Ce consola de jocuri sa aleg: PlayStation, Xbox sau PC de gaming?

Share

Informare afiliere Sper ca iti plac produsele recomandate de noi! Shopniac foloseste linkuri de afiliere in paginile sale si primeste un comision ori de cate ori cumperi din magazinele online afiliate partenere. Acest lucru nu afecteaza in niciun fel pretul platit de tine. Mai multe detalii Informare afiliere

Fie ca ne place sau nu, jocurile reprezinta una din activitatile principale cu care copiii si adultii isi ocupa timpul petrecut in fata calculatorului. Exista insa si consola de jocuri, dedicata aproape in totalitate acestei activitati relaxante, cele mai cunoscute fiind modelele Sony PlayStation si Microsoft Xbox One.

In clipa de fata consolele sunt intr-un dezavantaj numeric in fata utilizatorilor de PC din Romania, care prefera un calculator, pe care il pot folosi si la alte lucruri, nu doar pentru jocuri. Lucrurile incep sa se schimbe insa, tot mai multi utilizatori optand pentru o consola de jocuri in locul unui PC de gaming, ca principala unealta de entertainment din sufragerie.

In urmatoarele capitole vom discuta despre cele mai bune console ale momentului, despre avantajele si dezavantajele acestora in fata calculatoarelor, tipurile de jocuri si accesorii pe care le putem cumpara pentru acestea.

Console Next Gen: Playstation 4 si Xbox One

Incepem cu generatia curenta de console, adica Sony PlayStation 4 si Microsoft Xbox One, cele mai tari console ‘next-gen’ ale momentului. Trebuie spus ca sunt de fapt singurele console de acest tip, pentru ca nu exista alta concurenta in momentul de fata.

Ambele console sunt relativ noi, fiind anuntate abia la inceputul anului 2013, deci au putin peste 2 ani de zile, adica au petrecut probabil in jur de un sfert din durata de viata a unei generatii de console. Deja majoritatea titlurilor noi sunt lansate pentru aceste doua console, impreuna cu varianta pentru platforma PC (Windows) bineinteles, exceptie facand titlurile exclusive pentru consola de jocuri Sony sau cea Microsoft, pentru ca aceasta este o practica des utilizata de producatorii celor doua console pentru a atrage noi cumparatori.

Mai jos am adaugat un tabel comparativ intre Sony PlayStation 4 si Microsoft Xbox One ca sa iti faci o idee asupra caracteristicilor principale ale celor doua console.

Sony PlayStation 4 Microsoft Xbox One Specificatii tehnice Putere de procesare 1.84 Teraflops 1.3 Teraflops CPU (procesor) AMD Jaguar 1.6 GHz, 64 bit, x86, 8 nuclee GPU (placa video) AMD 800 MHz AMD 853 MHz Suport 4K doar video, nu si jocuri Memorie RAM 8 GB DDR3 – 176 GB/s 8 GB DDR3 – 68 GB/s Stocare HDD 500 GB Unitate optica Blu Ray Conectivitate Gigabit LAN, Wireless 802.11n, Bluetooth 2.1 Gigabit LAN, Wireless 802.11n Dimensiuni 275 x 305 x 53mm 343 x 263 x 80mm Sursa de alimentare interna externa Cumpara de la: eMAG, evoMAG, PC Garage eMAG, evoMAG, PC Garage

Ca putere de calcul, consola celor de la Sony are un mic avantaj, insa decizia ta de cumparare trebuie sa se faca pe baza titlurilor preferate de jocuri pe care doresti sa le joci. Seria Gran Turismo este o exclusivitate Sony, la polul opus fiind seria Forza Motorsport disponibila doar pentru Xbox, si exista multe alte titluri care sunt disponibile exclusiv doar pentru una din aceste platforme.

Desi ambele console next-gen vin cu iesire video 4K, suportul este limitat doar la playback video, nu si pentru jocuri, ale caror cerinte de putere de procesare sunt prea mari fata de ce poate hardware-ul celor doua console. Acest lucru se va schimba probabil cand vor fi anuntate PlayStation 5 si viitoarea generatie Xbox, probabil undeva in jurul anului 2020, timp suficient pentru a strange bani pentru un televizor 4K bun.

