De la un simplu hobby, jocurile video s-ar transformat destul de rapid într-o industrie, una dintre cele mai mari şi mai profitabile din lume. Peste 130 de miliarde de dolari cheltuie anual utilizatorii de jocuri video, iar un sfert din banii direcţionaţi în acest domeniu se îndreaptă înspre console şi jocurile dedicate lor. Schimbările sunt însă atât de rapide încât nu e de mirare că există mereu preocuparea legată de care sunt cele mai bune console de jocuri. Am studiat şi noi fenomenul şi am aflat care sunt modelele cele mai căutate şi lăudate în ultima perioadă.
Sony Playstation 4 PRO (NEO) este o consolă care şi-a câştigat rapid popularitatea printre gamerii din întreaga lume. Jocurile sunt dinamice, strecurate cu o mulţime de detalii care le fac mai ingenioase şi mai atractive, culorile sunt mai puternice şi, un lucru de mare interes pentru jucători, suportă imagini cu rezoluţie 4K. Sony Playstation 4 PRO are un procesor AMD Jaguar Evolved cu 8 nucleee, 8GB de RAM, placă video Radeon şi o capacitate de stocare generoasă, de 1TB pe suport HDD. Se poate conecta la internet prin Wi-Fi, cablu sau bluetooth, dar şi la reţea şi are un controler wireless DUALSHOCK4 şi o rezoluţie de 1080p pentru jocurile PS4. Are 2 porturi USB 3.0, un port HDMI şi intrare aux pentru căşti.
Sunt utilizatori care se plâng de faptul că Playstation 4 PRO este cam zgomotoasă şi se încinge dacă o foloseşti pentru jocuri cu cerinţe mai mari decât media. Poate însă compensa cu faptul că este singura consolă ce permite rularea de jocuri VR.
Sony Playstation 4 SLIM este construit pentru gamerii care preferă să interacţioneze cu un dispozitiv mai mic, cu un design elegant, care însă nu face rabat de la calitate sau performanţă. Este, practic, o variantă mai mică a PS4. Are o interfaţă prietenoasă şi oferă imagini HDR în culori puternice. Consola oferă posibilitatea de a partaja jocuri cu alţi jucători, dar permite şi vizionarea unor emisiuni sau filme la calitate ridicată. Are, ca şi PS4, un procesor Jaguar cu 8 nuclee, 8GB de RAM, placa video Radeon şi capacitate de stocare de 1 TB. Poate fi conectată prin Wi-Fi şi se poate alimenta la reţea, beneficiază de un cablu USB şi unul HDMI, precum şi de 2 controlere DUALSHOCK 4, cu bare luminoase şi senzaţii tactile, ca să poţi juca împreună cu altcineva. Ce este neobişnuit pentru un astfel de produs şi poate fi un impediment în decizia de achiziţie pentru unii cumpărături este lipsa garanţiei.
Microsoft Xbox One X este cea mai puternică consolă de jocuri din acest moment de pe piaţă şi oferă, în acelaşi timp, cea mai mare colecţie de jocuri Xbox de până acum, peste 50 la număr. A fost proiectată pentru jocuri în format 4K şi beneficiază de tehnologii precum High Dynamic Range şi Wide Color Gamut. One X are un procesor AMD Jaguar Evolved cu 8 nuclee, 12 GB de RAM, placă video Radeon şi un HDD de 1TB. Toate accesoriile Xbox One se potrivesc cu Xbox One X, iar profilul jucătorului poate fi transferat de pe prima consolă pe aceasta din urmă.
Microsoft Xbox One S nu avea cum să lipsească de pe lista cu cele mai bune console de jocuri, cu atât mai mult cât aceasta este extrem de intuitivă, potrivită chiar şi pentru începători sau copii. Asta nu înseamnă că este mai puţin performantă. Are o unitate optică Blu-Ray, tehnologie High Dynamic Range, capacitate de 1 TB, controler Xbox wireless şi oferă posibilitatea de a vizualiza filme 4K Ultra HD. Se conectează la internet prin Wi-Fi sau cablu, are 3 porturi USB 3.0 şi 2 porturi HDMI. Utilizatorii apreciază, printre altele, culorile luminoase, cu contrast puternic. Dezavantajul ar putea fi legat de jocurile disponibile, marea majoritate fiind destul de vechi. Sigur, dacă vorbim de o persoană fără experienţă în domeniu, acest lucru nu poate fi resimţit ca o problemă reală.
Nintendo Switch este o consolă ideală pentru cei care îşi doresc mai multă libertate de mişcare. Este un produs portabil, ce funcţionează cu ajutorul unui acumulator Lithium-Ion şi cântăreşte puţin mai mult decât un telefon mobil, mai precis are sub 300 de grame. Are un design retro, dar o interfaţă prietenoasă, uşor de utilizat chiar şi de cei neiniţiaţi în lumea jocurilor video. Consola are o capacitate de stocare de 32 GB şi 4 GB de RAM, un display de 6,2 inch, 2 porturi USB 2.0, un port HDMi şi un jack audio. Se poate conecta prin Wi-Fi la internet, dar şi prin bluetooth, putând fi folosită pe televizor sau doar ea singură. Cel mai nou model Nintendo Switch, lansat anul trecut, are o autonomie de până la 9 ore, de 3 ori mai mult decât modelul precedent.