Cele mai bune aparate foto DSLR pentru incepatori in 2021

Vei gasi in acest articol aparatele foto DSLR cele mai noi pentru incepatori. Sunt aparate mai usor de utilizat cu care poti incepe sa inveti sa fotografiezi, cu un pret decent. Daca te intereseaza doar calitatea foarte buna a fotografiilor poti folosi modurile automate de fotografiere, la fel ca la un point & shoot.

Daca te intereseaza un aparat mirorrless (compact system) vezi Cele mai bune aparate foto mirrorless pentru incepatori. Acestea sunt mai compacte si ofera o calitate foarte buna a fotografiilor, precum si un control manual avansat.

Mergi direct la aparate

Atentie! Aparatele ieftine au tehnologie invechita si/sau diverse lipsuri

In mod normal aparatele DSLR pentru inceptatori au dotari mai performante de la an la an. Dar din 2016 aparatele de la Nikon sunt mai putin dotate decat modelele mai vechi. In 2018 Canon scoate pe piata doua aparate DSLR „noi” dotate cu piese vechi si ieftine. Alege aparatul cu atentie si nu te lasa pacalit de pretul mic. Un pret mic inseamna performante mai slabe, un obiectiv de kit fara stabilizare sau tehnologie invechita.

Nu ai neaparat nevoie de un senzor cu rezolutie mare

Ai de ales intre aparate DSLR care au senzor cu rezolutie mai mica (18 MP) sau mai mare (24 MP), Rezolutia mare nu inseamna insa ceva neparat bun. Cu un astfel de senzor poti sa ai dificultati in lumina mai slaba si risti sa obtii poze miscate. Nu mai spun ca ai nevoie de obiective bune si mai scumpe ca sa profiti de detalii in fotografii. Daca nu vrei sa te complici, un senzor cu rezolutie mai mica aduce mai putine batai de cap: zgomot putin, claritate mai mare..

Atat Canon cat si Nikon sau Sony au optat pentru senzori cu rezolutie mai mare, de 20 si 24 megapixeli. De ce ? Ca sa ofere un avantaj incepatorilor. Acestia pot taia din poza daca au incadrat mai prost un subiect . Rezolutia mai mare inseamna si zgomot mai mare in fotografii. Procesoarele mai noi au devenit mai performante si acesta este redus in buna masura. Oricum daca nu fotografiezi cu valori ISO exagerate si nu printezi pe un format mare, poster, zgomotul nu este deranjant.

Dotari pentru incepatori

Aparatele foto DSLR pentru incepatori au diferite dotari in asa fel incat oricine, cu sau fara cunostinte despre fotografie, sa poate obtine fotografii cat mai reusite. Dotarile sunt fie un mod inteligent automat (Canon) sau moduri scena diversificate, fie un mod ghid (Nikon), fie ajutor pentru compozitie (Sony). Pe masura ce inveti aparatul si castigi experienta vei dori sa incerci si celelalte moduri: prioritate apertura, timp de expunere, program auto sau manual. Aceste moduri iti permit o creativitate maxima.

Obiectivele de kit

Aparatele DSLR pentru incepatori se vand cu un obiectiv de kit, uneori cu doua. De obicei obiectivul este 18 – 55 mm. Tradus in echivalent senzor full frame distanta focala inseamna 28 – 85 mm, adica la un capat obiectivul este larg si la celalalt mai lung si poti apropia un subiect. Dupa cum se vede zoom-ul este mic, 3x. Uneori exista un obiectiv mai lung, de exemplu 18 – 105 mm. Acesta este larg si mai tele. Adica un pic mai versatil, cu el poti apropia subiecti mai departati pentru ca au un zoom 5 – 6x. Daca vrei sa treci dincolo de aceasta limita trebuie sa achizitionezi un al doilea obiectiv care poate ajunge la o distanta focala de 200 – 300 mm, adica 450 mm, echivalent senzor full frame.