Acesta este si motivul pentru care alegerea iti apartine in totalitate, mai ales in conditiile in care preturile consolelor sunt foarte similare, balanta putand sa se incline intr-o directie sau alta in timpul perioadelor de reduceri si in functie de jocurile si accesoriile oferite la pachet (bundle).

Consolele si rezolutia 4K: PS4 Pro vs Xbox One S

In conditiile in care rezolutia 4K a inceput sa domine ofertele producatorilor de televizoare, este normal ca si gaming-ul sa se alinieze acestei tendinte. De patru ori mai multi pixeli insa inseamna si un necesar de putere de procesare de cateva ori mai ridicat pentru a reda fluent jocuri la rezolutie 4K. Daca in gazul gamingului pe un PC tot ce ai de facut este sa cumperi un monitor 4K si sa schimbi cateva componente, in cazul consolelor nu ai aceasta optiune, deci va trebui sa achizitionezi o noua consola.

In clipa de fata optiunile sunt PS4 Pro (Sony) si Xbox One S (Microsoft). Trebuie sa stii insa care sunt capabilitatile reale ale acestor doua modele de consola, pentru ca nu putem vorbim de 4K in toata regula, din pacate. De ce spun asta? Pentru ca in cazul Playstation-ului puterea dubla de procesare (4.2 vs 1.84 TFLOPS) adusa de modelul Pro nu este suficienta pentru a rula toate jocurile curente la rezolutie 4K, iar in cazul Xbox One S vorbim doar de upscaling la rezolutie 4K, deci nu gaming la acesta rezolutie nativa.

PlayStation 4 Pro Xbox One S CPU (procesor) 2.1GHz 8-Core AMD Jaguar 1.75 GHz 8-nuclee AMD GPU (placa video) 4.2 TFLOP AMD Radeon Integrated AMD Graphics clocked at 914MHz Memorie 8GB GDDR5 + 1GB 8GB DDR3 HDR Da Da 4K Da Doar streaming video, jocuri afisate 4K prin upscaling Stocare 1TB Hard Drive 500GB / 1TB / 2TB USB 3 x USB 3.1 3 x USB 3.0 Wi-FI WiFi 802.11AC (2.4GHz si 5.0GHz) Gigabit Ethernet, Wi-Fi 802.11AC (2.4GHz si 5GHz) Bluetooth 4.0 4.0 Cumpara de la: eMAG, evoMAG, PC Garage evoMAG, eMAG, PC Garage

Ambele console insa adauga suport pentru HDR (High Dynamic Range), deci daca esti posesorul unui televizor 4K compatibil cu aceasta tehnologie te vei putea bucura de culori mai vii si contrast mai bun, lucruri care in multe cazuri vor imbunatati semnificativ calitatea imaginii, fara a adauga insa mai multe detalii vizuale. Jocurile actualizate pentru PS4 Pro vor putea fi rulate la rezolutie 1080p la 60 de cadre pe secunda sau 4K la 30 de cadre, in functie de optiunea utilizatorului. Modelul celor de la Sony este compatibil si cu ochelarii de realitate virtuala Playstation VR (pregateste-te insa sa dublezi pretul consolei) pentru care insa nu ai la dispozitie pentru moment prea multe titluri de jocuri VR.

Singurul avantaj tehnologic in cazul Xbox One S este capacitatea de a reda discuri cu filme Blu Ray 4K, lucru ce nu este posibil, in mod inexplicabil, pe Sony PS4 Pro. Cum insa viitorul apartine streamingului este demn de retinut ca ambele modele de consola pot reda continul 4K in regim de streaming din aplicatii precum Netflix.

Xbox One X: cea mai puternica consola a momentului

Se pare ca si in cazul consolelor incepem sa vedem cicluri de dezvoltare din ce in ce mai rapide. Cred ca este o consecinta a faptului ca puterea de calcula a PC-urilor creste din ce in ce mai repede, deci si consolele au nevoie de upgrade-uri hardware mai dese pentru a putea face fata „PC Gaming Master Race”.

