Ghid pentru alegerea unui videoproiector

Cum aleg un videoproiector?

Mai jos gasiti un mic tutorial despe cum sa alegeti un videoproiector, in functie de destinatia acestuia: filme acasa, jocuri de pe console sau PC, meciuri de fotbal, proiectii pe terasa, proiectii comerciale, 3D etc

Ca la orice echipament electronic trebuie sa luati in calcul anumiti parametri tehnici cum ar fi rezolutia nativa (care atentie, nu da doar ea calitatea unei proiectii), luminozitate, contrast, input (intrari) de semnal video, analogice si digitale, modul de proiectie (short/medium/long throw) etc

Explicarea termenilor de specialitate utilizati, ca si unele decizii la care ar trebui sa va ganditi, le gasiti in josul paginii.

Deci, ce proiector sa aleg, si cum il aleg?

In primul rand, in functie de destinatia acestuia:

*** Pentru proiectii de filme, acasa

Este recomandat un proiector "home-cinema". Asta inseamna o rezolutie nativa mai ridicata (minim 1024x768, preferabil 1280x720 sau 1920x1080). Luminozitatea nu este foarte importanta, intrucat pentru un film, intr-o camera intunecata, sunt recomandati 900 de lumeni. Ce este mult peste va duce la obosirea ochilor si la scaderea confortului vizualizarii. Bineinteles, luminozitatea minima necesara creste cu cantitatea de lumina din incapere. FullHD sau HD pentru filme? Gasiti detalii la "Decizii, decizii"

*** Pentru jocuri de pe PC si console

Este recomandat un videoproiector de inalta calitate, atat ca rezolutie nativa cat si ca fiabilitate. De obicei va fi nevoie de mai multe ore de utilizare continua, ceea ce presupune un stres mai mare asupra componentelor. Rezolutia minima recomandata este 720p

*** Pentru meciuri de fotbal

Se recomanda un videoproiector cu o rezolutie nativa minima de 1024x768, o luminozitate si un contrast real mai ridicat (minim 1500 lumeni si 3000:1)

Atentie: un videoproiector 1024x768 bun si cu setarile de rigoare poate oferi o imagine de calitate superioara unui 720p mai slab calitativ. Spre exemplu, proiectoarele Benq de generatie mai veche ofera imagini incredibil de clare pentru meciuri, la o rezolutie nativa 1024x768 la imagini, cu o diagonala de pana la 3 metri.

*** Pentru prezentari in interior

Este recomantat un videoproiector cu rezolutie nativa minima 800x600 (mai ridicata in cazul in care prezentarea este axata pe imagini de calitate foarte ridicata) si o luminozitate mai mare (peste 2.200 lumeni). Daca sunt prezentari text sau Power Point, contrastul nu este foarte important. Exceptie ar face doar situatia in care aveti multe grafice si "torturi" cu nuante foarte asemanatoare.

*** Pentru prezentari in aer liber

Aici cheia principala este luminozitatea. Un minim ar fi de 4.000 lumeni pentru o terasa umbrita si peste 5.000 - 6.000 lumeni in zone insorite dar cu soarele in spatele ecranului.

Atentie! niciun videoproiector de 10.000 lumeni, care costa pete 3.000 - 4.000 euro, nu va face fata ziua (inclusiv iarna), pe soare puternic, cand soarele bate direct in ecranul de proiectie.

*** Distanta de proiectie

Este valabila in toate cazurile

Aici sunt videoproiectoare

ultra-short-throw (pot fi plasate la mai putin de 30 cm de ecran; majoritatea nu au posibilitate de zoom)

short throw (se plaseaza la 1,5 - 2 metri de ecran, pentru o imagine de 2,5-3 metri diagonala; similar ca zoom cu UST)

medium throw (la 3-4 metri fac o diagonala de 2,5-3 metri)

medium-long throw (la 4 metri fac o diagonala de 3 metri)

long throw (cu lentile dedicate, pot proiecta la peste 10-15 metri, uneor chiar si la 50 metri)

Atentie, valorile sunt aproximative si variaza in functie de model. Puteti calcula diagonala imaginii, in functie de model pe site-ul Puteti calcula diagonala imaginii, in functie de model pe site-ul

Buget?

