9 Puncte De Verificat Când Îți Iei O Cameră Foto Video Digitală

Dacă ești la început și vrei să-ți iei o cameră foto nouă îți recomand să-ți planifici un pic achiziția pentru a nu o regreta pe viitor. De aceea, dacă vrei să-ți iei o cameră foto, citește acest articol înainte să ceri recomandări!

Iată mai jos câteva întrebări și puncte de care să ți cont înainte să achiziționezi o cameră foto și recomandările mele subiective.

1. Fac doar fotografie sau și videografie?

Dacă ești la început și microbul fotografiei îți dă târcoale există șansă să nu te gândești deloc la partea video. Sfatul meu este să iei în considerare serios partea video! Deoarece diferența dintre o cameră care poate face video și foto bine și una care face doar foto este foarte mică.

De aceea sfatul meu este să cauți ca acea cameră foto pe care o iei să aibă abilități video bune – aceasta înseamnă și stabilizare pe senzor sau lentilă în cel mai rău caz!

STOP pozelor urate! OPRESTE-TE sa faci fotografii NASPA!

Ia gratuit acest ghid, ca si tu sa-ti bucuri ochii! Imi Descarc Ghidul Aici asigura-te ca-ti verifici emailul Completeaza-ti Datele Sa-Ti Trimit Imediat Ghidul! Completeaza-ti datele mai jos pentru a primi ghidul pe email. Descarca

2. Ce tip de fotografie fac?

Aici problemele sunt simple pentru un începător.

Fotografiezi doar în aer liber și natură? Atunci cam orice cameră foto este bună!

Fotografiezi în lumină slabă și în casă, eventual nu vrei să utilizezi blitz? Atunci îți trebuie o cameră foto ce să-ți ofere rezultate bune (fără zgomot de imagine) de la ISO 3200 cel puțin. Pentru interior vrei ISO 6400 -12800!

Verifică zgomotul pe valori înalte ISO folosint unealta de la DPREVIEW: clic aici și alege-ti camera preferata.

Pentru fotografie de interior recomand o cameră foto cu senzor APSC sau FULL FRAME.

3. Vreau doar o cameră foto sau un sistem foto cu lentile interschimbabile? 3. Vreau doar o cameră foto sau un sistem foto cu lentile interschimbabile?

Există două tipuri mari de camere foto video în funcție de lentile:

camere foto video cu obiective interschimbabile: DSLR, mirrroless

camere foto video cu obiective FIXE – nu se poate schimba obiectivul camerei (se pot pune eventual adaptoare): camere compacte, camera hibrid.

4. Ce volum sunt dispus să port cu mine?

Nu greutatea este prima problemă la o cameră foto, ci volumul. Volumul camerei determină cât de ușor o vei putea lua cu tine.

4 Tipuri De Camere FOTO VIDEO

De aceea trebuie să ai în vedere că există patru mari sisteme în funcție de volum și urmate de greutate în general:

camere compacte – aceste camere intră în buzunar sau în geantă și nu ar trebui să ridice probleme de portabiltiate prin volumul și greutatea pe care o ocupă. Câteva exemple: seria SONY RX I-VI; Fujifilm X100 – X100V, Fujifilm X70, Ricoh GR III etc.

– aceste camere intră în sau în geantă și nu ar trebui să ridice probleme de portabiltiate prin volumul și greutatea pe care o ocupă. camera dimensiuni mici – aceste camere nu intră chiar în buzunar – maxim într-un buzunar de geacă de iarnă . sunt relative portabile dar necesită să iei cu tine o geantă, borsetă, curea Câteva exemple: SONY A6300, A6400, A6500, A6600; Fujifilm X-T20, X-T30 X-E3, X-PRO2 etc; Lumix GX9, Olympus OMD-EM10, EM5, Olympus Pen etc.

– aceste camere nu intră chiar în buzunar – într-un . sunt dar necesită să iei cu tine o geantă, borsetă, curea camere dimensiuni medii și medii spre mari – aici intră cam toate camerele DSLR și mirroless cu ergonomie îmbunătățită – spațiu mai mare permite mai multă ergonomie. Câteva exemple: Nikon D3000, Canon 200D, Canon 80D, Sony A7III, Sony A9, Lumix G9, Lumix GH5, FUJI X-T3, Fuji X-H1, Olympus OM-D E-M1MKII etc.

