Cum alegi cea mai bună consolă pentru gaming? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă consola pentru gaming potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Industria jocurilor video este în continuă evoluție. Asta pentru că oamenii simt din ce în ce mai mult nevoia de divertisment. Formele vechi de entertainment se epuizează rapid.
În plus, progresul tehnologic accelerat se reflectă și în dezvoltarea unor jocuri video mai interactive, mai imersive și cu o grafică mult mai bună. Este normal să îți dorești să poți juca cele mai noi și bune jocuri.
Pentru asta, o consolă gaming este un aparat necesar pentru orice împătimit. Dar cum poți să alegi cea mai bună consolă pentru gaming? Află asta în cele ce urmează.
De ce să alegi cea mai bună consolă pentru gaming?
O consolă pentru gaming este un aparat care se conectează la TV și care îți permite să te joci jocurile video preferate, folosind un controller.
Totuși, conceptul de consolă de gaming a evoluat foarte mult în ultimii ani. Astfel, includ și alte forme de divertisment precum video streaming.
Pot să îți înregistreze evoluția în joc astfel încât să împărtășești cu prietenii modul în care te-ai distrat. Unele modele pot fi controlate pe baza comenzilor vocale, pot naviga pe internet, pot să te ajute să te menții în formă și multe altele.
Cum alegi cea mai bună consolă pentru gaming
Pe piață sunt doar câteva branduri care s-au impus major în acest segment. Chiar și așa, sau poate tocmai din aceste motiv, alegerea este mai grea. Unele console îți oferă funcții speciale pe când altele au specificații mai bune, dar nu te poți juca jocul preferat.
Trebuie să faci o alegere fiind bine informat pentru că aceste produse nu sunt ieftine. În plus, nu le poți avea pe toate, deci va trebui să le studiezi bine pentru a alege care sunt elementele ce contează cel mai mult pentru tine.
Pentru a te ajuta să îți dai seama de nevoile tale, dar și ce criterii ar trebui să urmărești, am pregătit în cele ce urmează un ghid de cumpărături.
Nu îți vom spune ce să cumperi și ce nu, dar te vom învăța cum poți să faci o alegere ca un profesionist, astfel încât să nu ajungi să regreți investiția făcută.
La final, dacă vei vrea, poți consulta lista noastră cu cele mai bune console de joc de pe piață, disponibile la un raport calitate/preț bine justificat. Iată așadar, de ce anume trebuie să ții cont:
Tipul de consolă
Există două tipuri de console pentru gaming pe piață: cele pe care le conectezi la TV și cele portabile pe care le poți lua cu tine peste tot.
Consolele care se conectează la TV sunt modele puternice care pot livra o experiență de joc imersivă, chiar pentru toată familia. Majoritatea acestora pot servi drept stații principale pentru divertisment în casă. Cu ajutorul lor vei putea accesa internetul și să te joci și jocuri disponibile doar online sau să redai clipuri video.
Consola de joc pentru acasă, are nevoie de un ecran separat pentru a putea funcționa. Acestea nu au un display propriu, de aceea este necesar să le conectezi la TV.
Pe lângă unitatea de bază, acestea mai includ obligatoriu câteva componente: controllere (un fel de telecomandă cu ajutorul căreia poți selecta jocurile și executa comenzile în joc), transformator de energie (permite conectarea aparatului la electricitate).
Bineînțeles, nu este obligatoriu ca ecranul să fie un televizor propriu zis. Important este să se poată conecta la consolă. Pentru sunet, vei putea utiliza difuzorul televizorului, un sistem de sunet mai performant sau o pereche de căști, mai ales dacă vei juca online cu mai mulți coechipieri.
Necesitatea consolelor de gaming portabile este greu de înțeles, mai ales în contextul în care, majoritatea jocurilor se pot juca pe un telefon sau de pe o tabletă. Totuși, cunoscătorii știu că ai altă senzație când te joci de pe o consolă, fie ea și una portabilă. Aceste modele sunt compacte, deci vor încăpea fără probleme în buzunar sau într-o geantă mică.
