Care sunt cele mai bune videoproiectoare în 2020?

În zilele noastre videoproiectoarele pot face mult mai mult decât să afișeze fotografiile din ultimele noastre vacanțe. Indiferent că proiectezi în timp ce joci jocuri, în timp ce prezinți un proiect sau doar te uiți la filme acasă, noi îți arătăm cum poți găsi modelul perfect de proiector, plus cele mai bune videoproiectoare alese de noi.

Care proiector este mai bun pentru tine?

Videoproiectoarele au evoluat foarte mult în ultimii ani. Modelele găsite astăzi la vânzare pot procesa o mare varietate de conținut media, cum ar fi fotografii, filme, jocuri iar multe dintre ele pot reda și fișiere muzicale. Deși predominant sunt încă modelele cu rezoluție de 720p sau mai puțin, cele cu rezoluție mai mare (de la WXGA la FHD) încep ușor să invadeze piața și chiar vedem câteva versiuni de proiectoare 4K cu rezoluții orizontale de aproape 4000 de pixeli. Majoritatea proiectoarelor vin cu o gamă largă de opțiuni de conectare.

La fel cum casa vecinului nu este identică cu casa ta, așa și proiectoarele video utilizate variază foarte mult în ceea ce privește prețul, caracteristicile, scopul și capacitățile. Acestea variază de la proiectoare minuscule sau modele palmtop, până la modelele home theatre care îți pot aduce cinematograful în confortul casei tale sau chiar acele videoproiectoare de divertisment care pot fi folosite în locuințe foarte luminoase, cu multe ferestre prin care intră multă lumină ambientală, proiectorul fiind special creat pentru astfel de condiții. Unele proiectoare sunt orientate către jocuri iar majoritatea redau fișiere video și foto extraordinar de bine.

Acestea fiind spuse, iată cum determinați ce tip de proiector video este potrivit pentru dumneavoastră.

Ce vrei să proiectezi?

Există patru tipuri de conținut pe care un proiector le poate reda: date, video, fotografii și jocuri. Majoritatea proiectoarelor video din ziua de astăzi pot reda toate patru tipuri de conținut, dar fiecare tip are punctele sale forte.

Proiectoarele de afaceri tind să fie cele mai bune când vine vorba de proiectarea fișierelor de genul PDF, Power Point sau Excel.

Modelele de consum cum ar fi cele pentru divertismentul de acasă, home theatre și proiectare video sunt bineînțeles orientate mai mult către vizionarea video. Proiectoarele care se descurcă pe partea video tind să meargă foarte bine și pe partea foto.

Proiectoarele pentru jocuri sunt la ora actuală o nișă destul de mică dar în continuă creștere.

Multe dintre modelele de consum (video-foto) sunt foarte versatile, sunt capabile să facă față la o gamă largă de conținut. Să zicem că spre exemplu aveți un birou acasă, unde trebuie să afișați prezentări de date angajaților dumneavoastră, dar totodată doriți să îl folosiți și pentru divertisment. Atunci ar trebui să căutați un model de consum (video-foto) dar care să poată afișa și fișiere gen PDF, Power Point, Excel etc.

Portabilitate și tehnică de proiecție

Un proiector video nu trebuie folosit doar acasă. Multe dintre ele sunt portabile, ușoare și pot fi mutate dintr-o cameră în alta sau de acasă la birou fără prea multe bătăi de cap. Excepție făcând un proiector home theatre care cel mai probabil doriți să îl instalați permanent. Micro proiectoarele sunt foarte portabile și le găsim atât ca modele de consum cât și cele de proiecție a datelor folosite în afaceri. Din zona micro proiectoarelor putem enumera acele proiectoare tip PICO (cele mai multe putând să încăpă chiar în buzunarul de la cămașă), modelele palmtop pe care le poți ține în palmă și mai sunt și alte modele puțin mai mari.

Majoritatea proiectoarelor sunt de tipul LCD sau folosesc un cip numit DLP (Digital Light Protection), LED sau LCOS (Liquid Crystal on Silicone).Proiectoarele DLP cu un singur chip sunt frecvent expuse la ceva ce este cunoscut sub numele de Rainbow Effect (efect de curcubeu). Licăriri de culoarea roșie, verde și albastră pot fi vizibile în special în scenele cu zone luminoase pe un fundal întunecat.

În majoritatea proiectoarelor DLP efectul este minim, dar în acele proiectoare unde fenomenul este mediu până la sever, aceste licăriri te pot distrage foarte mult și sunt chiar enervante, în special când se rulează conținut video. În schimb la proiectoarele LED nu veți întâmpina aceste probeleme, deci pot spune că un proiector LED este un pariu mai sigur pentru tine și familia ta, dacă sunteți sensibili la acel efect de curcubeu.Dar să nu ignorăm totuși faptul că pe piață sunt foarte multe proiectoare DLP cu o calitate excepțională a imaginii.

