simplă: după ce opreşti proiectorul, deşurubezi capacul şi îndepărtezi componenta care conţine lampa. După ce ai şters de praf compartimentul, introduci noul ansamblu al lămpii şi montezi la loc capacul. Pentru edificare, urmăreşte şi clipul de mai jos

Cât costă o lampă – Din păcate, preţurile lămpilor sunt ridicate şi variază foarte mult în funcţie de producător şi model. De aceea, este dificil să-ţi oferim preţuri exacte, însă estimativ te putem informa că o lampă cu durată scăzută de funcţionare costă câteva sute bune de lei, în timp ce lămpile cu durată de funcţionare mai mare pot ajunge chiar şi la câteva mii de lei. De aceea, la achiziţionarea unui proiector este important să iei în calcul şi costul de înlocuire a lămpii şi, dacă ştii că ai nevoie permament de proiector, să cumperi una de rezervă.

if( === -1 ){ = 1; } else { = 0; } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Imagine în tehnologie LCD sau LDP

În prezent există două tehnologii majore pentru proiectarea imaginii pe ecran printr-un proiector. Tehnologia LCD (Liquid Crystal Display) foloseşte trei ecrane în culorile roşu, verde şi albastru pentru a trimite semnalul către proiector în toate culorile şi oferă imagini mai luminoase, dar uşor mai pixelate. Epson, Panasonic sau Sony sunt doar câţiva dintre producători.

În schimb, tehnologia DLP (Digital Light Processing) este mai recentă şi foloseşte un semiconductor optic, ceea ce înseamnă că proiectorul va avea dimensiuni mai mici. Are avantajul unui contrast superior, însă acurateţea culorilor nu este la fel de bună. Benq, Acer sau Panasnic sunt unii dintre producătorii care fac astfel de proiectoare. Tehnologia câștigă teren, iar în prezent numărul de proiectoare DLP este mai mare decât numărul de proiectoare LCD.

Alte funcţii la care să fii atent

În funcţie de modul în care vei utiliza proiectorul trebuie să iei în calcul și alte aspecte mai mult sau mai puțin importante. Un aspect important este conectivitatea, iar printre cele mai uzuale în prezent se numără HDMI pentru semnal HD, S-Video, Compozite Video sau Scart pentru semnal standard, VGA pentru conectarea monitorului sau intrarea şi ieşirea audio.

De asemenea, au început să apară și proiectoare cu Wi-Fi, care îți permit o conectare fără cabluri. Cele mai multe proiectoare moderne au şi boxe integrate, însă de cele mai multe ori acestea au performanţe scăzute.

Deși a fost practic îngropată de numeroși producători de televizoare, funcția 3D există la tot mai multe proiectoare. Nu o căuta însă în mod special proiectoare 3D, întrucât nu îți aduce avantaje majore și, în cele mai multe cazuri, trebuie să cumperi ochelari 3D separat.

Nu în ultimul rând, gândește-te dacă nu cuma ai nevoie doar de un proiector portabil. Acestea oferă avantajul că sunt compacte și au o greutate redusă, de multe ori de numai câteva sute de grame, dar vin cu dezavantaje: luminozitatea este scăzută, iar imaginea poate fi proietate pe suprafețe foarte mici.

Recomandări de proiectoare

Iată câteva dintre cele mai interesante proiectoare disponibile în prezent pe piață:

Acer Pico C205 – de la 1.350 lei : este un proiector portabil de numai 300 de grame dedicat în special spațiilor mici. Luminozitatea este de 200 de lumeni, în timp ce rezoluția nativă atinge 854×480 pixeli. În plus, este capabil să proiecteze direct de pe telefoane cu Android 4.2+.

: este un proiector portabil de numai 300 de grame dedicat în special spațiilor mici. Luminozitatea este de 200 de lumeni, în timp ce rezoluția nativă atinge 854×480 pixeli. În plus, este capabil să proiecteze direct de pe telefoane cu Android 4.2+. BenQ MS531 – de la 1.550 lei : BenQ este printre cei mai cunoscuți producători de proiectoare, iar acest model iese în evidență prin prețul accesibil și dotările decente pentru un proiector business: luminozitate de 3.300 de lumeni, rezoluție 1920 x 1200 pixeli și suport pentru conținut 3D. Formatul imaginii este însă 4:3, mai puțin adecvat pentru clipuri video.

: BenQ este printre cei mai cunoscuți producători de proiectoare, iar acest model iese în evidență prin prețul accesibil și dotările decente pentru un proiector business: luminozitate de 3.300 de lumeni, rezoluție 1920 x 1200 pixeli și suport pentru conținut 3D. Formatul imaginii este însă 4:3, mai puțin adecvat pentru clipuri video. Epson EH-TW5210 – de la 2.700 lei : Epson are o bună reputație în domeniu, iar acest model este potrivit pentru cei care vor să proiecteze filme, prin prisma rezoluției Full HD și a luminozității de 2.200 lumeni. Puterea lampei este de 200 W, iar difuzorul integrat are o putere de 5 W. Nu lipsește nici funcția 3D.

: Epson are o bună reputație în domeniu, iar acest model este potrivit pentru cei care vor să proiecteze filme, prin prisma rezoluției Full HD și a luminozității de 2.200 lumeni. Puterea lampei este de 200 W, iar difuzorul integrat are o putere de 5 W. Nu lipsește nici funcția 3D. Epson EH-TW5350 – de la 3.700 lei: Un alt proiector Epson de calitate este și acest model, adresat de asemenea segmentului multimedia. Specificațiile tehnice sunt în mare parte similare cu cele ale modelului precedent, cu mențiunea că acesta beneficiază, pe lângă rezoluție Full HD și luminozitate de 2.200 de lumeni, și de conectivitate wireless.

Concluzii

Aşa cum ţi-ai deja seama citind acest articol, alegerea unui proiector depinde de numeroşi factori pe care trebuie să-i iei în calcul: luminozitate, contrast, rezoluţie, şi, mai ales din punct de vedere al costurilor, lampa utilizată.

Proiectoarele au devenit atât de performante încât, în ciuda prețului mai mare, reprezintă în anumite condiții o alternativă la televizoare. Prin urmare, citește și articolul proiector sau televizor pentru a vedea avantajele și dezavantajele fiecărei tehnologii în parte.