Astfel cea mai noua consola a momentului, Xbox One X este si cea mai puternica, promitand o capacitate reala de a rula jocuri la rezolutie nativa 4K si 60 de cadre pe secunda. Acest lucru este posibil datoria noului procesor AMD la 2.3 GHz cu 8 nuclee, ajutat de 12 GB de memorie rapida GDDR5 (latime de banda de 326 GB/s) pentru un total de 6 Teraflops de putere pura de procesare.

Stocarea datelor se face in memorie interna (8 GB flash plus 1 TB HDD). Si este nevoie de multe date pentru a afisa texturi detaliate cu suport HDR 10. Dezavantaje? Inca nu poti cumpara un Xbox One X. Lansarea in magazine va avea loc in luna noiembrie. Pretul este si el o mica problema (pentru o consola), crescand cu 20% fata de Playstation 4 Pro, deci vorbim de aproximativ 2200 de lei, pret confirmat deja pentru ca Xbox One X – consola este deja disponibila.

Generatia veche: PlayStation 3 si Xbox 360

Tinand cont de faptul ca mai putem gasi inca in magazine generatia anterioara de console, adica PlayStation 3 si Xbox 360, iar piata titlurilor second hand este foarte bogata, daca ne uitam pe site-urile de anunturi online, cele doua console se pot dovedi o alternativa mai ieftina pentru cei care nu sunt interesati sa joace cele mai noi titluri la rezolutie Full HD 1080p si cu detalii high definition.

Mai jos gasesti un scurt tabel comparativ al celor doua ‘batrane’ console, anuntate pentru prima oara acum aproape 10 ani, in 2005-2006. Chiar daca pentru un gamer inrait ele nu mai reprezinta de mult o alegere serioasa, pentru un amator de jocuri clasice se pot dovedi in continuare un cadou inspirat.

Sony PlayStation 3 Microsoft Xbox 360 Specificatii tehnice Putere de procesare 230 Gigaflops 240 Gigaflops CPU (procesor) Cell 3.23 GHz, 8 nuclee PowerPC Xenon 3.2 GHz, 3 nuclee GPU (placa video) Nvidia RSX cu 256 MB XDR si 256 GDDR3 video RAM ATI Xenos cu 10 MB eDRAM si 512 MB DDR3 video RAM Iesire video pana la 1080p Stocare pana la 500 GB HDD Unitate optica Blu ray DVD Conectivitate Gigabit LAN, WiFi 801.11g Ethernet, WiFi 801.11n

Desi cele doua console sunt trecute de mult de ultima tinerete, oferta foarte bogata de titluri existente le face inca niste dispozitive utile, care te vor face sa petreci foarte multe ore in fata televizorului. Acesta este si motivul pentru care ar trebui sa le iei in considerare daca le gasesti la un pret bun.

Controlul jocurilor prin gesturi

Probabil te intrebi ce s-a intamplat cu jocurile controlate prin intermediul gesturilor, asta in conditiile in care toti marii producatori de console au avut la un moment dat un produs menit sa concureze cu Nintendo Wii, prima consola in care controller-ul clasic a fost inlocuit de o ‘bagheta magica’ ale carei miscari dirijau actiunea de pe ecran.

Microsoft a avut Kinect, un dispozitiv foarte capabil, ce a inlocuit bagheta celor de la Wii, jucatorul putand sa-si foloseasca mainile si nimic mai mult. Senzorul Kinect 2 este chiar capabil sa recunoasca miscarea buzelor, deci un imens potential de a folosit trupul pentru a comanda orice aspect al jocului.

Sony a avut Move, o abordare mai traditionala, cu bacheta pe varful careia era asezata o bila colorata ce era citita de un webcam special (cu optica diferita de unul normal). Sony a oferit chiar o serie de accesorii tip add-on precum pusti si sabii care foloseau aceeasi bagheta pentru interpretarea comenzilor.