In legatura cu obiectivele, si nu numai, trebuie sa intelegi ca atunci cand cumperi primul DSLR, cumperi un sistem foto. Adica un aparat pe care il vei folosi mai tarziu cu un anumit set de obiective, cu anumite blitz-uri, filtre, telecomenzi si alte accesorii. Mai mult, odata cu achizitionarea unui aparat DSLR ai si o sansa sa intri intr-o anumita comunitate, mai activa sau nu, mai numeroasa sau mai mica, si sa dobandesti o anumita identitate si mandrie ca fotograf. Mai tarziu, cand vei dori sa schimbi aparatul poti pastra accesoriile si sa achizitionezi numai un body nou, mai avansat. Cele mai multe accesorii si cele mai multe posibilitati de alegere le ai daca vei achizitiona un aparat Canon sau Nikon. Desigur si ceilalti producatori ofera o gama de accesorii, dar nu asa complexa si bogata.

Obiectivele de kit nu sunt cine stie ce, dar daca le inveti limitele poti face poze foarte frumoase si clare. Se spune ca la DSLR-uri cea mai buna optica o are Nikon. Probabil din cauza traditiei. Adevarul este ca cei care au optat pentru senzori cu rezolutii mari, Nikon si Sony, nu si-au pregatit din timp si obiectivele. Canon a lucrat invers, a scos pe piata senzori cu rezolutii mari doar dupa ce si-a pus la punct obiectivele pentru aceste rezolutii. Rezultatul este ca fotografiile obtinute cu aparate Nikon si Sony sunt ceva mai putin sharp decat cele obtinute cu un aparat Canon.

Vezi si Obiective DSLR Nikon pentru incepatori

Vizorul si ecranul

Daca ecranele au rezolutii bune si o acoperire de 100%, vizorul este unul mai pentru incepatori. Sony face opinie separata si ofera un vizor electronic cu acoperire 100% – ceea ce vezi in vizor este ceea ce obtii in fotografie.

Vizorul optic din celelalte aparate, Nikon si Canon, nu ofera o acoperire 100%. Asta poate fi o problema pentru ca ceea ce vezi prin vizor este mai putin decat ce va iesi in fotografie. Sau poate fi o solutie; daca incadrezi gresit o sa ai surpriza cand descarci poza pe calculator incadrarea sa fie OK.

In ce priveste ecranul, Canon ofera de regula la aparatele DSLR entry level unul complet articulat, Sony ofera unul rabatabil. Aparatele DSLR entry level de la Nikon si Pentax au ecrane fixe. Cu un ecran articulat ai o mai mare libertate de actiune. Poti face cu usurinta fotografii de jos sau de sus uitandu-te pe ecran. Altfel trebuie sa stai in genunchi, intins pe jos sau nu vei vedea ce fotografiezi si daca orizontul este drept.

Viteza de fotografiere continua

Dintre toate DSLR-urile pentru incepatori, Sony iese in fata cu viteza de fotografiere continua. Viteza de fotografierea continua este mai mare la Sony (8 – 10 cadre / sec) fata de celelalte aparate, care nu trec de 4 – 5 cadre / sec. O viteza mare de fotografiere continua iti permite sa ingheti mai usor miscarea si sa obtii o fotografie clara a unui subiect in miscare.

Alternative la DSLR

Ce alternative ai la un aparat DSLR ? Daca un DSLR ti se pare prea complicat poti opta pentru un aparat mirrorless sau unul bridge. Aparatele mirrorless sunt la mare moda, ai o varietate mare de unde poti alege si … exista aparate speciale pentru incepatori care ofera o calitate foto similara aparatelor DSLR. Aparatele bridge sunt mai ieftine si nu te complici cu obiectivele cumparate separat.

Ultima actualizare: iulie 2021

N joy !