Despre microconsolă auzi mai puține, dar este și acesta un concept, relativ nou apărut pe piață. Are la bază un sistem de operare android și facilitează accesul jocurilor online. Practic, vei putea conecta consola la un sistem video și audio, dar nu va trebui să descarci jocuri pe ea.
Tipul de jocuri preferat
Trebuie să ții cont și de jocurile pe care le preferi, atunci când cauți o consolă pentru gaming. Dacă ești un gamer împătimit care joacă tot ce îi pică în mână, atunci vei prefera o consolă care îți permite să încerci o mare varietate de jocuri, chiar și pe cele mai noi.
În acest sens, cele mai recomandate sunt Xbox și PlayStation, deoarece îți permit să accesezi mai multe genuri: cursă, acțiune, first-person shooting și multe altele.
Alte console, tind să limiteze genul de jocuri care sunt disponibile. De exemplu, Nintendo are cele mai multe jocuri în stilul Mario. Acestea au o grafică ușoară și sunt potrivite pentru toate vârstele. Totuși, spre deosebire de variantele amintite mai sus, nu vei avea niciodată senzația că faci efectiv parte din joc.
De asemenea, unele branduri produc jocuri în exclusivitate pentru consola lor. Titluri populare precum Gran Turismo, vor fi disponibile doar pe o anumită consolă, în acest caz pe cea de la Sony. Dacă ai un joc preferat așadar, verifică dacă îl poți accesa astfel.
Trebuie să iei în considerare și cât de vechi sunt jocurile tale preferate. Generațiile mai noi de console, s-ar putea să nu mai suporte, cel puțin la început, un joc vechi, sau să nu îl facă disponibil niciodată. Așadar, dacă ești un gamer nostalgic, verifică dacă titlurile de care ești pasionat, vor putea fi jucate pe consola pe care ești pe cale să o cumperi.
Generația consolei
Un brand lansează o nouă generație de console de joc, odată la câțiva ani. Poate să treacă un interval de 5 sau 10 ani de la o generație la alta. Practic, va fi vorba, la bază, de aceeași consolă de joc, dar îmbunătățită cu tehnologii de ultimă generație.
În general, generațiile noi te limitează, la început, în ceea ce privește numărul de jocuri pe care le poți accesa. Totuși, sunt o investiție bună de viitor, deoarece toate jocurile nou dezvoltate, vor fi compatibile cu aceste noi modele.
Există totuși o capcană a prețului în care poți să cazi. La lansare toate consolele vor valora mult mai mult decât ai plăti pentru ele în mod normal. Pe măsură ce trece timpul, prețul acestora va scădea.
Totuși, nu vrei să cumperi o consolă atunci când are deja mulți ani de la lansare, deoarece un nou model va fi lansat curând și nu te vei putea bucura de noi funcționalități. Ideal ar fi că cumperi una în așa fel încât să te poți folosi de ea aproximativ 5 ani, până să îți cumperi alta dintr-o generație mai recentă, dar nu imediat după ce a fost lansată.
Gaming online
Cum îți place să te joci? De unul singur sau preferi să faci parte dintr-o comunitate online? Deși fiecare consolă pentru gaming are o selecție importantă de experiențe pe cont propriu, toate oferă și servicii de gaming online pentru mai mulți jucători. Spre exemplu, PlayStation include PS Network, Xbox include Xbox Live, iar Nintendo Switch are și o variantă Nintendo Online.
Serviciile online pot fi accesate dacă ești dispus să plătești o taxă. Astfel primești acces la unele dintre cele mai populare jocuri multiplayer. De asemenea, asigură-te că jocul preferat al tău și al prietenilor tăi, este compatibil cu consola pe care o dorești.