Ce s-a intamplat insa cu aceasta modalitate de control? Continutul slab si lipsa varietatii titlurilor de jocuri capabile sa lucreze cu noua tehnologie i-au cam pus capac. Sau poate s-a supraestimat dorinta jucatorilor de a face miscare, preferand sa stea linistiti pe canapea. Microsoft Xbox One a fost anuntat initial cu Kinect inclus in pachetul de baza, insa s-a renuntat repede la aceasta idee. Pacat, insa mergem mai departe.

Console portabile

O alta gama de produse pentru gaming o reprezinta consolele portabile (vezi cateva modele aici). Acestea se bucura insa de succes limitat, in principal din lipsa jocurilor, studiourile preferand sa se concentreze pe titlurile pentru platformele Playstation, Xbox, PC si bineinteles iOS si Android.

Astfel, modele precum Nintendo Wii U, DS, 3DS, Sony PlayStation Vita si PSP nu au avut succes prea mare in randul consumatorilor, care au preferat fie o consola de jocuri de sufragerie, fie o tableta sau un smartphone performant, care poate fi folosit si la alte lucruri, nu doar la jocuri.

Demn de notat in aceasta categorie sunt cele doua modele Nvidia, Shield Tablet K1 si Shield Portable, care sunt de fapt doua tablete cu Android, dar cu specificatii tehnice care ofera o experienta superioara jucatului pe telefon sau tableta. Din pacate cele doua modele nu se comercializeaza in clipa de fata la noi in tara. Pentru a vedea cele mai bune modele de console portabile poti citi si acest top.

Jocurile pentru smartphone si tableta

Ai intuit cred al doilea motiv pentru care consolele portabile nu au avut succes, si anume ca lumea prefera sa se joace pe telefonul mobil sau pe tableta, dispozitive care permit si navigarea facila pe Internet, vin cu ecrane mai mari si uneori putere de procesare superioara unei console portabile de gaming.

Sistemul simplu si eficient de distributie al jocurilor, prin intermediul magazinelor de aplicatii Google Play si Apple Store au facut ca in ultimii ani majoritatea covarsitoare a jocurilor pentru dispozitive mobile sa fie lansate pe platformele iOS si Android.

Chiar daca puterea de procesare a acestor dispozitive este inferioara consolelor dedicate, exista o multime de jocuri cu grafica 3D si efecte speciale care rivalizeaza cu jocurile pentru generatia anterioara de console, adica PlayStation 3 si Xbox 360.

Consola de jocuri sau PC de gaming

Aceasta este o dezbatere veche de cand lumea, de fapt de cand au aparut consolele, presupun eu. Personal consider ca totul tine de preferintele fiecaruia, eu nefiind un fan al controller-ului de Xbox/Playstation. Prefer oricand tastatura si mouse-ul ca modalitate de control in jocuri si nu numai.

Apreciez in acelasi timp flexibilitatea oferita de sistemul de operare Windows si posibilitatile de upgrade teoretic nelimitate ale unui PC, practic singura limita fiind bugetul disponibil. Acesta este si motivul pentru care in articolul MAC vs PC am optat pentru cel din urma.

Pentru simplificare am introdus si tabelul de mai jos care incearca sa sumarizeze diferentele principale intre cele doua platforme: consola si PC.

Consola de jocuri PC de gaming Pret scazut de achizitie pentru hardware

Tipuri de jocuri care se joaca mai bine pe controller (simulatoare de curse)

Instalarea nu necesita cunostinte tehnice

Titluri de jocuri exclusive pentru o anumita consola Hardware capabil sa ruleze jocuri pana la rezolutie 4K, cu mai multe detalii vizuale (in functie de configuratie)

Hardware-ul poate fi upgradat in timp

Tipuri de jocuri care se joaca mai bine pe tastatura si mouse (strategie, FPS)

Jocuri mai ieftine si mai multe surse pentru achizitie

Poate fi folosit si pentru activitati comerciale

Mai multe tipuri de accesorii (inclusiv controller tip consola)

Daca te intereseaza si o comparatie vizuala intre platformele curente te invit sa urmaresti cateva din foarte numeroasele clipuri de pe Youtube care trateaza subiectul PC vs consola. Concluzia este simpla: un PC bine dotat intotdeauna va afisa o grafica mai detaliata decat o consola de jocuri.