– aici intră cam toate camerele DSLR și mirroless cu ergonomie îmbunătățită – spațiu mai mare permite mai multă ergonomie. camere dimensiuni mari – Canon 1DX, Lumix S1, Olympus OM-D E-M1X, Nikon D850, etc.

În teorie senzorul ar trebui să influenteze dimensiunea camere și obiectivelor foto – așa-ți va spune orice împătimit – că este doar fizică și optică!

Doar că practica tehnică a demonstrat că se pot crea camere foto mici și compacte cu senzor full frame precum: Sony RX1 (cameră compactă!), Sigma FP.

Practica a mai “demonstrat”, că deși senzori mici trebuiau să intre în corpuri de cameră mică și să aibă obiective cu dimensiuni reduse avem corpuri de cameră mari cu senzori MICRO Four Thrids (Olympus OM-D E-M1X). Astfel ajungem la alt punct foarte important!

Nu senzorul dă mărimea camerei foto ci filosofia producătorului!

Astfel, practica a demonstrat că singurii care au consistență în design pentru camere foto cu dimensiuni reduse sunt cei de la SONY (APSC și FullFrame) urmați de Lumix pe micro four thirds și Fujifilm pe APSC!

Nu o să intru în detalii, ci doar te invit să studiezi oferta lor și să descoperi că linia cea mai consitentă, compactă și cu performanțe excelente o vei găsi la acești producătorii.

Pentru că atunci când intri într-un sistem vrei și consistență!

Ce cameră foto să aleg ca și începtor ținând cont de volum?

Dacă nu vrei o cameră foto compactă ci o cameră foto cu lentile interschimbabile, atunci recomandarea mea este să alegi sistemle în ordinea de mai jos (am în vedere camera foto plus obiective cu focale de 24-90 mm echivalent full frame):

Sony E APSC precum Sony A6600 – această cameră aș zice că este camera perfectă conform specificațiilor (ergonomie, baterie mare, stabilizare pentru video și fotografie, ecran rabatabil în sus – mult superior celor rabatabile în lateral)

precum Fujifilm dacă vrei fotografie, culori, calitate cu precizarea că nu ai stabilizare pe senzor pentru video decât în X-H1 care este cam eșec pe partea video!!!

dacă vrei fotografie, culori, calitate cu precizarea că Lumix seria GX9, G90 (medie – vezi video despre lumix g80), Gh5 (nu alege camere cu senzor mai vechi de atâta) – eu folosesc Lumix GX9

Majoritatea începătorilor și amatorilor își cumpără camere foto din categoria trei – camere medii și medii spre mari. Eu îți recomand să-ți iei o cameră compactă sau cu dimeniuni mici – pentru că entuziasmul pentru fotografie poate dispărea – și de aceea este important să poți lua camera cu tine oricând și oriunde!!!

5. Ce să aleg pentru calitate maximă a fotografiei ?

Calitatea maximă este ceva relativ și depinde de editarea foto în cele din urmă și de filosofia estetic vizuală pe care o ai și care ți se va modifica cu timpul !

Calitatea fotografiei mai depinde de:

fotograf !!!

de obiectivele folosite

de luminozitatea scenei și valoarea ISO

etc.

Totuși iată mai jos opinia mea referitor la calitatea imaginii pentru diversele sisteme foto, gândid prin ochii unui începător:

Fujifilm – sunt știuți ca cei mai buni în materie de jpeg-uri, culori și micro contrast – developarea fișierelor RAW Fuji ridică probleme – este recomandat Irident Developer și/sau Capture One – deși pe termen lung vei dori să stăpânești la perfecție Adobe Lightroom CC

– sunt știuți ca cei mai buni în materie de jpeg-uri, culori și micro contrast – developarea fișierelor RAW Fuji ridică probleme – este recomandat Irident Developer și/sau Capture One – deși pe termen lung vei dori să stăpânești la perfecție Adobe Lightroom CC Canon – sunt considerați că oferă cele mai plăcute culori pentru tonurile pielii atât în video cât și în fotografie