Un videopoiector de calitate, nou, va costa in jur de 1.500 lei la rezolutie nativa 1024x768, 1.700 - 2.000 lei pentru 720p si peste 2.600 - 3.000 lei pentru fullHD

Aceleasi rezolutii native le gasiti SH cu preturi intre 400 si 1.100 lei la 1024x768, 800-1.600 lei pentru 720p si 1.500 - 2.500 lei pentru fullHD

VideoproiectoareHD si MOptics va garanteaza cel mai bun pret la modelele SH, luind in calcul lampile noi originale utilizate, mentenanta echipamentelor si garantia oferita de pana la 1 an, in functie de model.

Mai multe argumente in favoarea unui videoproiector achizitionat de la PROIECTOAREHD gasiti pe pagina dedicata.

Decizii, decizii:

- HD (720p), fullHD sau 4K pentru cinema?

Desi videoproeictoarele fullHD au devenit mai accesibile, cele 4K se adreseaza impatimitilor de tehnologie. Formatul 4K nu este inca suficient de comun pentru a se justifica o investitie pentru uz personal.

Puteti opta pentru un fullHD daca utilizati ca mediu de redare blu-ray. In schimb daca utilizati preponderent filme de pe alte medii (DVD sau online internet, un 720p ar fi suficient). Pentru a se vedea o diferenta reala intre un videoproiector HD si unul fullHD este necesar un pachet de date de minim 8GB la 2 ore de continut.

- tehnogie DLP sau LCD?

Aici sunt discutii interminabile, fiecare parte cu sustinatorii ei, ca si la "benzina sau motorina".

DLP (digital light processing) este tehnologia cea mai intalnita si este utilizata in mare parte si in salile de cinema. Utilizeaza chip-uri formate din micro-oglinzi.

In situatia in care foloseste un singur chip, videoproiectorul are o roata de culoare. Problemele ce pot apare sunt de "rainbow effect" insa acestea nu sunt prezente la videoproiectoarele de calitate, mai ales la varfurile de gama.

mai multe aici:

Cele LCD folosesc de obicei 3 panouri LCD. Desi considerat de unii ca ar avea culori mai putin vivide ca cele DLP de calitate, la LCD nu se pune problema de "rainbow effect"

- cu lampa, cu led sau cu laser?

O lampa cu incandescenta poate fi utilizata in medie 4.000 de ore (chiar si 9.000 la modelele mai noi). Asta inseamna 4 ani la 3 ore de utilizare (1-2 filme) pe zi, in fiecare zi.

Costul lampilor a scazut foarte mult in ultimii ani, asa ca acestea nu mai sunt o problema asa mare ca pana acum. Daca acum cativa ani, un videoproiector se putea arunca in momentul in care se uza lampa (care costa aproape cat unul nou), acum costul lampilor a ajuns, pentru unele modele, si la 30-40 euro, de obicei fiind de 60-80 euro.

Atentie! VideoproiectoareHD si MOptics utilizeaza numai lampi originale. Exista pe piata si lampi "replace", chiar si la 15 euro, insa sunt mai slabe calitativ

Proiectoarele cu LED de calitate ofera o luminozitate si contrast suficient pentru o proiectie buna in camera intunecata sau seara tarziu. Nu va asteptati insa sa il puteti folosi cu lumina aprinsa. Desi producatorii se lauda ca un led are 30.000 ore de functionare, acestea sunt teoretice, garantia oferita pentru led sau componente fiind de doar 1.000 ore.

Feriti-va de modelele cu LED cu probleme, la care se defecteaza chip-ul DMD dupa cateva sute de ore de fucntionare. Costul unui chip DMD original este de peste 150 euro, la care se adauga manopera de shimbare a acestuia, asa ca, de multe ori, un proiector portabil cu aceasta problema nu se mai merita reparat, putand fi folosit pe post de lanterna.

Atentie! Pe piata exista si videoproiectoare foarte ieftine, cu led si "fullHD". Acestea pot insa doar sa proceseze semnal fullHD, insa au o rezolutie nativa foarte mica, in jur de 640x480, unele chiar mai mica si imposibil de vizionat. Cat despre luminozitatea declaratata de 3.000 lumeni, real se situaza sub 500, sau chiar mai putin.

Exista si videopriectoare portabile cu led cu o imagine mai mult decat satisfacatoare, spre exemplu Asus P2B, insa costul lor este foarte ridicat (peste 600 euro, noi)

Pentru impatimitii de tehnologie, exista si varianta unui videoproiector laser-led. Imaginea afisata este incredibil de "sharp", avantajul fiind un zgomot extrem de redus in functionare.