Multiplayer online și jocuri de familie
Unele console, cum sunt cele de la Nintendo, oferă o gamă mai largă de jocuri care pot fi jucate simultan de mai multe persoane la nivel local sau din familie. Astfel, poți să te bucuri de o activitate foarte amuzantă pentru toți membrii familiei.
Putere și performanță
Dacă ești în căutarea unei experiențe grafice intense, ai nevoie de o consolă puternică. Cursa se va da între Xbox și PlayStation. Dacă vrei cel mai puternic model, alege unul din cea mai recentă generație.
Ca să îți dai seama de putere, verifică puterea de procesare, precum și banda de memorie. Cu cât valorile sunt mai mari, cu atât este mai bine.
Dacă vrei o experiență vizuală foarte bună, verifică dacă modelul ales de tine, suportă jocuri în format 4K HDR. Unele suportă chiar jocuri în 4K BlueRay. Pe acestea le poți folosi pentru a reda și filme la această calitate, dar doar dacă ecranul sau televizorul tău suportă tehnologia 4k.
Control parental
Dacă vei cumpăra consola pentru copii, ca părinte este normal să vrei să le limitezi accesul la unele jocuri cu grafică explicită, indiferent dacă aceasta este de natură sexuală sau violentă. Ei bine, orice consolă are opțiuni puternice de control parental, mai ales Nintendo Swich, aparat care este în mod deosebit preferat de copii.
Această consolă vine la pachet cu o aplicație pe care o poți instala pe telefonul personal. Prin aplicație poți să monitorizezi timpul pe care copilul îl petrece jucând-se și să setezi limite, pentru ca cel mic să nu petreacă prea mult timp în acest fel. De asemenea, poți filtra conținutul disponibil pentru copil, în funcție de restricțiile legate de vârstă.
Alte console îți permit să accesezi această opțiune din meniul sistemului. Astfel poți restricționa navigarea pe internet, unele funcții online, precum și anumite nivele cu restricționare de vârstă din unele jocuri. De asemenea, s-ar putea să consulți direct din sistem, prin funcția „Ask a parent”, părerea altor părinți despre jocul pe care copilul tău îl dorește.
Servicii media
Consola ta poate facilita și accesul la anumite servicii de streaming precum: Netflix, Stan, YouTube. O consolă s-ar putea să aibă mai multe sau mai puține astfel de aplicații de streaming. De asemenea, unele ar putea fi oferite gratuit, în timp ce pentru altele, vei fi nevoit să plătești extra.
Alte console precum PS4 și Xbox One includ și o funcție prin care poți afișa prin consolă, materiale video, audio sau imagini, de pe dispozitivul propriu.
În plus, ai și servicii de streaming muzical, precum Spotify, dar și pentru acesta va trebui să plătești în plus.
Compatibilitatea cu tehnologia VR
Este foarte probabil să îți dorești să te bucuri de cea mai intensă experiență de joc. De aceea, probabil că deja ai sau te gândești să cumperi o pereche de ochelari VR.
Producătorii vor avea mereu în vedere includerea acestei opțiuni, doar că unii au optimizat-o mai bine, cum ar fi cei de la Sony. Oricum, în specificații, verifică bine și acest aspect dacă ești interesat de experimentarea cu realitatea virtuală.
Echipament pentru detectarea mișcării
Camerele și controllerele îți pot permite să te joci anumite jocuri folosind mișcările corpului. Totuși, trebuie să fii atent la acest aspect. Unele console includ senzorii de mișcare în pachetul inițial. Pentru cele mai noi modele însă, va trebui să plătești separat pentru acești senzori.
Astfel de camere cu senzori îți permit să controlezi pornirea, oprirea sau navigarea în joc, prin mișcări sau comenzi vocale. Totuși, unii jucători au observat că mai mult îi încurcă aceste funcții. Preferă să folosească aceste camere doar în jocuri care te punctează pe baza acurateței mișcărilor tale, de exemplu, dacă trebuie să dansezi cât mai bine pentru a câștiga.