– sunt considerați că oferă cele mai plăcute culori pentru tonurile pielii Nikon – aș zice că-i caracterizează claritatea fotografiei și micro contrastul

– aș zice că-i caracterizează claritatea fotografiei și micro contrastul Olympus – culori foarte plăcute, aparte de fiecare dată sunt uimit ce culori obțin când folosesc Olympus

– culori foarte plăcute, aparte de fiecare dată sunt uimit ce culori obțin când folosesc Olympus Lumix – mi se par culorile ca în realitate – dorite de mulți

Dintre toate aceste sisteme, eu înclin spre Fujifilm – cred că cei de la Fuji îți oferă cea mai bună calitate când vine vorba de sistemele crop (APSC și MICRO FOUR THIRDS).

Pe full frame doar în privința calității imaginii aș alege: Canon EOS R, Sony A73, Nikon Z.

6. Ergonomia Camerei Foto

Aici lucrurile sunt de asemenea relative și depind de utilizator.

Ergonomia depinde de tipul camerei foto: compactă, mică, medie, mare.

În materie de ergonomie uită-te la următoarele:

ecran rabatabil spre tine, sau deasupra (doar Sony oferă această opțiuni) – e clar cel mai faci tip de ecran

rabatabil spre tine, sau deasupra (doar Sony oferă această opțiuni) – e clar cel mai faci tip de ecran grip – are camera un grip astfel încât să o poți ține bine în mână

– are camera un grip astfel încât să o poți ține bine în mână thumb rest – unde se odihnește degetul mare

– unde se odihnește degetul mare vizor – este un vizor bun, prin care poți vedea ușor și clar (nu ignora vizorul – de exemplu Lumix GX9 are un vizor slab!)

Dar în ordinea ergonomiei aș recomanda:

Lumix – cred că sunt cei mai buni pe ergonomie – atât camerele mici au o ergonomie bună cât și cele medii și mari! Din păcate pe GX9 au paradit vizorul!

Fujifilm – cot la cot cu Lumix – vizor OK și foarte bune pe X-T2 și X-T3

Sony – deși criticați, nu este așa. Mai ales ultimele camere foto de la ei au multe îmbunătățiri – iar în privința meniului nu consider ca fiind grave lucrurile – toate camerele moderne au meniuri complexe și stufoase! Vizor bun!!!

Canon și Nikon depinde de la model la model!

Dar personal când mă gândesc la ergonomie, două nume îmi vin în cap: Lumix și Fujifilm, cu toate acestea aș alege Sony acum dacă le ignor meniul mai complicat.

8. Ce Senzor Să Aleg?

Există trei mai senzori care te interesează:

micro four thrids

APSC

Full Frame

Recomandarea mea este să mergi pe APSC sau Full Frame – care ca dimensiuni în funcție de obiective poate fi ca un APSC!

8. Ce Fac Cu Bugetul?

În teorie Micro Four Thirds oferă cele mai „ieftine” camere foto video – dar în practică poți ajunge la aceleași costuri și cu un APSC !!! Iar dacă vei cumpăra second hand chiar și cu full frame!

9. În Final Totul Se Rezumă La Priorități Și Sacrificii

Nu există camera perfectă. Dar sigur facem pași spre ea. Cei care plusează cel mai mult sunt cei de la Sony. Scot camere peste camere și fiecare camera vine cu îmbunătățiri. Este singurul sistem care îndeplinește cât mai mult din nevoile enumerate mai sus!

Cred că cea mai bună cameră foto video pe senzor APSC la ora actuală, este Sony A6600. Și iată de ce:

senzor APSC – calitate mai bună la zgomot de imagine față de MicroFour Thrids

– calitate mai bună la zgomot de imagine față de MicroFour Thrids stabilizare – și dacă nu este la fel de bună ca pe MicroFour Thrids tot ajută în majoritatea cazurilor

– și dacă nu este la fel de bună ca pe MicroFour Thrids tot ajută în majoritatea cazurilor grip – grip excelent deci ergonomie foarte bună (la alte camere foto trebuie să cumperi separat grip!)

baterie excelentă

ecran rabatabil spre tine și deasupra (nu lateral)

obiective de calitate, mici, compacte

compatibil și cu obiective full frame

De asemenea sistemul cel mai verstabil pe full frame îl vei găsi tot la Sony!