Canon EOS 4000D Canon EOS 4000D si 2000D sunt cele mai noi modele DSLR pentru incepatori de la Canon. Canon 4000D este modelul mai slab dotat. Are un senzor cu rezolutie 18 MP. Include un model vechi de senzor, de acum 10 ani (!). Procesorul este mai nou, Digic 4+ (2014). Ecranul este mai mic, cu diagonala 2,7 inch (6,8 cm). Obiectivul de kit este fara stabilizare (!). Are conexiune Wi-Fi, dar fara NFC. Video este Full HD. Plusuri Minusuri Usor de utilizat

Ieftin

Calitate buna a imaginii

Obiective ieftine

Ghid pentru incepatori pe tableta

Wi-Fi inclus Ecran fix, mic

Obiectivul de kit este fara stabilizare optica

Senzor vechi

Procesor vechi

Baterie cam slaba Vezi oferta Canon EOS 4000D la F64

Canon EOS 2000D Canon EOS 2000D si 4000D sunt cele mai noi modele DSLR pentru incepatori de la Canon. Canon 2000D este un aparat DSLR ieftin. Are un senzor cu 24 MP imbunatatit, dar fara focus mai rapid in modul live view (fara Dual Pixel AF). Viteza de fotografiere continua este de doar 3 cadre / sec., iar ISO nativ este intre 100 si 6400 (extins la 12800). Ecranul este fix. Wi-Fi inclus. Bateria este slaba, are doar o autonomie de 500 cadre. Plusuri Minusuri Usor de utilizat

Ieftin

Calitate buna a imaginii

Obiective ieftine si bune

Ghid pentru incepatori pe tableta

Wi-Fi inclus cu NFC Fara Dual Pixel AF

Ecran fix

Baterie cam slaba Vezi oferta Canon EOS 2000D la F64

Nikon D3500 Nikon D3500 a fost lansat in august 2018. Este in cea mai mare parte identic ca functionalitate cu modelul mai vechi D3400, dar are body-ul imprumutat de la D5600, cu o ergonomie mai buna. Senzorul fara filtru anti-alias are o rezolutie de 24,2 megapixeli. Fata de modelul D3300 ii lipseste sistemul de curatare automata a senzorului, puterea blizt-ului este mai mica, dar bateria tine mai mult decat la D3400. Ceea ce il scoate in evidenta fata de concurenta este ghidul interactiv de fotografiere care te ajuta sa inveti sa fotografiezi cu un DSLR. Aparatul se vinde cu un obiectiv de kit AF-P DX Nikkor 18-55 mm f/3.5-5.6G VR, bun mai ales pentru peisaje, de calatorie si fotografii de familie. Calitatea fotografiilor obtinute este foarte buna. Nkon ofera gratuit si un software pentru prelucrarea fotografiilor pe calculator. Plusuri Minusuri Senzor cu rezolutie mare

Ergonomie imbunatatita

Ghid pentru incepatori

Obiectiv retractabil

5 cadre / sec. viteza maxima de fotografiere

11 puncte de focus

Wi-Fi via Bluetooth

Baterie foarte buna Lipsa sistem curatare automata a senzorului

Blitz cu putere mai mica

Control rapid mai limitat in comparatie cu un DSLR Canon

Ecran fix, netactil Vezi detalii despre Nikon D3500 Vezi oferta Nikon D3500 la F64

Canon 250D Canon 250D a fost lansat in aprilie 2019. Este cel mai mic DSLR in acest moment (ultracompact) si se adreseaza in special doamnelor. O fi mic, dar nu e si prost. Canon 250D are ca si predecesorul sau un senzor cu rezolutie mare, 24 megapixeli, APS-C. Sistemul autofocus este unul mai evoluat si include 9 puncte de focalizare. Procesorul este DIGIC8. Fotografierea continua ajunge la 5 cadre / sec. Ecranul este tactil si articulat. Pentru incepatori ofera un mod inteligent automat si unul creativ automat. Adica il folosesti ca un point & shoot pana cand mai citesti o carte, doua si mergi la un curs de fotografie. Video este de calitate Full HD si focusul automat in modul live view (video) este performant. O conexiune Wi-Fi permanenta este inclusa. NFC de asemenea. Principala imbunatatire fata de EOS 200D este Eye AF in modul live view (video). Aparatul poate inregistra video 4K, dar intr-un mod crop si fara Dual Pixel AF, deci fara focus imbunatatit in modul 4K. Plusuri Minusuri Usor de utilizat