Este bine să înțelegem rezoluția și luminozitatea proiectorului

Ideal ar fi ca rezoluția (nr de pixeli afișați) proiectorului dumneavoastră să coincidă cu rezoluția fișierelor pe care le redați cel mai frecvent.Pentru redarea de videoclipuri și jocuri veți dori cu siguranță un raport de aspect nativ pe un ecran laț, cum ar fi 16:9 sau 16:10. Raporturi de aspect 16:9 găsim atât la 1080p (1920/1080 pixeli) cât și la 720p (1280/720 pixeli), în timp ce raportul de aspect 16:10 îl găsim la proiectoarele WXGA (1280/800 pixeli).

Noi recomandăm rezoluția de 1080p atât pentru proiectoarele home theatre cât și pentru cele de divertisment, deși mulți clienți sunt mulțumiți și cu rezoluția de 720p, un factor principal fiind costurile mult mai mici.Dacă sunteți un utilizator mai pretențios care folosește zilnic acest device ar trebui totuși să luați în considerare un proiector 4k cu o rezoluție de 3840/2160 pixeli, față de 1080p aveți de două ori mai mulți pixeli verticali și orizontali.În prezent există o cantitate limitată de conținut disponibil 4k dar ușor ușor toți vom trece la conținut 4k. A se vedea NETFLIX care au început să filmeze din ce în ce mai mult în format 4k.

Proiectoarele video variază de la o luminozitate mai mică de 100 lumeni, până la o luminozitate de câteva mii de lumeni pentru modelele video și pentru divertsiment.Cât de luminos ar trebui să fie proiectorul dumneavoastră?Ei bine depinde în mare măsură de două lucruri: Iluminarea și dimensiunea imaginii.Dacă proiectați în general imagini mai mici sau intenționați să proiectați în special într-o cameră mai întunecată, atunci puteți folosi un proiector cu mai puțini lumeni.Pentru un proiector de divertisment sau video, recomandarea noastră este să vă achiziționați un proiector cu peste 2000 de lumeni.

Trebuie să înțelegem că percepția luminozității este măsurată logaritmic, deci este nevoie de mult mai mult decât dublarea numărului de lumeni, pentru ca imaginea să apăra de două ori mai luminoasă. Astfel spus diferențele mici de luminozitate nominală, să zicem de la 2200 lumeni la 2500 lumeni, au deobicei un impact foarte redus în calitatea imaginii.

Proiectoare Home Theatre sau pentru divertisment?

Proiectoarele de tip home theatre sunt create în special pentru redarea de filme în spații întunecate, cum ar fi o sală de film dar poate fi și o cameră special amenajată pentru așa ceva. În mod normal la astfel de proiectoare, nu veți vedea difuzoare incorporate, deoarece pentru rularea unui film știm cu toții că avem nevoie de un sistem audio de înaltă calitate. La un Home Theatre calitatea imaginii, caracteristicile și rezoluția sunt foarte importante, din această cauză majoritatea sunt 1080p (mai nou și 4k) și multe sunt chiar 3D. Pentru că oricum vei vizualiza conținutul într-o cameră întunecată, fără lumină ambientală, un proiector de tipul home theatre nu va trebui să fie destul de luminos, nu vei avea nevoie de mai mult de 2000 lumeni.

Proiectoarele de divertisment în schimb, sunt mult mai versatile decât acele de tip home theatre și sunt folosite în general în locuri precum dormitoare, living-uri unde există o lumină ambientală mai mare. Aceste proiectoare au devenit se pare un înlocuitor viabil al televizorului și pot proiecta imagini destul de mari fără a distorsiona imaginea. De asemenea aceste proiectoare au sisteme audio incorporate.Întrucât proiectoarele de divertisment sunt orientate mai mult spre vizionarea casual, calitatea imaginii (deși în general bună) nu poate fi comparată cu a proiectoarelor Home Theatre.

Metode de conectare

Majoritatea videoproiectoarelor au mai multe metode de conectare. Aproape toate modelele noi oferă conectivitate HDMI, un lucru foarte bun deoarece acceptă rezoluții video de 1080p. Proiectoarele mari au porturi HDMI standard pe când proiectoarele palmtop, PICO sau alte proiectoare mici sunt prevăzute cu porturi mini sau micro HDMI, care necesită cabluri diferite dar din fericire în marea majoritate a cazurilor vin incluse cu proiectorul.

Unele modele de proiectoare se conectează prin Wi-Fi (încorporat sau cu adaptor).Multe proiectoare au și porturi VGA în stil vechi, dar de preferat este HDMI pentru afișarea videoclipurilor de pe un calculator.

Sunteți gata pentru recomandările noastre?

Mai jos am alcătuit un top cu cele mai bune videoproiectoare alese de noi. Ele variază foarte mult în funcție de mărime, luminozitate și caracteristici. Totuși toate aceste proiectoare au ceva în comun: Note mari în recenziile noastre.