Astăzi vreau să prezint experiența mea cu camera Canon Eos M50. Nu sunt un expert în foto sau video. Tocmai pentru că nu sunt un expert, asta mă face persoana potrivită să recomand această camera începătorilor. Adică celor care doresc să facă primii pași în lumea vlogging-ului.
Dacă ești un tânăr pasionat de conținut video și vrei să generezi chiar tu un astfel de conținut, Canon Eos M50 este camera potrivită pentru începători. Nu voi intra în specificații pentru că, atunci când ești la început, fie nu le înțelegi foarte bine, fie nu înclină balanța foarte tare. Pentru cei interesați, las link în descriere către pagina de produs, unde găsiți toate specificațiile.
Cei care ne urmăriți des, știți că majoritatea clipurilor le realizăm într-un mediu controlat, de studio. Atunci când avem cadre mai dinamice, alegem să folosim camera GoPro Hero7 Black sau Hero 8. Asta și pentru că, desi în mediu controlat camera Panasonic G80 se descurcă bine, este cam mare, dar nu cea mai mare, pentru a fi manevrată cu ușurință.
Canon Eos M50 este compactă și ușor de manevrat
Ceea ce ne aduce la primul avantaj al camerei Canon M50: dimensiunea și greutatea. Este o camera ușoară, foarte simplu de utilizat. Dacă folosești obiectivul 11-22 mm, pe care îl avem și noi, nu vei adauga o greutate care să te pună în dificultate atunci când faci trecerea de la cadru selfie la un cadru general sau cu un alt subiect pe care vrei să îl filmezi.
O altă funcționalitate care face din Canon Eos M50 o cameră bună pentru vlogging este ecranul tactil Vari-Angle. Ce face acest ecran? Permite poziționarea astfel încât vloggerul să poată controla și să realizeze o încadratură potrivită, indiferent de unghiul din care acesta filmează. Ecranul tactil este foarte util, iar toate setările de care ai avea nevoie sunt direct pe ecran. De aici poți modifica orice setare, rapid și fără să te încurci în meniuri complexe.
Canon Eos M50 filmează la rezoluție 4K
Camera poate filma la rezoluție 4K. Însă, dacă ești vlogger, recomand să filmezi fullHD, pentru a elimina acel crop inevitabil pe care îl avem pe orice aparat mirrorless la rezoluția 4K. Dar asta este deja un lucru de finețe. Dacă vreți să povestim mai multe despre asta, facem o postare în grupul de Facebook Oamenii Noobz și intrăm în detalii. Pentru moment, nu vă plictisesc cu informații prea grele – rămân la imagine! Lucrul care mi-a plăcut foarte mult la Canon este că încă de la prima utilizare a oricărei camere, oferă o schemă de culori vii și vibrantă.
Este un lucru foarte bun pentru începători. Eu știu ce înseamnă să fii la început, să nu ai habar cu ce se manâncă setările din cameră și să te frustrezi din cauza imaginilor tale care nu arată așa cum te așteptai sau cum vezi la alți creatori de conținut. Desigur, este bine să te documentezi. Însă, dacă ai o cameră care se comportă foarte bine pe setările automate, este un punct în plus.
Poți seta pe Canon Eos M50 un profil „flat”
Totuși, poate ești începător și ți-ai cumpărat camera Canon Eos M50, iar acum ai avansat un pic mai mult. Poate vrei să deții controlul colorizării. Ai intrat pe mai multe site-uri și ai început să descoperi noțiuni precum C-Log sau profil „flat”, care oferă un interval dinamic mare, cu care te poți juca în post-producție. Dar asta numai atunci când ești un pic mai avansat.
Revenind la acest profil „flat”, acesta poate fi instalat și pe Canon M50. Întreg procesul presupune câțiva pași simpli, pe care trebuie să îi urmezi. Primul pas este să instalezi programul Eos Utility. Îl găsești pe pagina oficială Canon.
După ce ai instalat programul, va trebui să descarci profilul Technicolor Cinestyle de la acest link: îl las și în descriere. Pasul final este să conectezi aparatul foto la calculator, să lansezi programul Eos Utility, iar de la Camera Settings trebuie să alegi „Register Picture Style File”.