Control rapid

Ecran tactil, articulat

Focus rapid in live view (ecran, pentru filmare)

Fotografiere continua 5 cadre / sec.

Wi-Fi

Bluetooth Ergonomia are de suferit din cauza dimensiunii mici

Video 4K crop Vezi oferta Canon 250D la F64

Sony Alpha SLT-A68 Sony A68 este un aparat DSLR pentru incepatori, cu un senzor APS-C Exmor R, cu rezolutie 24 megapixeli. ISO este cuprins intre 100 si 25600. Are un sistem autofocus 4D, cu 79 puncte de focus pentru detectia de faza, dintre acestea 15 fiind in cruce. Sensibilitatea AF este de -2EV. Fotografierea continua atinge o viteza de 8 cadre / sec., cu focus tracking. Inregistrarea video este full HD, in format XAVC S (50 Mbps), cu focus continuu. Vizorul OLED are o acoperire 100%, iar ecranul este articulat. Plusuri Minusuri Senzor cu rezolutie mare

Focus imbunatatit

8 cadre / sec.

Video XAVC S

Ecran rabatatbil

Vizor OLED cu acoperire 100%

Baterie buna ecran mic, tip 2,7 inch Vezi detalii Sony A68 Vezi oferta Sony A68 la F64

Nikon D5600 Nikon D5600 nu se deosebeste foarte mult de modelul precedent. Are in schimb o conectivitate Wi-Fi imbunatatita via Bluetooth. Este nevoie de o singura conectare la dispozitivul mobil, iar legatura radio este permanenta. Avand un ecran tactil Nikon a mai adaugat si doua functii touch. Functia timelapse a fost imprumutata de la Nikon D7200. Este un aparat ceva mai avasant decat Nikon D3500. Ecranul articulat este de ajutor la filmare sau pentru fotografiere fara efort din unghiuri mai putin obisnuite. Plusuri Minusuri Senzor cu rezolutie mare

Ecran articulat

Ecran tactil cu mai multe functii touch

Functie timelapse imbunatatita

Senzor proximitate

39 puncte de focus

Conexiune permanenta la mobil

Baterie foarte buna

Greutate mai mica App care lasa de dorit

Butoane putine Citeste detalii despre Nikon D5600 Vezi oferta Nikon D5600 la F64

Canon 800D Canon 800D a fost lansat in februarie 2017. Are un senzor APS-C cu rezolutie mare, 24 MP. Ecranul este articulat, de ajutor la filmare si la fotografierea din pozitii si unghiuri incomode fara mare efort. Sistemul AF este performant si include 45 puncte de focus, in cruce, precise si rapide. Viteza de fotografiere continua este de 6 cadre / sec. Video este de calitate full HD. Pentru incepatori ofera, la fel ca 200D, un mod inteligent automat si unul creativ automat. Fata de aparatele entry level de la Nikon controlul este mai rapid prin intermediul butoanelor. Include o conexiune Wi-Fi permananta. Datorita noii interfete este cel mai simplu de utilizat DSLR pentru incepatori. Plusuri Minusuri Simplu de utilizat

Ghid pentru incepatori

Control rapid

Ecran articulat

Ecran tactil

Focus mai rapid in live view (ecran)

Motor de focus

Senzor de proximitate

Conexiune Wi-Fi permanenta nu are video 4K Vezi oferta Canon 800D la F64