Consola vs PC: alegerea echipamentului de gaming

Oricât de banal ar suna pentru necunoscători, alegerea dispozitivului de gaming optim este o sarcină extrem de dificilă pentru pasionații de jocuri video. Fiecare personă în parte caută să își maximizeze experiențele pe care le trăiește, motiv pentru care asocieri de cuvinte precum consola vs PC sunt des întâlnite în rândul anumitor grupuri țintă. Desigur, nu reprezentăm o autoritate în domeniu pentru a alege un dispozitiv în detrimentul altuia. Ce putem face este să îți ilustrăm toate avantajele și dezavantajele pe care fiecare alternativă le impune.

Consolă vs PC

Vom vorbi astăzi despre PC-uri, Xbox și PlayStation . Trebuie să ai în vedere că dispozitivul este important, însă jocurile sunt acelea care vor face diferența. Chiar dacă ne referim la Bomberman sau la Assassin’s Creed, un lucru este cert: experiența este una ce diferă pentru fiecare dispozitiv în parte. De pildă, în cazul unei console PS jocul este optimizat pentru joystick, în vreme ce în cazul PC-ului, pentru mouse și tastatură.

Experiențele de gaming oferite de PC

Discuțiile în acest sens pot fi interminabile. Mulți utilizatori prezintă pornirea de a contrazice gamerii de console, anumite argumente fiind plauzibile chiar. Firește că un PC dispune de nenumărate opțiuni de configurare, însă oferă o experință superioară din punct de vedere vizual. În ultimii ani, jocurile pe console s-au îmbunătățit, iar tehnologiile vizuale și-au făcut apariția în acest sens. Desigur, acestea erau existente pe PC încă de la apariția noilor generații de console.

Astfel, notăm ca principal avantaj al PC-ului grafica superioară consolei, care se îmbunătățește totuși de la an la an. Totodată, aproape toate jocurile dezvoltate pentru console sunt realizate și în variantă PC, aspect ce oferă gamerilor o ,are versatilitate atunci când vine vorba de a alege jocurile preferate. Dețin resursele necesare pentru a solicita la maximum jocurile și sunt mai accesibile la preț în ceea ce privește tehnologiile 3D și VR.

În același timp, PC-ul implică și anumite dezavantaje, precum sacrificiile în materie de eforturi financiare și timp. Cel mai neplăcut scenariu este acela în care încerci să te bucuri de jocul preferat, care este întrerupt de aplicații ce rulează pe fundal sau drivere neupdatate. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulțu utilizatori preferă consola, fiind un punct de vedere justificat.

Experiențele de gaming oferite de consolă

Consolă vs PC este un subiect controversat, războiul dintre cele două tabere fiind discutat și răsdiscutat. Cei mai mulți utilizatori susțin că nu există un mod mai optim de a experimenta un joc decât consola, special proiectată pentru a oferi experiențe de gaming plăcute. Întrucâte game playe-ul este un aspect important, tindem să le dăm dreptate. Spre deosebire de varianta PC, consola nu impune investiții în partea de hardware, ci în jocuri. Utilizatorii plătesc sume de bani demne de luat în considerare pentru diverse add-ons.

Pentru a nu devia discuția de la subiect, haide să stabilim care sunt avantajele pe care o consolă le implică. Practic, aceasta va rula orice joc la fel de bine, indiferent de vechimea consolei propriu zise. Nu impune investiții financiare în componente. Totodată, oferă utilizatorilor o oarecare comoditate. Jocurile rulează optim, fără a fi necesare diverse nenumărate configurări, ce nu ne fac decât să pierdem vremea. Totodată, spre deosebire de un PC, implică costuri mult mai reduse. Cu toții știm că un PC de gaming necesită componente calitative, ce pot fi costisitoare.

Principalul dezavantaj al consolei este calitatea grafică mai slabă și definiția jocului depășită tehnologic. Desigur, dacă ești genul de gamer care pune accent pe joc în sine, aceste aspecte nu te vor deranja, ba chiar se poate să nu le sesizei, fiind vorba de o chestie de finețe. Nici incompatibilitatea jocurilor nu este un punct forte al acestor console. În zadar ți se va părea foarte atrăgător un anume joc, dacă acesta nu există în varianta de consolă.

Xbox One vs PlayStation 4

Iar dacă tot am decis să ilustrăm avantajele și dezavantajele consolelor și a PC-urilor, putem duce discuția la un următor nivel și să discutăm puțin despre două alternative de console extrem de promițătoare pentru gameri: Xbox One și PlayStation 4. Părerea noastră este că ele prezintă mai multe asemănări decât diferențe.

În ceea ce privește designul acestora, putem spune că PlayStation 4 este ușor mai compact și dispune de o greutate mai redusă, însă ambele au un aspect extrem de plăcut. Din punct de vedere a specificațiilor tehnice, PlayStation 4 pare a fi mai puternic. Cu toate acestea, necesită accesoriul PlayStation Camera, care impune la rândul său niște costuri suplimentare. Pe de altă parte, Xbox One dispune de senzorul de mișcare Kinect.

Practic, cea mai notabilă diferență dintre cele două alternative de consolă are de a face cu memoria RAM. Xbox One dispune de 8 GB de Ram DDR3, iar PlayStation 4 tot de 8GB de RAM, însă GDDR5. Acest G este aspectul care face diferența. Acesta este folosit și pentru plăcile video, fiind optimizat pentru sarcinile ce trebuie îndeplinite de consolă. Astfel, vorbim despre o putere de procesare mult mai mare. Totodată, PS4 rulează anumite jocuri video șa o rezoluție mai mare.

Iar dacă informațiile mai sus menționate nu îți sunt suficiente, îți punem la dispoziție caracteristicile tehnice ale fiecărei variante în parte, pentru a le putea compara eficient.

Componente Microsoft Xbox One Sony PlayStation 4 CPU 8 Core CPU construit special de Microsoft Single-chip x86 AMD “Jaguar”, 8 cores GPU D3D 11.1 cu 32 MB memorie dedicată 1.84 TFlops, AMD Radeon Graphics Core Memorie (RAM) 8 GB DDR3 8 GB GDDR5 Greutate 4 kg 2,8 kg Drive Optic Blu-ray/DVD combo drive Blu-Ray/DVD combo drive I/O USB 3.0 USB 3.0 Conectivitate Ethernet, trei conexiuni 802.11n pentru conectarea cu alte aparate, WiFi Direct Ethernet, IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1 (EDR) A/V HDMI ieșire și intrare, suportă 1080p și 4K, ieșire optică HDMI 1080p și suport 4K, Analog-AV, ieșire optică Controller Controller Xbox One cu butoane de direcție cu design nou Senzor de mișcare în 6 axe, touch pad, buton de share Motion Control O nouă cameră Kinect cu senzor infraroșu de 250.000 pixeli și cameră 1080p Două camere PlayStation Eye la rezoluția de 1280×800 pixeli fiecare

Tu ce anume preferi: consola sau PC-ul?