Concluzii Și Recomandări

Dacă ar fi să-mi reconstruiesc acum sistemul interschimbabil pe APSC clar aș investi în Sony!

Pe full frame aș merge tot pe Sony!

Aș dori ca Sony să facă update-uri de firmware ca Fujifilm.

Și cel mai mult aș dori ca cei de la Fujifilm să scoată camere cu design range finder, cu ecran rabatabil și stabilizare pe senzor. Dar pentru că nu au făcut-o și deja sunt foarte în urmă pe video, iar mă întorc la Sony!

Iar la micro four thrids poate aș renuța! Merită să intri în acest sistem doar dacă ai nevoi speciale și ai idee despre ce faci. Este recomandat pentru fotografie de peisaj și videografie. Sistemul este bun, dar nu este atractiv pentru mine datorită costurilor și dimensiunilor – de multe ori este mai mare și mai scump decât ce obții pe APSC. Ba mai pierzi și la zgomotul de imagine, valori ISO și așa mai departe.

Acest articol nu este o reclamă la Sony ci sunt impresiile mele personale, după utilizarea de ani de zile a următoarelor sisteme: micro four thrids (Lumix și Olympus), Sony full frame Sony A7s, Fujifilm X100, Nikon APSC cât și din studiul ultimelor noutăți în materie de tehnică foto!

În concluzie lista la care trebuie să te uiți înainte de a-ți alege o cameră foto este:

vreau video → atunci îmi trebuie codec bun și stabilizare pe senzor și/sau pe obiective ultrawide

→ atunci îmi trebuie codec bun și stabilizare pe senzor și/sau pe obiective ultrawide vreau zgomot de imagine redus – APSC/Full Frame – verifică senzorii cu unealta de la DPREVIEW

– APSC/Full Frame – verifică senzorii cu unealta de la DPREVIEW ergonomie → are camera grip, cum se rabatează ecranul?

→ are camera grip, cum se rabatează ecranul? portabilitate → are camera un volum mic, este ușoară? are obiective în zona 24-90 mm portabile? verifică în realitate aceste sisteme dar și cu unealta de la camerasize

→ are camera un volum mic, este ușoară? are obiective în zona 24-90 mm portabile? verifică în realitate aceste sisteme dar și cu unealta de la camerasize ce senzor aleg → Micro Four Thirds, APSC, Full Frame – cu senzorul APSC nu dai greș în 90% din situații – pentru restul de senzori îți recomand să știi ce faci!!!

→ Micro Four Thirds, APSC, Full Frame – cu senzorul APSC nu dai greș în 90% din situații – pentru restul de senzori îți recomand să știi ce faci!!! bugetul → studiază prețurile când sunt oferte și prețurile second hand – fă print screenuri cu prețurile de Black Friday

→ studiază prețurile când sunt oferte și prețurile second hand – fă print screenuri cu prețurile de Black Friday ce sacrificii ești dispus să faci – ce beneficiu e mai important ca alt beneficiu pentru tine? sacrifici calitatea imaginii pentru stabilizare bună? sacrifici stabilizarea pentru performanțe ISO? renunți la unele funcții de pe un sistem pentru culori, sau pentru ergonomie? sacrifici din ergonomie pentru portabilitate?

Mai subliniez un aspect important: nu există o cameră foto bună la toate – pe măsură ce te vei dezvolta, vei descoperi că un anumit tip de fotografie cere o unealtă specializată.

O cameră bună la toate, este bună la toate, dar nu la ceva anume. Dacă descoperi că ai un stil aparte, sau faci o fotografie specializată atunci trebuie sa te orientezi către acea ramură a fotografiei!

Indiferent de ce alegi important este să știi că vei obține imagini de calitate cam cu orice sistem. Calitatea fotografiei va depinde de cum te dezvolți tu ca fotograf și de stilul de editare! Personal pot obține aceleași fotografii cu orice sistem folosesc, dar dacă este să disec fotografia la nivel de pixel, da, probabil voi prefera o fotografie făcută cu full frame vs una pe APSC sau Micro Four Thirds. Dar mai mult, prefer o fotografie pe care am putut s-o fac pentru că am avut camera foto cu mine.