Pregateste-te insa sa platesti o suma de bani care poate atinge repede mii de lei in cazul sistemelor cu mai multe plati video in SLI/Crossfire, procesoare cu 8 nuclee, cantitati impresionante de memorie RAM si unul sau mai multe monitoare 4K.

Laptop pentru gaming ca alternativa

O tendinta care s-a manifestat puternic in ultimii ani o reprezinta cea a laptopurilor de gaming, destinate celor care se plimba mult si prefera sa se poata juca in orice moment din zi. Daca PC-urile de gaming ti s-au parut scumpe, stai sa vezi cat costa laptopurile pentru jocuri, care pot trece usor de cifra ‘magica’ de 10.000 lei.

Modelele mai ieftine pornesc de la aproximativ 3000 de lei, insa pentru cele cu adevarat capabile va trebui sa scoti din buzunar sume si mai mari de bani. Laptop-urile ieftine, despre care am mai vorbit, nu sunt suficient de capabile pentru a juca titluri moderne, deci sunt adecvate doar celor care prefera sa joace titluri mai vechi.

Laptopuri de gaming – in imagine modelul ASUS ROG

Si un sfat legat de alegerea unui laptop bun de gaming: trebuie sa ai grija ca sistemul de racire sa fie suficient de bine dimensionat pentru a raci satisfacator componentele inghesuite in carcasa notebook-ului. Temperaturile ridicate atinse in timpul orelor prelungite de gaming pot cauza defectarea componentelor, daca modelul ales de tine nu a fost suficient de bine proiectat pentru a rezista stresului la care va fi supus de un jucator impatimit.

Raspunsul la intrebarea daca merita sau nu un laptop de gaming ramane la latitudinea ta, in functie de cat de stringenta este nevoia de mobilitate si cat de largi iti sunt buzunarele.

Diversitatea jocurilor: PC vs consola

Trebuie spus de la bun inceput ca exista titluri de jocuri disponibile doar pentru PC, doar pentru PlayStation sau doar pentru Xbox, deci daca tii neaparat sa joci un anumit titlu va trebui sa te indrepti spre acea platforma.

Personal nu sunt asa de inversunat, in plus joc de obicei titluri populare, pe care marile studiouri le scot pentru toate cele trei platforme, deci sunt multumit de alegerea mea, in special pentru ca jocurile de PC le pot cumpara in forma digital de pe platformele Steam, Origin (EA Games) si Uplay (Ubisoft).

Nu mai trebuie sa imi fac astfel griji ca pierd sau zgarii discul pe care se vinde jocul, in plus este foarte usor sa instalez acelasi joc pe laptop sau pe desktop.

Daca esti insa adeptul colectionarii de CD-uri, DVD-uri si discuri Blu ray atunci ai mai jos o lista cu cele mai mari magazine online locale care vand jocuri pentru calculator si consola de jocuri:

De unde cumperi jocuri pentru console si PC: eMAG – peste 5800 de titluri pentru toate consolele PS3, PS4, Xbox 360 si Xbox One;

PC Garage – peste 1500 de titluri.

Accesorii pentru console si calculatoarele de gaming

Nu in ultimul rand, ai optiunea de a cumpara accesorii pentru console si PC-urile de gaming. Vorbim aici de accesorii care au legatura directa cu jucatul pe calculator, adica controllere suplimentare pentru a te juca cu prietenii, joystick-uri, sisteme HOTAS (pentru simulatoare de zbor), volane pentru simulatoarele auto, casti audio de gaming. Tot aici ar mai intra si scaunele de gaming, insa acestea pot fi folosite bineinteles si in afara sferei de interes a jocurilor.

Exista optiuni atat pentru PC cat si pentru consola de jocuri, unele modele fiind compatibile cu mai multe platforme in acelasi timp, deci alege cu atentie ca sa nu fii nevoit sa arunci banii pentru a acoperi toate platformele pe care le detii.

In incheiere spune-ne tu ce preferi: consola de jocuri PlayStation, Xbox sau PC de gaming? Spune-ne si ce jocuri preferi si poate ne intalnim online sa ne masuram skill-urile intr-ale gamingului.

Share