- cu ecran de proiectie dedicat sau proiectie direct pe perete?

Si aici parerile sunt impartite.

Un ecran/panza de proiectie de calitate va face intotdeauna diferenta, asa ca este o investitie care se justifica pentru o imagine proiectata de exceptie.

Daca nu sunteti insa cinefil sau impatimit al detaliilor, puteti proiecta fara probleme pe un perete alb, mat. Avantajul ar fi ca nu mai sunteti limitat de dimensiunea ecranului. Dezavantajul este un gain mai mic (se pot folosi vopseluri speciale care duc imaginea aprope de cea a unui ecran, insa costurile, la suprate mici, sunt comparabiel cu a achizitiona un ecran)

Atentie! pentru o imersiune cat mai completa in filmul preferat, imaginea proiectata ar trebui sa aibe o margine neagra de delimitare. Aici au avantaj ecranele de proiectie ce au acea margine inclusa, insa puteti marca o margine neagra similara si pe peretele alb (bineinteles cu acordul "celorlalti membrii ai familiei").

- modare LED sau xenon

Au aparut in ultimul timp o multime de videoproiectoare la care, in locul lampii, este pusa o sursa de lumina alternativa, gen led sau xenon

Nu recomandam astfel de aparate daca sunt improvizate si nu realizate profesional pentru ca:

lumina nu va mai fi perfect distibuita pe imagine, avand unele zone mai luminoase si altele mai intunecate

pot apare zone in care imaginea nu este in focus

videoproiectoarele au fost proiectate pentru lungimea de unda a luminii emise de un bec incandescent, si nu pentru lumina mai rece a unui LED sau bec xenon. In conecinta, culorile pot diferi de real

nu in ultimul rand prezenta unor fire si improvizatii pe placa de baza poate duce la arderea unor componente sau chiar la accidente in cazul becurilor HID (high intensity discharge)

________________________________________________________________________________

Termeni de specialitate:

- rezolutie nativa: numarul efectivi de pixeli afisati pe ecran. Un pixel poate afisa o singura nuanta de culoare odata. Ganditi-va ca va cere cineva sa pictati o imagine pe un caiet de matematica, folosind o singura culoare pentru fiecare patratica. Se va intelege probabil ce imagine este dar nu va fi prea clara. Faceti acelasi lucru folosind o hartie milimetrica de dimensiuni identice. Rezultatul este cu totul altul.

spre exemplu, 1600 x 1200 va avea de patru ori mai multi pixeli decat 800 x 600

Diferenta este sesizabila mai ales la proiectii de dimensiuni mari

- luminozitate

Cantitatea de lumina emisa de un videoproiector. Se masoara in lumeni

Pentru o proiectie de cinema in camera intunecata sunt recomandati 1000 lumeni.

- contrast

Contrastul ofera o calitate suplimentara a imaginii, respectiv o paleta mai mare de nuante datorita unui negru cat mai aproape de negrul real (ganditi-va ca negrul ar fi lipsa completa a luminii, pe cand un videoproiector emite lumina). Daca contrastul real este prea mic, negrul reprodus va fi de fapt gri inchis, culorile inchise vor semana mult intre ele iar imaginea nu va fi foarte clara, indiferent de rezolutia nativa.

Daca pana acum contrastul insemna o mare parte din caracteristicile unui videoproiector, in ultimii ani clientii sunt "pacaliti" cu contraste artificiale de 15.000 - 20.000 : 1, mai ales la tehnologia LCD.

Citez: "Contrast ratios. Click Here! Until about a year or so ago, contrast was the “holy grail” of home theater projector specifications. The higher the contrast ratio, the “blacker the blacks”. If you had a low contrast ratio the projector would produce a dark gray where black was called for, so details that were near black (and dark colors) basically came out the same as the background – end result – details in dark areas are lost, and the whole dark area is flat with no detail. With a higher contrast ratio, the projector can produce much darker grays, and therefore,more detail is visible in near dark areas. Today, however many projectors (mostly LCD) use “AI” to enhance contrast ratios. But ulitmately they have little effect on black levels, unless the entire image is very dark with no bright areas at all. Thus, a projector with much higher contrast, no longer guarantees a better picture, with more detail. - See more at: - sursa