Aici ai trei profiluri de utilizator pe care poți să le alegi. După ce ai ales numărul profilului, apeși butonul de încărcare, alegi fișierul din calculator și îl încarci. Data viitoare când pornești camera, vei vedea că imaginea nu va mai fi la fel de saturată. Însă, în editorul tău, vei avea posibilitatea să te joci mai mult la capitolul colorizare a imaginilor.
Am făcut această paranteză tocmai pentru că astfel de informații nu sunt tocmai la îndemână. Și eu a trebuit să caut foarte mult înainte să descopăr acest profil de filmare. Dacă alegeți și voi un Canon Eos M50, să vă fie de folos experiența mea.
Obiectivul Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM este perfect pentru vlogging
Trebuie să spun câteva cuvinte și despre obiectivul pe care l-am folosit. Este un Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM cu zoom superangular care oferă un unghi de cuprindere foarte generos. Obiectivul încorporează sistemul de stabilizare a imaginii IS, iar motorul de focus STM asigură o focalizare extrem de rapidă, precisă și silențioasă.
Am fost plăcut impresionat de focalizare. Focalizarea automată e destul de bună, chiar dacă, atunci când filmezi de aproape. Se întâmplă să ai mici pierderi de focalizare, în schimb, nu sunt evidente sau deranjante. Una peste alta, Canon Eos M50 chiar se descurcă de minune pentru cei care vor să facă vlogging.
Obiectivul oferă acel effect bokeh, chiar și pentru imaginile de produs. Effectul de blurr, de profunzime, oferă o perspectivă și un dinamist clipurilor tale.
Nu totul este lapte și miere
Lucrurile care pe mine m-au ”supărat”, dacă pot să spun așa, la această camera nu au de-a face cu performanțele sau cu specificațiile sale, ci mai degrabă cu construcția. Dar, la naiba, și mica, compactă, ușoară versatilă, ce mai vrei, Cristi? Să îți facă și masaj?
Singurul lucru care m-a deranjat este ceva ce ține mai mult de workflow-ul meu și nu este neapărat ceva ce poate fi prezent și la alți utilizatori. Spuneam că majoritatea materialelor le filmăm în cadru controlat. Atunci când facem teste, nu avem un monitor de control, care să ne redea imaginea pe un ecran mai mare. Ecranul de 3 inch nu este suficient pentru a verifica dacă subiectul este focalizat corect, iar calitatea sunetului este bună.
La aparatul Panasoic G80, cardul poate fi extras simplu, deoarece este amplasat separat, în lateral, nu în același loc cu bateria. Canon Eos M50 nu are aceeași construcție. Pentru a verifica imaginile direct de pe card, trebuie să accesezi spațiul unde este și bateria. Nu ar fi o problemă foarte mare dacă toate plăcuțele quick-release de pe orice trepied nu ar bloca accesul la baterie și card.
Bine, asta în cazul meu, deoarece subiectul este într-un plan destul de larg. Cei care se filmează stil vlog, pot vedea foarte ușor dacă subiectul este focalizat sau nu. Dar dacă tot am observat asta, am zis să vă spun.
Cum a fost experiența mea cu Canon Eos M50?
A fost bună! Însă acum ne aflăm la un alt nivel când vine vorba de imagine, motiv pentru care un M50 ar fi fost ideal când ne-am apucat de video. În această perioadă, vrem deja să experimentăm camere full-frame. Asta nu înseamnă că nu vom mai testa și alte camere mai accesibile. Nu vă faceți griji, nu uităm de unde am plecat.
Nu în ultimul rând, vreau să vorbesc și de cât costă un M50 și dacă e mult sau puțin. La un preț între 2800 – 3100 lei, în funcție de obiectivul cu care vine kit-ul, Canon Eos M50 este o opțiune excelentă raportat calitate-preț. Este o alegere potrivită pentru cei care se află la început de drum.
Găsiți camere Canon, în funcție de modelul dorit pe și la ceilalți parteneri Canon România.