Așadar, în alegerea ta va trebui să ții cont de jocurile preferate, de modul în care preferi să te joci (acasă sau în deplasare), de tipul de joc preferat (single sau multiplayer), precum și de prețul de achiziție. Nu uita că, pe lângă prețul inițial, va trebui să investești mai mult într-o consolă. Asta pentru că va trebui să cumperi unele jocuri, să plătești un abonament lunar, sau că achiziționezi piese extra pentru a te putea bucura de o experiență de joc mai bună, cum ar căști profesionale sau controllere extra sau speciale.
Concluzii
Poți găsi cea mai bună consolă pentru gaming online. Aici ai ocazia de a consulta experiența altor gameri care deja au testat modelele care te interesează. În plus, ofertele speciale și reducerile sunt mai ușor de urmărit și de prins. În acest mod, vei putea cumpăra consola de gaming ideală pentru tine, într-un timp foarte scurt.
Cea mai bună consolă pentru gaming: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de console pentru gaming care oferă un raport calitate/preț excelent.
Amplifica-ti experienta de joc cu cea mai puternica consola PlayStation de pana acum.
Joaca cele mai recente jocuri blockbuster si jocurile exclusive pentru PlayStation in uimitoarea rezolutie 4K.
Pachetele PS4 Pro cu putere GPU dubla fata de PS4 standard – te lasa sa experimentezi o claritate incredibila a imaginii, o experienta de joc mai cursiva si timpi de incarcare mai scurti.
Culori intens de vibrante cu HDR – Elemente vizuale optimizate pe orice televizor.
Vezi detalii si pret
Jocurile joaca mai bine pe Xbox One X. Cu 40% mai multa putere decat orice alta consola, experimentati jocuri adevarate imersive 4K.
Xbox Live Gold – Joaca cu prietenii din cea mai avansata retea multiplayer, primeste jocuri gratuite si primeste reduceri exclusive.
Rezolutie 4K – Ultra HD Blu-ray ™ si streaming video.
Audio spatial – Premium Dolby Atmos si DTS: X audio.
Include o descarcare completa a jocului Gears 5 Ultimate Edition, Xbox Wireless Controller – Kait Diaz Limited Edition si multe altele.
Vezi detalii si pret
Sistemul Nintendo Switch se poate transforma in funcţie de situaţia in care te afli, asftel incat să te poţi juca jocurile preferate, indiferent cat de ocupat ai fi.
Mod TV – Conectează consola la televizor pentru ca toată lumea să se poată juca, de la copii pană la adulţi.
Mod Tabletop – Dacă nu ai acces la un televizor, montează standul atasat consolei şi oferă un Joy-Con unui prieten pentru a vă juca in mod cooperativ sau competitiv, direct pe ecranul consolei.
Vezi detalii si pret
Experimentati un PS4 mai mic, cu aspect elegant, oferind o putere fantastica a jocurilor, care este intotdeauna pentru jucatori.
Experimentati culori incredibil de vii, vibrante, cu imagini HDR impresionante.
Organizati-va jocurile si aplicatiile si partajati cu prietenii de pe o interfata noua, intuitiva.
Stocati-va jocurile, aplicatiile, capturile de ecran si videoclipurile pana la 500 GB.
Toate emisiunile de televiziune si filmele extraordinare, precum si multe din aplicatiile de divertisment preferate.
Vezi detalii si pret
Xbox One S accepta pe rezolutia 4K video UHD si calitatea HDR.
Este cu 40% mai mic decat predecesorul sau, dar are o sursa de alimentare integrata si o stocare de 1 TB.
Un nou controler wireless cu un design subtire si ergonomic. Controlerul este echipat cu o suprafata antiderapanta, astfel incat sa nu alunece si cu ajutorul Bluetooth-ului intergrat va puteti juca pe PC-uri cu Windows 10, tablete si telefoane.
Vezi detalii si pret